, , ,

Έχουμε δύο ζωές. Η δεύτερη ξεκινά, όταν καταλάβουμε ότι έχουμε μόνο μία!

Γιατί ενώ, φαινομενικά, έχουμε όλα όσα χρειάζονται για να είμαστε ευτυχισμένοι, νιώθουμε συχνά ότι η ευτυχία γλιστρά μέσα από τα χέρια μας; Τι είναι αυτό

Έχουμε 2 ζωές. Η δεύτερη ξεκινά, όταν καταλάβουμε ότι έχουμε μόνο μία!

Γιατί ενώ, φαινομενικά, έχουμε όλα όσα χρειάζονται για να είμαστε ευτυχισμένοι, νιώθουμε συχνά ότι η ευτυχία γλιστρά μέσα από τα χέρια μας; Τι είναι αυτό που μας λείπει για να φτιάξουμε τη “μαγική συνταγή” που θα κάνει τη ζωή μας πιο χαρούμενη, πιο δημιουργική και συναρπαστική; Ή μήπως χάσαμε κάποιο απαραίτητο συστατικό για την ευτυχία, κάπου, κάποτε, και τώρα πληρώνουμε το τίμημα της απροσεξίας μας, με έλλειψη ικανοποίησης, ανία, απογοήτευση και χρόνια μελαγχολία;

Το μόνο που θέλουμε είναι να ξαναβρούμε το δρόμο της χαράς και της δημιουργίας. Είναι αυτό δυνατόν; “Και βέβαια είναι δυνατόν” απαντά ο Κλοντ, “αλλά θα πρέπει πρώτα απ’ όλα, να εξετάσουμε τα συμπτώματά μας, να αντιληφθούμε από τι πάσχουμε και ύστερα, να ξεκινήσουμε το ταξίδι μας, από την ανία και την έλλειψη ικανοποίησης, στην ευτυχία και την ολοκλήρωση.

Ποιος είναι ο Κλοντ;

Λοιπόν, ο Κλοντ είναι ένας ρουτινολόγος (έτσι μου συστήθηκε), που συνάντησα μέσα στο βιβλίο “Η δεύτερη ζωή σου ξεκινά όταν καταλάβεις πως έχεις μόνο μία” της Raphaelle Giordano από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα. Σε αυτόν απευθύνθηκε η Καμίγ, όταν δεν έβρισκε πλέον νόημα σε τίποτα, αυτός ήταν που της πρότεινε έναν πολύ πρωτότυπο τρόπο για να τη βοηθήσει και ναι, ήταν αυτός που την οδήγησε σε ένα συναρπαστικό ταξίδι, όπου εκείνη, σταδιακά, κατάφερε τελικά, να αλλάξει εντελώς τη ζωή της, να κατακτήσει τα όνειρά της και να βρει και πάλι, το δρόμο της χαράς και της δημιουργίας που αναζητούσε.

Εντυπωσιασμένη από τα αποτελέσματα των πρωτότυπων μεθόδων του, αποφάσισα να ακολουθήσω κι εγώ εκείνο το ταξίδι που έκανε η Καμίγ, συνοδευόμενη από τον Κλοντ, αφού κι εγώ, όπως και όλοι μας, το ίδιο πράγμα αναζητάμε στη ζωή μας: την ευτυχία και την ολοκλήρωση. Σ’ αυτό το ταξίδι μου, έκανα πέντε στάσεις σε πέντε σταθμούς.

Εκεί, σταμάτησα, ξεκουράστηκα και έδωσα χρόνο στον εαυτό μου, για να επεξεργαστεί μερικές από τις εκπληκτικές πληροφορίες που έδινε ο Κλοντ κατά τη διάρκεια του ταξιδιού στην Καμίγ, τις οποίες ευγενικά, μοιράστηκε μαζί μου και που το ίδιο, θα κάνω κι εγώ μαζί σας.
Έτσι κι αλλιώς, όλοι, το ίδιο πράγμα αναζητάμε: την ευτυχία μας.

1ος Σταθμός : Η Αρχή του Δραματικού Τριγώνου (μάθετε πώς λειτουργεί και μετατρέψτε μια αρνητική σχέση σε θετική)

“Στο σενάριο της αρνητικής σχέσης ο καθένας μπορεί να παίξει με τη σειρά το ρόλο του θύματος, του θύτη ή του σωτήρα: εκείνος θύτης, όταν ροχαλίζει του καλού καιρού• εσείς σωτήρας, όταν προτείνετε να μαζέψετε τα ψίχουλα αντί γι’ αυτόν, ύστερα θύμα, όταν παραπονιέστε ότι δεν σας βοηθά και θύτρια, όταν ο διάλογος καταλήγει σε κατηγόριες• εκείνος με τη σειρά του θύμα, όταν παραπονιέται για την απαίσια μέρα που είχε κ.λ.π.

Ο καθένας εναλλάσσει τους ρόλους του χωρίς να βρίσκει διέξοδο παρά μόνο στο αναπόφευκτο κρεσέντο της διαμάχης. Κι όμως, υπάρχουν εξαιρετικοί τρόποι για να βγείτε από το τρίγωνο. Με το να συνειδητοποιήσετε αυτό που συμβαίνει, ώστε να σταματήσετε το παιχνίδι και να περιμένετε την κατάλληλη στιγμή για να ξαναρχίσετε το διάλογο.

Κατόπιν, εντοπίζετε τις ανάγκες σας, ώστε να διατυπώσετε άμεσα τις απαιτήσεις σας στο σύντροφό σας, για να ξέρει με σαφήνεια αυτό που επιθυμείτε. Αν είναι νόμιμες και λογικές οι επιθυμίες σας, δεν υπάρχει λόγος να μη δεχτεί να τις ικανοποιήσει. Πρέπει να μάθετε επίσης να βάζετε όρια και να τα κάνετε γνωστά στο περιβάλλον σας”.

2ος Σταθμός : Ο Κόκκινος Κώδικας (φτιάξτε τον μαζί και αποφύγετε τους τσακωμούς)

“Όταν περνάτε τα μηνύματά σας με γλυκύτητα και καλοσύνη, δεν υπάρχει λόγος να μην τα ακούσει ο σύντροφός σας. Όμως, επειδή κάποιες φορές μπορεί να θυμώνετε, φτιάξτε μαζί έναν κόκκινο κώδικα. Συμφωνήστε μεταξύ σας ότι θα υπάρχει ένα σήμα με το οποίο θα προειδοποιείτε ο ένας τον άλλον ότι υπάρχει κίνδυνος να τσακωθείτε. Όταν λειτουργείτε με τέτοιο τρόπο, θα αποφεύγετε την αύξηση της επιθετικότητας”.

3ος Σταθμός: Αναδείξτε τα προσόντα σας και επικεντρωθείτε σε αυτά (ανεβάστε την αυτοπεποίθησή σας)

“Κάνετε ό,τι μπορείτε για να αναδείξετε τα προσόντα σας και επικεντρωθείτε σ’ αυτά μάλλον παρά στα μικρά ελαττώματά σας, για τα οποία δεν νοιάζεται κανένας. Να έχετε πάντα κατά νου το παράδειγμα μερικών γυναικών που δεν ήταν ιδιαίτερα όμορφες κι όμως είχαν τρελό σουξέ. Πάρτε, για παράδειγμα, την Εντίθ Πιαφ, η οποία είχε τους ωραιότερους άντρες, ή τη Μέριλιν Μονρόε, γνωστή για τις καμπύλες της.

Όμως, αυτό που βγάζετε από μέσα σας μετράει πιο πολύ. Η εμπιστοσύνη στον εαυτό σας είναι το ομορφότερο στολίδι σας. Λάμψτε και θα είστε ακαταμάχητη! Μόνο όταν γεμίσετε τον εαυτό σας με ωραία πράγματα θα γίνετε θελκτική. Πιστέψτε με, η καλοσύνη και η φιλανθρωπία λάμπουν περισσότερο κι από τα ωραιότερα κοσμήματα! Αυτό που είστε μέσα σας αντανακλάται και εξωτερικά”.

4ος Σταθμός: Χαμογελάστε! Θα ζήσετε περισσότερο και θα είστε πιο ευτυχισμένοι!

“Το χαμόγελό σας μπορεί να σας αποφέρει πλούτη πιο σίγουρα από εκείνα ενός λαχείου. Ένα χαμόγελο δεν στοιχίζει τίποτε κι όμως ασκεί μεγάλη επιρροή στον περίγυρό σας όπως και στο ηθικό σας. Η ωφέλεια είναι διπλή! Έχει αποδειχθεί μάλιστα ότι ένα ειλικρινές χαμόγελο που χαρίζεται σε κάποιον μπορεί να προκαλέσει, με αλυσιδωτή αντίδραση, μέχρι και πεντακόσια χαμόγελα σε μία ημέρα!

Το χαμόγελο, φυσικό ή όχι, μειώνει τις επιπτώσεις του άγχους στον οργανισμό. Πάνω σ’ αυτό οι επιστήμονες είναι κατηγορηματικοί. Η εξήγηση: ο εγκέφαλος ερμηνεύει το χαμόγελο, είτε είναι φυσικό είτε όχι, σαν μια κατάσταση καλής διάθεσης και ελευθερώνει ορμόνες γαλήνης. Δεν είναι ωραίο αυτό;”

5ος Σταθμός: Η ευγνωμοσύνη είναι το αντίδοτο στο δηλητήριο των ανικανοποίητων πόθων

“Ο Κλοντ μου είχε πει να εκφράζω κάθε μέρα για μερικές στιγμές την ευγνωμοσύνη μου” μου λέει η Καμίγ. “Σηκωνόμουν λοιπόν κάθε πρωί με ένα ευχαριστώ στο μυαλό μου και έπεφτα για ύπνο κάθε βράδυ με άλλο ένα. Ευχαριστώ που έχω ένα γιο υγιή, που έχω μια στέγη, που ζω σε μια ειρηνική χώρα. Ευχαριστώ που έχω έναν σύντροφο στο πλευρό μου για να με αγαπά και να με στηρίζει.

Συνήθισα μάλιστα να λέω ευχαριστώ και για πιο ασήμαντα πράγματα: για ένα φλιτζάνι αχνιστό καφέ το πρωί, για μια μηλόπιτα που μοιράζομαι με τους δικούς μου, για μια ηλιαχτίδα κοντά σε μια λίμνη….” Κι έτσι, σταδιακά, η Καμίγ βρήκε ξανά το δρόμο της χαράς και της δημιουργίας, άλλαξε τη ζωή της και άρχισε να κατακτά τα όνειρά της.

Θυμάμαι τα τελευταία λόγια που μου είπε πριν αποχαιρετιστούμε, για να ακολουθήσει η καθεμιά το δικό της δρόμο: ” Συνειδητοποίησα επιτέλους, τι είναι αυτό που φτιάχνει την ευτυχία: το να δεσμευτείς. Δεν έχει σημασία αν είναι μια ερωτική σχέση, μια οικογένεια, μια δουλειά! Όσο γι’ αυτό που δίνει νόημα στη ζωή, τώρα πια πιστεύω ότι είναι το να δίνεις τον καλύτερο εαυτό σου χρησιμοποιώντας τις εσωτερικές αρετές σου, αυτές που συνιστούν την αληθινή σου ταυτότητα. Να είσαι καλός σ’ αυτό που κάνεις και να είσαι καλός με τους άλλους… Αυτό δεν είναι το κλειδί της εξέλιξης;”

Photo: Author/Depositphotos

Έχουμε 2 ζωές. Η δεύτερη ξεκινά, όταν καταλάβουμε ότι έχουμε μόνο μία!

 

Μπορείτε να βρείτε το βιβλίο “Η δεύτερη ζωή σου ξεκινά όταν καταλάβεις πως έχεις μόνο μία”  στο e-shop των εκδόσεων Πεδίο

 

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε