,

Ο ωκεανός συναντά την αγάπη της ανάγνωσης στην πιο απομονωμένη βιβλιοθήκη του κόσμου

Η βιβλιοθήκη Seashore βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα της παραλίας της Nandaihe και αποτελεί το αρχιτεκτονικό επίτευγμα των Vector Architects, των οποίων η βάση βρίσκεται

Ο ωκεανός συναντά την αγάπη της ανάγνωσης στην πιο απομονωμένη βιβλιοθήκη του κόσμου

Η βιβλιοθήκη Seashore βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα της παραλίας της Nandaihe και αποτελεί το αρχιτεκτονικό επίτευγμα των Vector Architects, των οποίων η βάση βρίσκεται στο Πεκίνο.

Απομονωμένη από οποιαδήποτε κατοικημένη περιοχή είναι το ιδανικό μέρος για ένα retreat ανάγνωσης. Η θέα στη θάλασσα Bohai δεν διακόπτεται από απολύτως τίποτα, αφού ο εσωτερικός χώρος χωρίζεται από τον ωκεανό μέσω γυάλινων τζαμιών, που ανάλογα με τον καιρό μένουν κλειστά ή ανοίγουν, για να περάσει ο ήχος του ωκεανού και των κυμάτων ανάμεσα στα ράφια και στα αναγνωστικά τραπέζια της βιβλιοθήκης.

Μέσα από τη δουλειά του, ο κύριος αρχιτέκτονας, Gong Dong, επιχειρεί να ξεδιπλώσει μια σειρά σύνθετων σχέσεων, διαπραγματευόμενος την ιδέα των ορίων, την κίνηση του ανθρώπινου σώματος, το εναλλασσόμενο φως και τη δύναμη του ωκεανού. Το έργο είναι εμπνευσμένο από τους πίνακες του Andrew Wyeth.

Το εντυπωσιακό κτήριο στεγάζει έναν όροφο ανάγνωσης, ένα χώρο διαλογισμού, ένα μπαρ και ένα δωμάτιο ανάπαυσης. Το κάθε επίπεδο στοχεύει να σκιαγραφήσει μια διακριτή σχέση ανάμεσα στο χώρο και στον ωκεανό και το καθένα έχει τη δική του ταυτότητα. Στο ισόγειο, μια σειρά χώρων «κοιτά» προς τον ωκεανό. Πάνω από αυτούς, βρίσκεται ένα μεγάλο οριζόντιο παράθυρο· πίσω από αυτό, ξεπροβάλλει η συγκλονιστική σάλα του αναγνωστικού χώρου.

https://enallaktikidrasi.com/2018/08/wkeanos-sinanta-agapi-anagnwsis-apomonwmeni-vivliothiki-kosmou/

Οι ήχοι της πόλης δεν φτάνουν σε αυτό το κτήριο. Γι’ αυτό και αυτή η βιβλιοθήκη θεωρείται η πιο απομονωμένη στον κόσμο και καλεί τον επισκέπτη να εξερευνήσει τα όρια ανάμεσα στο κύμα, στην άμμο, στον εαυτό και στις σκέψεις του σε ένα ειδυλλιακό τοπίο. O ίδιος ο αρχιτέκτονας, Gong Dong είπε για την βιβλιοθήκη:

«Απ’ έξω μοιάζει σαν ένας ανεμοδαρμένος βράχος που είναι ατόφιος και καθαρός, αλλά στο εσωτερικό αυτό που περιέχει είναι πλούσια συναισθήματα και εμπειρίες. Όταν περπατήσεις στον χώρο του αρχίζεις να αισθάνεσαι το φως, τον δροσερό αέρα και τον ήχο του ωκεανού κι αυτό που εισπράττεις είναι μια μοναδική πνευματική σύνδεση ανάμεσα στον άνθρωπο και τη θάλασσα. Εδώ όλοι μπορούν να χαλαρώσουν τους ρυθμούς τους και να ξεδιπλώσουν τα συναισθήματα του απόμακρου και της μοναχικότητας που είναι διαφορετικά από της πόλης».

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε