,

Παγκόσμια Ημέρα Σεξουαλικής Υγείας: Τα ανησυχητικά στατιστικά στοιχεία και η ανάγκη για πρόληψη

Σήμερα, 4 Σεπτεμβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Σεξουαλικής Υγείας, η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο από το 2010, με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Ένωσης Σεξoυαλικής Υγείας

Παγκόσμια Ημέρα Σεξουαλικής Υγείας: Τα ανησυχητικά στατιστικά στοιχεία και η ανάγκη για πρόληψη

Σήμερα, 4 Σεπτεμβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Σεξουαλικής Υγείας, η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο από το 2010, με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Ένωσης Σεξoυαλικής Υγείας (WAS), η οποία συσπειρώνει σεξoλόγους απ’ όλο τον κόσμο. Σκοπός της Παγκόσμιας Ημέρας Σεξoυαλικής Υγείας (World Day of Sexual Health) είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού για το ρόλο της σεξoυαλικότητας στην ανθρώπινη υγεία και η ανάδειξη του γεγονότος ότι η σεξoυαλική υγεία είναι εφικτή μόνο μέσα από τα σεξoυαλικά δικαιώματα του ανθρώπου.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), σεξoυαλική υγεία θεωρείται μία κατάσταση συναισθηματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας σε σχέση με τη σεξoυαλικότητα του ατόμου. Όταν μιλάμε για τη σεξoυαλική υγεία, αναφερόμαστε στην απουσία ασθένειας, οργανικής διαταραχής, δυσλειτουργίας και αναπηρίας.

Advertisment

Η Παγκόσμια Διακήρυξη των Σεξoυαλικών Δικαιωμάτων

Η διακήρυξη των σεξουαλικών δικαιωμάτων υιοθετήθηκε κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Συνεδρίου Σεξoλογίας που διεξήχθη το 1999 στο Χονγκ Κονγκ και περιλαμβάνει 11 επί μέρους δικαιώματα.

– Δικαίωμα στη σεξoυαλική ελευθερία

– Δικαίωμα στη σεξoυαλική αυτονομία, τη σεξoυαλική ακεραιότητα, και την ασφάλεια του σεξoυαλικού σώματος

Advertisment

– Δικαίωμα στη σεξoυαλική ιδιωτικότητα

– Δικαίωμα στη σεξoυαλική ισότητα

– Δικαίωμα στη σεξoυαλική ευχαρίστηση

– Δικαίωμα στη συναισθηματική σεξoυαλική έκφραση

– Δικαίωμα του ελευθέρως συνεταιρίζεσθαι σεξoυαλικά

– Δικαίωμα στις ελεύθερες και υπεύθυνες αναπαραγωγικές επιλογές

– Δικαίωμα στη σεξoυαλική πληροφόρηση βασισμένη στην επιστημονική έρευνα

– Δικαίωμα στη στοιχειώδη σεξoυαλική αγωγή

– Δικαίωμα στη σεξoυαλική ιατρική φροντίδα.

Τα ανησυχητικά στατιστικά στοιχεία

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Σεξουαλικής Υγείας, κάθε χρόνο δίνονται τα στατιστικά στοιχεία που αφορούν στα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα διεθνώς. Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ αναφέρει ότι τα κρούσματα σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων έχουν αυξηθεί όσον αφορά τη γονόρροια, τη σύφιλη και τα χλαμύδια.

Το τελευταίο νόσημα, τα χλαμύδια, βρίσκεται στην πρώτη θέση των μεταδιδόμενων νοσημάτων, ειδικά σε γυναίκες ηλικίας 15-24 ετών (το 45% των κρουσμάτων). Τα χλαμύδια μπορούν να οδηγήσουν σε στειρότητα, σε επιπλοκές στην εγκυμοσύνη ή αντίστοιχα σε χρόνιο πυελικό πόνο. Η σύφιλη επίσης έχει αυξηθεί κατά 76% από την τελευταία καταγραφή το 2013 και τα περιστατικά γονόρροιας έχουν αυξηθεί κατά 67%, στην οποία μάλιστα παρατηρείται και ανθεκτικότητα στην χορηγούμενη φαρμακευτική αγωγή.

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι η πρόληψη σώζει ζωές: Δεν αμελούμε τη χρήση προφυλακτικού, εξεταζόμαστε συχνά και ρωτάμε τους ειδικούς για οποιαδήποτε απορία σχετικά με τη σεξουαλική δραστηριότητα ή για οποιοδήποτε πιθανό σύμπτωμα παρατηρήσουμε.

Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ανήκετε στο 10% των σπάνιων ανθρώπων παγκοσμίως; Είναι απλό να το διαπιστώσετε
11 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα για την νόσο του Πάρκινσον | Τα πρώιμα συμπτώματα
Πώς τα αντικαταθλιπτικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου
Ποιες οφθαλμικές παθήσεις μπορούν να προκαλέσουν τα βακτήρια του εντέρου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση