Αυτοπεποίθηση και αυτογνωσία: Δύο έννοιες που πάνε μαζί | Συνέντευξη με την Life Coach Αδαμαντία Καζάκου

Η αυτοπεποίθηση είναι ένα ζήτημα που απασχολεί πολλούς ανθρώπους. Είναι μια εσωτερική κατάσταση που σπάνια παραμένει σταθερή σε όλη τη ζωή μας. Άλλοτε δεν

Αυτοπεποίθηση και αυτογνωσία: Δύο έννοιες που πάνε μαζί | Συνέντευξη με την Life Coach Αδαμαντία Καζάκου

Η αυτοπεποίθηση είναι ένα ζήτημα που απασχολεί πολλούς ανθρώπους. Είναι μια εσωτερική κατάσταση που σπάνια παραμένει σταθερή σε όλη τη ζωή μας. Άλλοτε δεν έχουμε καθόλου και άλλοτε στεκόμαστε περήφανοι στα πόδια μας πιστεύοντας ότι μπορούμε να καταφέρουμε σχεδόν τα πάντα. Τελικά, όμως, τι είναι ακριβώς η αυτοπεποίθηση; Είναι ένα χάρισμα ή μια ικανότητα; Είναι ένα χαρακτηριστικό που καλλιεργείται ή όχι;

Για να απαντήσουμε σε αυτές τις ερωτήσεις απευθυνθήκαμε στην Αδαμαντία Καζάκου και στο Life Mentoring Group. Το Life Mentoring Group διοργανώνει εδώ και πολλά χρόνια επιτυχημένους κύκλους σεμιναρίων που σκοπό έχουν την ενίσχυση της αυτοπεποίθησης και της αυτογνωσίας. Διαβάστε παρακάτω τη συνέντευξη που παραχώρησε η Αδαμαντία Καζάκου στη Γεωργία Χρήστου για την Εναλλακτική Δράση.

Advertisment

Κα Καζάκου, μπορείτε να μας ορίσετε τι σημαίνει Αυτοπεποίθηση;

Η Αυτοπεποίθηση, θα έλεγα ότι, είναι το “τέλειο” συστατικό για μια επιτυχημένη ζωή με τον ίδιο σου τον εαυτό και εν συνεχεία με τους γύρω σου. Είναι το να μπορείς να είσαι ο εαυτός σου, να βρίσκεσαι μέσα στη δική σου δύναμη, να “πατάς γερά” σε κάθε κατάσταση και γεγονός στη πορεία της ζωής σου. Η ζωή έχει δυσκολίες & φουρτούνες. Σε αυτά τα γεγονότα και τις καταστάσεις, να είσαι ικανός – ως καπετάνιος – να οδηγήσεις το καράβι σου, μέχρι να βρεις απανεμιά.

Κάποιοι άνθρωποι γεννιούνται με αυτοπεποίθηση αλλά μπορείς, ταυτόχρονα, να τη χτίσεις στην πορεία της ζωής σου. Ίσως περάσεις δυσκολίες και αποκοπείς. Μπορείς όμως, ξανά, να βρεις τη χαμένη σου αυτοπεποίθηση. Ας μην ξεχνάμε ότι, ζούμε σε μια εποχή μεγάλων αλλαγών και είναι φυσικό κάποτε, να κλονίζεται η ασφάλεια μας.

Υπάρχουν υπερβολικά πολλοί άνθρωποι οι οποίοι δεν πιστεύουν στον εαυτό τους και στις δυνάμεις τους. Πού οφείλεται αυτό;

Στην εποχή μας, δύσκολα θα δεις ανθρώπους γύρω μας να χαμογελούν. Έχει πέσει σαν επιδημία, όπως το αποκαλώ, και ο ένας κολλάει τον άλλον, μένοντας οι περισσότεροι, εστιασμένοι σε όλα τα αρνητικά γεγονότα, τσακωμούς, αδικίες, ελλείμματα, γκρίνια, μελαγχολία, σκληρή κριτική, αρρώστια και γενικότερα, βλέπεις ανθρώπους που απλά ζουν για να ζουν, αποκομμένοι από τα όνειρά τους και τη χαρά της ζωής. Μέσα στις γρήγορες ταχύτητες της ζωής που ζούμε, έχουμε χάσει και ξεχάσει τον ίδιο μας τον εαυτό.

Advertisment

Έχουμε μάθει με ένα κουμπί να αγοράζουμε, από ένα πανάκριβο ταξίδι μέχρι να ασφαλίσουμε το αυτοκίνητό μας. Από μια πλευρά, αυτό είναι όμορφο αλλά από την άλλη πλευρά, μας οδηγεί στο να μην έχουμε πλέον υπομονή, χάνοντας έτσι, την απόλαυση της διαδικασίας, μέχρι να βρεθούμε στο εκάστοτε ταξιδιωτικό γραφείο και να συνομιλήσουμε για αυτό που επιθυμούμε, με τον κατάλληλο άνθρωπο.

Κατά τον τρόπο αυτό ζητάμε, μέσα από ένα κουμπί, να αλλάξουμε τον ίδιο μας τον εαυτό και φυσικά αυτό, δεν μπορεί να συμβεί τόσο απλά. Ως αποτέλεσμα, νιώθουμε λίγοι, μικροί, ανίκανοι, ανήμποροι να αντιμετωπίσουμε κάποιες καταστάσεις και όταν νιώθουμε έτσι, έλκουμε και άλλους γύρω μας με τα ίδια συναισθήματα και την ίδια οπτική, πολλαπλασιάζοντας την εστίασή μας, στην ανημπόρια και το φόβο. Μας το επιβεβαιώνουν και οι δικοί μας άνθρωποι και έτσι όλοι μαζί, μπαίνουμε σε μια ακινητοποίηση, παθητικότητα και απραξία.

Τι αλλάζει πρακτικά στη ζωή μας όταν ανακτούμε την αυτοπεποίθησή μας;

Έχοντας την αυτοπεποίθησή μας, κάνουμε καλύτερες επιλογές, περιορίζονται οι φόβοι μας και δεν ζούμε μέσα στην ανέχεια και τον συμβιβασμό της ανικανότητας. Τις αλλαγές που χρειάζεται να κάνουμε στην εκάστοτε περίπτωση, τις κάνουμε συνειδητά, για το δικό μας καλό.

Γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι ως σύντροφοι, γονείς, επαγγελματίες, φίλοι. Ελαχιστοποιείται το άγχος, έχουμε καλύτερη ποιότητα ύπνου, δίνουμε χώρο στη χαρά. Απελευθερωνόμαστε από τις δικαιολογίες της απραξίας, το αυτοσαμποτάζ, τον εσωτερικό ανταγωνιστή, την αναβλητικότητα και την κριτική. Πατάμε γερά, καθώς πορευόμαστε στη ζωή μας.

Διεκδικούμε και υπερασπιζόμαστε με ουσία. Συγχωρούμε πιο εύκολα τον εαυτό μας και τους άλλους και αναγνωρίζουμε τα θετικά των γύρω μας. Θαυμάζουμε και βάζουμε υψηλούς στόχους. Έχουμε όραμα και όρεξη για δημιουργία. Μέσα από την αυτοπεποίθηση, βγαίνουμε από τα χαμηλοκραδασμικά σενάρια της φαντασίας μας, παραδεχόμαστε τα λάθη μας και μετασχηματίζουμε τις αρνητικές εμπειρίες σε γνώση.

Είμαστε κυρίαρχοι του εαυτού μας. Πιστεύουμε σε εμάς τους ίδιους, στη δύναμη που έχουμε ως άτομα, στις ικανότητες και στα ταλέντα μας. Ζούμε τη ζωή μας και ονειρευόμαστε, ακολουθώντας τους νέους προορισμούς μας και υλοποιώντας τους στόχους μας.

Μαθαίνεται η αυτοπεποίθηση;

Φυσικά, και χτίζεται, μέσα από εργασία συνειδητή που κάνουμε παρέα, στην διάρκεια των σεμιναρίων μας. Είναι κάτι που απολαμβάνω να παρατηρώ στους ανθρώπους που έρχονται κοντά μας. Βλέπεις, όταν πρωτοέρχονται, πώς στέκεται το σώμα τους, πώς είναι η χροιά της φωνής τους και μήνα μήνα, εμφανίζονται αλλαγές. Η χροιά της φωνής γίνεται σταθερή και εσωκλείει μια δύναμη και το σώμα ισιώνει, σαν να έχουν ψηλώσει.

Έχουμε παρατηρήσει να αλλάζει μέχρι και ο γραφικός χαρακτήρας. Μη ξεχνάμε πως, όταν αλλάζουμε από μέσα μας, τα πάντα – έξω από εμάς – αλλάζουν και ηχούν αλλιώς.

Αυτογνωσία και Αυτοπεποίθηση: Συνδέονται αυτές οι δύο έννοιες και αν ναι, πώς;

Αυτά πάνε παρέα. Μέσα από την αυτογνωσία, ανακαλύπτεις τον ίδιο σου τον εαυτό, αληθινά, σε όλα τα επίπεδα. Αναγνωρίζεις ποιος πραγματικά είσαι, αποδέχεσαι καθετί πάνω σου, αρνητικό ή θετικό, συμφιλιώνεσαι με τις εμπειρίες που επέλεξες να βιώσεις και αλλάζεις, αναπόφευκτα. Καθώς αλλάζεις, περπατάς με αυτοπεποίθηση και κάνεις αλλαγές παίρνοντας το ρίσκο, τολμάς το νέο, το διαφορετικό, που σε οδηγεί προς την κορυφή. Και αν πέσεις, μπορείς και ξανασηκώνεσαι και προχωράς, όσες φορές κι αν χρειαστεί .

Tι αποκομίζει κάποιος παρακολουθώντας τα ομαδικά μαθήματα από Σεπτέμβριο έως Ιούνιο;

Έχοντας αποκτήσει μια αρκετά μεγάλη εμπειρία σε προσωπικές συνεδρίες, υποστηρίζω τις ομάδες. Η κάθε ομάδα είναι και μια οικογένεια, με κοινά στοιχεία. Δεν είναι τυχαίο, ποιος έρχεται και σε ποια ομάδα. Η ομάδα έχει υψηλότερη δόνηση, μια δυναμική  επιτυχίας.

Η αλλαγή και η επιτυχία του ενός επηρεάζει και τους υπόλοιπους. Τα αποτελέσματα γίνονται ορατά και κάποιος βοηθιέται, να βγει ευκολότερα, μέσα από τις αντιστάσεις και τις περιοριστικές πεποιθήσεις που τον κρατούν πίσω στο παρελθόν και να κάνει την αλλαγή στη ζωή του. Παρατηρώντας το διπλανό σου, ανακαλύπτεις “εσένα”.

Τα μέλη της ομάδας ενώνονται μεταξύ τους , δημιουργούνται δυνατές φιλίες, συνεργασίες, σχέσεις και το βασικότερο από όλα : Την ώρα των αλλαγών, οι άνθρωποι από το οικείο περιβάλλον σου, δεν μπορούν να κατανοήσουν τι βιώνεις ενώ η ομάδα σε στηρίζει διότι όλοι σε καταλαβαίνουν, αφού όλοι περνούν σχεδόν τα ίδια, όλοι έχουν τον ίδιο στόχο, μιλούν, δηλαδή, “την ίδια γλώσσα”.

Μέσα στην ομάδα νιώθεις ελευθερία και εκφράζεσαι με αλήθεια. Η εκάστοτε ερώτηση-απορία του ενός είναι και των άλλων. Και το κορυφαίο είναι η στήριξη, το ενδιαφέρον του ενός για τον άλλον. Έχουμε μεγάλες χαρές και πανηγυρισμούς, στις επιτυχίες, που κάποτε ήταν “άπιαστα όνειρα”.


Η Αδαμαντία Καζάκου και το Life Mentoring Group ξεκινούν το νέο κύκλο σεμιναρίων με θέμα την αυτοπεποίθηση, την αυτογνωσία και την αυτοβελτίωση. Διαβάστε περισσότερα εδώ https://lifementoring.gr/event/nees-omades-autoveltiosis/

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Μπορούμε να αποφύγουμε την άνοια αν μάθουμε μια νέα γλώσσα;
Αν δεν το πεις εσύ, θα το πει το σώμα σου
Κάποιες φορές δεν μπορείς να πιστέψεις αυτό που βλέπεις, πρέπει να πιστέψεις αυτό που αισθάνεσαι
Έρευνα: Το «αντικοινωνικό» χαρακτηριστικό που θεωρείται σημάδι ευφυίας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση