, , ,

Νόσος του Crohn: Ποια είναι τα κύρια συμπτώματα και τι μορφές παίρνει

Η νόσος του Crohn είναι μια χρόνια φλεγμονώδης πάθηση της πεπτικής οδού και τα συμπτώματά της σχετίζονται με το έντερο και την πέψη. Αυτά

Νόσος του Crohn: Ποια είναι τα κύρια συμπτώματα και τι μορφές παίρνει

Η νόσος του Crohn είναι μια χρόνια φλεγμονώδης πάθηση της πεπτικής οδού και τα συμπτώματά της σχετίζονται με το έντερο και την πέψη. Αυτά τα συμπτώματα συχνά εμφανίζονται σταδιακά και μπορούν να επιδεινωθούν με τον καιρό.

Η νόσος διαγιγνώσκεται δύσκολα και η ακριβής αιτία της παραμένει άγνωστη. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι μια αυτοάνοση απόκριση, κατά την οποία τα υγιή κύτταρα του ανοσοποιητικού επιτίθενται στο σώμα, μπορεί να αποτελεί την πρωταρχική αιτία της πάθησης.

Advertisment

Σημάδια και συμπτώματα της νόσου του Crohn

Η νόσος συνήθως εμφανίζεται σε άτομα ηλικίας 20-29 ετών. Εντούτοις, περίπου το 1/6 αυτών αναπτύσσουν συμπτώματα πριν την ηλικία των 15 και η νόσος μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της νόσου Crohn είναι:

– Διάρροια

– Ανεξήγητη απώλεια βάρους

Advertisment

– Στομαχικός πόνος ή κράμπες

Άλλα πρώιμα σημάδια και συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν:

– Απώλεια όρεξης

– Πυρετό

– Κόπωση

– Ναυτία

– Πόνος στα μάτια ή ερυθρότητα

– Πόνος στις αρθρώσεις

– Αίμα στα κόπρανα

– Μαλακά, ερυθρά εξογκώματα στην επιδερμίδα

Οι ασθενείς μπορεί να αντιληφθούν ότι τα συμπτώματά τους επιδεινώνονται με το στρες ή μετά την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών.

Μορφές της νόσου Crohn

Υπάρχουν πέντε τύποι νόσου, που διαφέρουν ανάλογα με το σημείο της πεπτικής οδού που επηρεάζει. Εμφανίζουν επίσης ελαφρώς διαφορετικά συμπτώματα, που βοηθούν τους γιατρούς να διαγνώσουν σωστότερα.

Ειλεοκολίτιδα

Είναι η πιο συνηθισμένη μορφή της νόσου και επηρεάζει το παχύ έντερο, αλλά στην εξέλιξή της και το λεπτό. Σχεδόν το 40% των ασθενών με νόσο Crohn εμφανίζει ειλεοκολίτιδα. Τα συμπτώματα συχνά περιλαμβάνουν πόνο ή κράμπες στην κεντρική κοιλιακή περιοχή ή χαμηλά και δεξιά. Αυτό ο πόνος συνοδεύεται από διάρροια και απότομη, ανεξήγητη απώλεια βάρους.

Ειλεΐτιδα

Αυτή η μορφή προκαλεί φλεγμονές στον ειλεό, που είναι το στενότερο και τελευταίο σημείο του λεπτού εντέρου. Τα συμπτώματά της είναι παρόμοια με εκείνη της ειλεοκολίτιδας, αλλά ορισμένοι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν επιπλοκές, όπως συρίγγιο ή κύστη δεξιά και χαμηλά στην κοιλιακή χώρα. Το συρίγγιο του εντέρου είναι μια ανώμαλη σύνδεση ανάμεσα στην πεπτική οδό και σε κάποιο άλλο μέρος του σώματος.

Κολίτιδα του Crohn

Η κολίτιδα του Crohn, στην οποία οι γιατροί αναφέρονται ως κοκκιωματώδης κολίτιδα, επηρεάζει μόνο το λεπτό έντερο. Τα συνηθέστερα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

– Έλκος, κύστη και σημάδια στην περιοχή του πρωκτού

– Πόνος στις αρθρώσεις

– Διάρροια

– Αίμα στα κόπρανα

Γαστροδωδεκαδακτυλική νόσος Crohn

Το στομάχι και το πρώτο μέρος του λεπτού εντέρου εμφανίζουν φλεγμονή ως σύμπτωμα αυτού του τύπου. Περίπου το 1/3 των νέων ασθενών με αυτό τον τύπο νόσου αναπτύσσουν έλκος σε αυτό το σημείο της πεπτικής οδού. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν απώλεια όρεξης, απώλεια βάρους, ναυτία και εμετό.

Νηστιδο-ειλεϊτιδα

Η λιγότερο γνωστή μορφή της νόσου Crohn που προσβάλλει το άνω μισό του λεπτού εντέρου, που ονομάζεται νήστιδα. Τα συμπτώματα τυπικά περιλαμβάνουν διάρροια και στομαχικές κράμπες ή δυσφορία μετά από κατανάλωση φαγητού. Σε σοβαρές περιπτώσεις, εμφανίζεται και συρίγγιο.

Πιθανές επιπλοκές

Οι επιπλοκές της νόσου του Crohn μπορεί να περιλαμβάνουν μέρη του σώματος που δεν σχετίζονται με το πεπτικό σύστημα. Για παράδειγμα, μπορεί να εμφανιστούν φλεγμονές στα μάτια, στις αρθρώσεις, στο δέρμα και στο ήπαρ. Άλλες επιπλοκές μπορεί να είναι το έλκος, οι κύστες, το συρίγγιο, η απόφραξη της πεπτικής οδού, αναιμία, διατροφικές δυσκολίες.

Πότε να επισκεφθείτε γιατρό

Αν παρατηρήσετε κάποια από τα παρακάτω συμπτώματα, είναι καλύτερα να επισκεφθείτε άμεσα έναν γιατρό:

– Αν η διάρροια διαρκεί για 7 μέρες ή και περισσότερο

– Αν νιώθετε συχνές κράμπες στο στομάχι και δυσφορία

– Αν παρατηρείτε αίμα στα κόπρανα

– Αν αντιληφθείτε ανεξήγητη απώλεια βάρους

Ο γιατρός θα προχωρήσει σε εξετάσεις, ώστε να προσδιορίσει περί τίνος πρόκειται. Το πιθανότερο είναι αρχικά να ελέγξει τη θερμοκρασία σώματος, την αρτηριακή πίεση και να σας ρωτήσει για πόνο στην κοιλιακή χώρα. Στη συνέχεια, θα σας γράψει εξετάσεις, όπως γενική αίματος, υπέρηχο, κολονοσκόπηση κλπ.

Παθήσεις που προκαλούν παρόμοια συμπτώματα

Συχνά, μπορεί να μπερδέψουμε τα πρώιμα σημάδια και συμπτώματα της νόσου του Crohn με άλλες παθήσεις, όπως στομαχικές διαταραχές, τροφική δηλητηρίαση, αλλεργίες και εντερική φυματίωση. Είναι καλύτερο να επισκεφθείτε έναν γιατρό, αν τα συμπτώματα επιμένουν για πάνω από δύο εβδομάδες, ώστε να σας συστήσουν την καλύτερη, αποτελεσματική θεραπεία.

Δεν υπάρχει ακόμα πλήρης θεραπεία για τη νόσο του Crohn, αλλά οι ασθενείς κάνουν ορισμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής και λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή για την ανακούφιση των συμπτωμάτων και τη διαχείριση της νόσου.

Ανάλογα με τον τύπο της νόσου και το προσωπικό ιατρικό προσωπικό, οι γιατροί συστήνουν συνήθως στεροειδή που μειώνουν τις φλεγμονές της πεπτικής οδού, αντιβιοτικά που καταστρέφουν συγκεκριμένα εντερικά βακτήρια, φάρμακα που βοηθούν στην τόνωση του ανοσοποιητικού ή και χειρουργείο για την αφαίρεση ενός μέρους του στομαχιού ή του εντέρου.

Photo: Author/Depositphotos

[toggle title="Πηγές"]

https://link.springer.com/article/10.1007/s10620-012-2371-5

https://www.niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/crohns-disease/symptoms-causes

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4706269/

https://www.crohnscolitisfoundation.org/what-are-crohns-and-colitis/what-is-crohns-disease/types-of-crohns-disease.html

https://www.fascrs.org/patients/disease-condition/crohns-disease-0

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ανήκετε στο 10% των σπάνιων ανθρώπων παγκοσμίως; Είναι απλό να το διαπιστώσετε
11 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα για την νόσο του Πάρκινσον | Τα πρώιμα συμπτώματα
Πώς τα αντικαταθλιπτικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου
Ποιες οφθαλμικές παθήσεις μπορούν να προκαλέσουν τα βακτήρια του εντέρου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση