Σήμερα θεωρούμε κάποιες αρχές και κάποιες αλήθειες αυτονόητες. Για να φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο νόησης και αντίληψης όμως, κάποιοι αφιέρωσαν τη ζωή τους στην έρευνα και την αναζήτηση. Είτε πρωτοπόροι της φιλοσοφικής σκέψης, είτε δημιουργοί νέων θρησκευτικών ρευμάτων στην εποχή που έζησαν, οι παρακάτω προσωπικότητες δεν έμειναν στην επιφάνεια των πραγμάτων. Σημάδεψαν τον κόσμο με τη διδασκαλία τους και άλλαξαν μια για πάντα τον τρόπο που βλέπουμε το κόσμο.
Ακολουθούν 5 από τις επιδραστικότερες μορφές όλων των εποχών
1. Ιμμάνουελ Κάντ (1724 – 1804)
Ο Κάντ Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους στοχαστές και φιλοσόφους όλων των εποχών, και ο μεγαλύτερος της νεότερης εποχής. Οι απόψεις και η φιλοσοφία του αποτέλεσαν στροφή για την ευρωπαϊκή και παγκόσμια σκέψη. Κατάφερε να συνδέσει τα κύρια φιλοσοφικά ρεύματα της εποχής του, και να επηρεάσει με τη σκέψη και το έργο του τον ευρωπαϊκό διαφωτισμό. Ασχολήθηκε, μεταξύ άλλων, με: τη Λογική, τη Φυσική, τη Μεταφυσική, τη Κοσμολογία, την Ανθρωπολογία, τη Θεολογία και με τομείς της φιλοσοφίας όπως: Κριτική φιλοσοφία, Υπερβατολογική φιλοσοφία, Ιδεαλισμό, Ορθολογισμό κ.α.
Advertisment
2. Κομφούκιος (551 – 479 π.Χ.)
Διανοητής και φιλόσοφος, οι διδασκαλίες και η φιλοσοφία του οποίου επηρέασαν βαθιά τη ζωή και τη σκέψη της Ανατολικής Ασίας. Θεωρείται ηγετική μορφή του Κομφουκιανισμού. Ορισμένοι στοχαστές συγκρίνουν την επιρροή του στην κινεζική ιστορία με εκείνη του Σωκράτη στη Δύση. Άσκησε τεράστια επιρροή στην ανατολική σκέψη και διαμόρφωσε με τη διδασκαλία του τις μεταγενέστερες θεμελιώδεις απόψεις για την εκπαίδευση και την ορθή συμπεριφορά. Ακολουθούν μερικά αποφθέγματά του:
“Εκείνος που είναι τολμηρός, γενναίος, σταθερός, απλός, φυσικός και δεν βιάζεται, πλησιάζει την τελειότητα”
“Ο ανώτερος άνθρωπος έχει απαιτήσεις από τον εαυτό του. Ο κατώτερος άνθρωπος από τους άλλους”
Advertisment
“Μην ανησυχείς αν οι άλλοι δεν σε καταλαβαίνουν. Να ανησυχείς όταν εσύ δεν καταλαβαίνεις τους άλλους”
3. Σωκράτης (470 – 399 π.Χ.)
Μία από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες του ελληνικού και παγκόσμιου πνεύματος, καθώς και ένας από τους ιδρυτές της Δυτικής Φιλοσοφίας. To σύνολο της επιρροής του, συχνά τον κατατάσσει μεταξύ των κορυφαίων παγκοσμίων προσωπικοτήτων όλων των εποχών. Δεν ήταν ένας απλώς φιλόσοφος, ήταν κατά μια έννοια δημιουργός και θεμελιωτής της φιλοσοφίας όπως την γνωρίζουμε σήμερα. Ακολουθούν μερικά αποφθέγματά του:
“Η ζωή που δεν εξετάζεται, δεν αρμόζει σε άνθρωπο”
“Ένα γνωρίζω, ότι δεν γνωρίζω τίποτα”
“Αλίμονο σ’ αυτούς που δεν ξέρουν ότι δεν ξέρουν αυτά που δεν ξέρουν”
4. Βούδας (Σιντάρτα Γκαουτάμα 566 – 483 π.Χ.)
Υπήρξε πνευματικός δάσκαλος από την αρχαία Ινδία και ιστορικός ιδρυτής του Βουδισμού του οποίου αποτελεί και κεντρικό πρόσωπο. Η διδασκαλία του έδωσε απαντήσεις σε θεμελιώδη ερωτήματα όπως: τι είναι αιωνιότητα, πώς επιτυγχάνει κανείς την εσωτερική γαλήνη; Αφού περιπλανήθηκε για αρκετά χρόνια βρήκε τις απαντήσεις μέσω διαλογισμού και παρατήρησης και φωτίστηκε (βούδας σημαίνει φωτισμένος). Κληροδότησε έναν μεγάλο αριθμό προφορικών παραδόσεων με απώτερο σκοπό να βοηθήσει όσους αναζητούν τη φώτιση. Επιτομή του έργου του μπορούν να θεωρηθούν “Οι τέσσερις ευγενείς αλήθειες”.
5. Ιησούς Χριστός (2 π.Χ. – 30 μ.Χ.)
Ήταν Ιουδαίος θρησκευτικός κήρυκας και διδάσκαλος, ιδρυτής και θεμελιωτής του χριστιανισμού, της μεγαλύτερης θρησκείας στον κόσμο (απαριθμεί πάνω από 2 δις πιστούς). Είναι η προσωπικότητα που άσκησε τη μεγαλύτερη επιρροή από οποιονδήποτε άλλον άνθρωπο στην ιστορία. Το έργο του πολυποίκιλο και βαρυσήμαντο, εκτός από το να γιατρεύει αρρώστους και να δίνει παρηγοριά στους ταλαιπωρημένους, ο Ιησούς δίδαξε μεταξύ άλλων: Την ανιδιοτελή αγάπη προς τον πλησίον, την ταπεινοφροσύνη, τις αρχές της αλληλεγγύης, της συμπόνιας, καθώς και έναν μεγάλο αριθμό εντολών και νουθεσιών που διέπουν την αντίληψη και τη συμπεριφορά ενός καλού χριστιανού.
John Evans – Σύμβουλος Αυτοβελτίωσης & Προσωπικής Εξέλιξης
- Ο τρόπος που αντιμετωπίζεις τα εμπόδια καθορίζει την επιτυχία σου - 7 Νοεμβρίου 2019
- Πεποιθήσεις: Το μυστικό της επιτυχίας - 3 Δεκεμβρίου 2018
- Γιατί πάνω απ’ όλα είμαστε άνθρωποι - 25 Οκτωβρίου 2018