, ,

Πώς να περνάτε χρόνο μόνοι σας χωρίς να νιώθετε μοναξιά

Όταν ακούμε τη λέξη μοναχικότητα, απευθείας τη συνδυάζουμε συνειρμικά με άλλες λέξεις, όπως θλίψη, κατάθλιψη και έλλειψη νοήματος. Αν την έχετε νιώσει ξανά στο

Πώς να περνάτε χρόνο μόνοι σας χωρίς να νιώθετε μοναξιά

Όταν ακούμε τη λέξη μοναχικότητα, απευθείας τη συνδυάζουμε συνειρμικά με άλλες λέξεις, όπως θλίψη, κατάθλιψη και έλλειψη νοήματος. Αν την έχετε νιώσει ξανά στο παρελθόν, θα γνωρίζετε ότι δεν είναι και  τόσο διασκεδαστική σαν εμπειρία και θα κάνετε τα πάντα για να μείνετε μακριά από αυτή. Αλλά αν και οι όροι μοναξιά και μοναχικότητα συνεχίζουν να παρερμηνεύονται και να μπερδεύονται, πρόκειται για εντελώς διαφορετικές εμπειρίες που ελάχιστα σχετίζονται η μία με την άλλη.

Μπορεί να νιώθετε μοναξιά ακόμα κι όταν βρίσκεστε σε ένα δωμάτιο γεμάτο άλλους ανθρώπους, αν δεν σας γεμίζουν με αίσθηση άνεσης και αγάπης. Και μπορεί να έχετε πολλούς φίλους και μια οικογένεια που σας αγαπά, ενώ, ταυτόχρονα να θέλετε να περνάτε ποιοτικό χρόνο μόνος με τις σκέψεις σας ή απολαμβάνοντας κάτι χωρίς παρέα. Επομένως, αν έχετε την τάση να νιώθετε μοναξιά, όταν μένετε μόνοι σας, σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά με εσάς; Μήπως απλά χρειάζεται να μάθετε πώς να εκμεταλλεύεστε σωστά αυτό τον χρόνο;

Advertisment

Εσωστρέφεια εναντίον εξωστρέφειας

Ουσιαστικά, ο τρόπος που νιώθετε όταν μένετε μόνοι σχετίζεται άμεσα με το αν είστε εσωστρεφείς ή εξωστρεφείς. Η βασικότερη διαφορά ανάμεσα στα δύο είναι:

– Οι εσωστρεφείς αντλούν ενέργεια μένοντας μόνοι, αλλά τη χάνουν όταν είναι με άλλους

– Οι εξωστρεφείς αντλούν ενέργεια όντας με άλλους ανθρώπους, αλλά την χάνουν όταν μένουν μόνοι.

Advertisment

Βέβαια, αυτή είναι μια γενίκευση και ελάχιστοι άνθρωποι είναι καθαρά εσωστρεφείς ή εξωστρεφείς. Ωστόσο, αυτή η γενίκευση μας βοηθά να προσδιορίζουμε πώς να περνάμε χρόνο μόνοι χωρίς να νιώθουμε μοναξιά. Αν είστε εσωστρεφείς, γνωρίζετε ήδη ότι το να είστε μόνοι σωματικά δεν είναι καθόλου κακό. Για την ακρίβεια, το προτιμάτε. Όμως, αν δυσκολεύεστε με χρόνια μοναξιά ή σας λείπει η σύνδεση, αυτό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα.

Αν είστε εξωστρεφείς, τα πράγματα γίνονται πιο περίπλοκα. Σε αυτή την περίπτωση, δεν σας αρέσει γενικά να μένετε μόνοι και οργανώνετε τη ζωή σας σε σχέση με το πού και πώς βρίσκονται οι αγαπημένοι σας άνθρωποι. Γι’ αυτό το λόγο, απλά και μόνο το γεγονός ότι μένετε μόνοι σας αποδεικνύεται λίγο δύσκολο με κάποιο τρόπο. Οι παρακάτω προτάσεις λαμβάνουν υπόψη και τα δύο χαρακτηριστικά, ώστε να μην νιώθετε μοναξιά κάθε φορά που μένετε μόνοι σας.

Ενδυναμώστε τις σχέσεις σας (ή κάντε νέους φίλους)

Ορισμένες φορές, νιώθουμε περισσότερη μοναξιά όταν γνωρίζουμε ότι δεν έχουμε φίλους ή οικογένεια. Έτσι, κάθε φορά που μένετε με τον εαυτό σας, έξω από τη δουλειά, συγκεκριμένα, θυμάστε ότι δεν έχετε ανθρώπους στη ζωή σας στους οποίους μπορείτε να στραφείτε. Αυτό μπορεί να κάνει τη σωματική εμπειρία της μοναχικότητας να γίνεται αντιληπτή ως μοναξιά. Αλλά αν αφιερώσετε λίγο χρόνο στο να συνδεθείτε με τους άλλους, μπορείτε να νιώσετε μεγαλύτερη ασφάλεια και έτσι να νιώθετε και όμορφα, όταν μένετε μόνοι.

Απασχολήστε τον εαυτό σας

Το ότι περνάτε χρόνο μόνοι σας δεν σημαίνει ότι πρέπει να είναι ήσυχος ή παθητικός. Αν είστε εξωστρεφείς και ο χρόνος αυτός δεν είναι κάτι που επιλέγετε συνειδητά, μετατρέψτε αυτό τον χρόνο σε κάτι δημιουργικό και ευχάριστο. Πηγαίνετε για μια ταινία, σε ένα θεματικό πάρκο ή για ένα ιδιαίτερα νόστιμο δείπνο. Μπορεί στην αρχή να νιώσετε λίγο περίεργα, αλλά στη συνέχεια θα νιώσετε όμορφα, κυρίως γιατί θα κάνετε κάτι διαφορετικό και νέο.

Μια άλλη επιλογή είναι να επιλέξετε ένα νέο χόμπι, όπως τη ζωγραφική, την φωτογραφία ή τη συγγραφή. Το χόμπι είναι κατάλληλο αν μένετε συχνά μόνοι σας και προτιμάτε κάτι στο οποίο μπορείτε να εξελιχθείτε και να προοδεύσετε με τον καιρό.

Ζητήστε βοήθεια, αν νιώθετε έντονη μοναξιά

Ορισμένες φορές, η χρόνια μοναξιά που προκαλείται από παρελθοντικά γεγονότα μπορεί να σας στοιχειώνει για χρόνια. Αν υποπτεύεστε ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να ζητήσετε βοήθεια, ώστε να δουλέψετε αυτά που σας βασανίζουν και να βρείτε την χαμένη αυτοπεποίθησή σας.

Η βοήθεια μπορεί να προέλθει από φίλους και οικογένεια, αλλά ένας πιο αποτελεσματικός δρόμος είναι η ψυχοθεραπεία. Ο ψυχοθεραπευτής είναι πρόθυμος και εκπαιδευμένος να μας ακούει, να μας καθοδηγεί με τον τρόπο του και να μας δίνει εποικοδομητική ανατροφοδότηση, ώστε να δουλέψετε μαζί την χρόνια μοναξιά σας.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ο Σκαντζόχοιρος που ήθελε | Ένα βιβλίο για την ανακάλυψη του εαυτού και την αναμέτρηση με τη μοναξιά
Ανάμεσα σε βαμπίρ: Ποιοι σας κλέβουν την ενέργεια; Αναγνωρίστε τους και νικήστε τους
Να ακούτε δύο φορές περισσότερο απ’ ό,τι μιλάτε
Τι είναι τελικά οι πεποιθήσεις και πως επηρεάζουν τη ζωή μας;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση