, ,

Μόνο το ελληνικό γιαούρτι έχει τη χαμηλότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη, σύμφωνα με Βρετανική έρευνα

Το γιαούρτι προσφέρει πολλά οφέλη στην υγεία μας και σε όλες τις ηλικίες, και εν μέρει αυτό οφείλεται στην ύπαρξη των «φιλικών βακτηρίων» (προβιοτικά)

Μόνο το ελληνικό γιαούρτι έχει τη χαμηλότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη, σύμφωνα με Βρετανική έρευνα

Το γιαούρτι προσφέρει πολλά οφέλη στην υγεία μας και σε όλες τις ηλικίες, και εν μέρει αυτό οφείλεται στην ύπαρξη των «φιλικών βακτηρίων» (προβιοτικά) που βοηθούν το γαστρεντερικό και ανοσοποιητικό σύστημα. Αποτελεί επίσης καλή πηγή πρωτεΐνης, μετάλλων και βιταμινών. Το γιαούρτι μάλιστα συστήνεται ιδιαίτερα για μωρά και παιδιά. Ωστόσο, υπάρχουν διαφορές από γιαούρτι σε γιαούρτι. Αυτό ακριβώς απέδειξαν ερευνητές από τη Μ. Βρετανία.

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων του Leeds και του Surrey με επικεφαλής την Bernadette Moore από το τμήμα Διατροφολογίας και Επιστήμης της Διατροφής αποφάσισαν να αναλύσουν 921 γιαούρτια που κυκλοφορούν στα μεγαλύτερα βρετανικά σούπερ μάρκετ. Τα αποτελέσματά τους δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό BMJ Open.

Διαβάστε επίσης: 29 λόγοι για να τρώτε γιαούρτι και 3 δημιουργικοί τρόποι να χρησιμοποιήσετε το γιαούρτι στη μαγειρική σας

Με μόνη εξαίρεση τα ελληνικά και ελληνικού τύπου γιαούρτια, όλα τα υπόλοιπα βρέθηκε ότι έχουν μεγαλύτερη ποσότητα ζάχαρης από τη συνιστώμενη. Οι αναλύσεις των Βρετανών ερευνητών μάλιστα βρήκαν ότι ακόμα και τα λεγόμενα βιολογικά/ οργανικά γιαούρτια δεν εξαιρούνταν από αυτό, αν και εμείς μπορεί να νομίζαμε μέχρι τώρα το αντίθετο.

Εκτός από τα ελληνικά γιαούρτια, τα μέσα επίπεδα ζάχαρης σε όλα τα υπόλοιπα βρέθηκαν να βρίσκονται κατά πολύ πάνω από 5 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια γιαουρτιού, που απαιτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να θεωρηθεί το προϊόν «πράσινο», δηλαδή υγιεινό λόγω χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη. Όπως μπορούμε να φανταστούμε, τα γιαούρτια- επιδόρπια ήταν εκείνα που είχαν τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα (16,4 γραμμάρια / 100 γραμμάρια προιόντος), ενώ ακόμα και στα παιδικά γιαούρτια η περιεκτικότητα ήταν υψηλή (11 – 13 / 100 γραμμάρια).

Τα ελληνικά ή ελληνικού τύπου γιαούρτια ήταν τα μόνα που βρέθηκαν να έχουν καλύτερο θρεπτικό «προφίλ» με τη χαμηλότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη, με τους λιγότερους υδατάνθρακες (35% έναντι 49% – 60%) και με τα υψηλότερα επίπεδα προτείνων (32,4% έναντι 11% έως 20%). Αν και στην Ελλάδα κυρίως πωλούνται τα ελληνικά γιαούρτια που δεν περιέχουν σχεδόν καθόλου ζάχαρη, χρειάζεται να προσέξουμε ειδικά τα (παιδικά επιδόρπια) και εκείνα που περιέχουν γεύσεις, καθώς το πιθανότερο είναι να περιέχουν κι άλλα συστατικά εκ των οποίων το κυρίαρχο να είναι η ζάχαρη.

[toggle title="Πηγές"]

https://bmjopen.bmj.com/content/8/8/e021387

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε