Εσύ τι κληρονομιά θα αφήσεις;

Η συνήθεια των αποτελεσματικών ανθρώπων Ας πάμε μπροστά στο χρόνο μαζί σήμερα. Συγκεκριμένα στη μέρα της κηδείας σας. Τι κληρονομιά αφήσατε; Πώς μιλάνε για

Εσύ τι κληρονομιά θα αφήσεις;

Η συνήθεια των αποτελεσματικών ανθρώπων

Ας πάμε μπροστά στο χρόνο μαζί σήμερα. Συγκεκριμένα στη μέρα της κηδείας σας. Τι κληρονομιά αφήσατε; Πώς μιλάνε για εσάς οι δικοί σας, είτε είναι μέλη της οικογένειάς σας, φίλοι, παλιοί συνεργάτες. Μιλούν για τα επιτεύγματά σας, όπως τους τίτλους σπουδών ή του επαγγέλματός σας; Πόσο μεγάλο ήταν το σπίτι σας και πόσα αυτοκίνητα είχατε στην κατοχή σας; Ή μήπως αναφέρονται στον χαρακτήρα και στις σχέσεις σας με άλλους; Όπως το πόσο καλός σύζυγος, γονιός και φίλος ήσασταν.

Πόσο σκληρά δουλέψατε για να δώσετε στα παιδιά σας όχι μόνο μια καλή ζωή, αλλά περισσότερο μια αίσθηση σκοπού και μια ηχηρή ηθική πυξίδα. Πως ακόμα και μετά από τόσα χρόνια γάμου, μέχρι τέλους κάνατε μικρές ρομαντικές χειρονομίες για τον ή τη σύζυγό σας. Πως θα δίνατε το τελευταίο σας ρούχο για ένα φίλο. Το αποτέλεσμα που είχατε στις ζωές άλλων.

Advertisment

Πριν μπορέσουμε να ζήσουμε μια καλή και γεμάτη έννοια ζωή, πρέπει πρώτα να ξέρουμε πώς αυτή φαίνεται. Όταν ξέρουμε πώς θέλουμε να μιλούν για εμάς στο τέλος της ζωής μας, την πραγματική κληρονομιά που θέλουμε να αφήσουμε πίσω μας, μπορούμε να ξεκινήσουμε άμεσα και να αναλάβουμε δράση για να κάνουμε αυτό το σενάριο πραγματικότητα αργότερα. Έχοντας σαν γνώμονα το τέλος, θα ξέρουμε τι είναι αυτό που χρειάζεται να κάνουμε μέρα με τη μέρα και από εβδομάδα σε εβδομάδα για να φτάσουμε εκεί.

Όλοι γνωρίζουμε ότι πρέπει να προσπαθούμε να ακολουθούμε αξίες έχοντας σαν βάση το τέλος στο μυαλό μας. Εντούτοις, ακολουθούμε σενάρια (στόχοι και αξίες), τα οποία παραδίδονται σε εμάς από την παιδική μας ηλικία από το κοινωνικό μας σύστημα – οικογένεια, φίλους, εκπαίδευση, μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διαφημίσεις και τόσα άλλα, καταλήγοντας να πετυχαίνουμε πολλά, αλλά να αισθανόμαστε ότι ζήσαμε μια ζωή χωρίς σημασία.

Τι μπορούμε να κάνουμε; Χαίρομαι που μοιράζομαι μαζί σας εδώ μια πολύ απλή και πρακτική συμβουλή. Αποτελεί μια από τις βασικές συνήθειες εξαιρετικά αποτελεσματικών ανθρώπων και είναι η διατύπωση Δηλώσεων Αποστολής, οι οποίες περιλαμβάνουν τις διαχρονικές και αμετάβλητες αρχές και αρετές τις οποίες θέλουμε να ενσωματώσουμε.

Advertisment

Πάρτε χαρτί και στυλό και ξαναγράψτε το δικό σας σενάριο. Αντικαταστήστε όλα όσα σας έχουν πει για το πού πρέπει να εστιάσετε τη ζωή σας με αυτές τις διαχρονικές και αμετάβλητες αρχές και αρετές που εσείς θέλετε να ενσωματώσετε. Διατυπώστε τη δική σας Δήλωση Αποστολής (Η Δήλωση Αποστολής διευκρινίζει το γενικό στόχο, τις δράσεις και τη λήψη αποφάσεων και βάσει τούτης μορφοποιείται η οποιαδήποτε στρατηγική).

Ναι, ξέρω, μπορεί να ακούγεται κάπως. Η αλήθεια είναι ότι για να δουλέψουν δηλώσεις αποστολής, πρέπει να είναι κάτι πίσω στο οποίο θα μπορείτε να επιστρέφετε ξανά και ξανά. Κάθε φορά που παίρνετε μια απόφαση, μπορείτε να επανεξετάζετε τη δήλωση αποστολής σας και να συγκρίνετε κατά πόσο ευθυγραμμίζονται και αναλόγως να ενεργήσετε.

Τώρα, αντί να σκεφτείτε τις δηλώσεις αποστολής σας ως μια απλή λίστα των ιδανικών σας, σκεφτείτε τις τόσο σημαντικές όπως το σύνταγμα μιας κυβέρνησης. Αντιμετωπίζοντας μια δήλωση αποστολής, όπως θα αντιμετωπίζατε το σύνταγμα, την μετατρέπει από απλά λόγια σε κάτι πραγματικά μετασχηματιστικό. Άρα ενώ γράφετε τις προσωπικές σας δηλώσεις αποστολής, σκεφτείτε ότι γράφετε το δικό σας προσωπικό σύνταγμα.

Να έχετε υπόψη σας ότι το τελικό αποτέλεσμα δεν είναι τόσο σημαντικό όσο είναι η διαδικασία. Η σύνταξη μιας δήλωσης αποστολής, μας αλλάζει, γιατί μας αναγκάζει να σκεφτούμε βαθιά, προσεκτικά τις προτεραιότητές μας και να ευθυγραμμίσουμε τη συμπεριφορά μας με τις πεποιθήσεις μας. Αναγκαίο είναι επίσης να θυμάστε ότι είναι σημαντικό να σκέφτεστε τι σημαίνει να ζείτε την καλή ζωή. Αυτή είναι μια δια βίου, εσωτερική συζήτηση που θα έχετε με τον εαυτό σας. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν:

Βήμα 1: Θέσε στη διάθεσή σου αδιάκοπο χρόνο

Αυτή η διαδικασία είναι κάτι που χρειάζεται χρόνο, ώστε να μπορείτε πραγματικά να μπείτε βαθιά μέσα σας. Πηγαίνετε κάπου, όπου θα είστε ανενόχλητοι με τον εαυτό σας. Μπορεί να είναι έξω στη φύση ή οπουδήποτε αλλού. Να έχετε ένα σημειωματάριο, έτσι ώστε να είστε έτοιμοι να καταγράψετε το δικό σας προσωπικό σύνταγμα. Κατανοήστε ότι μπορεί αυτό να χρειαστεί περισσότερο από μερικές ώρες, μια φορά. Είναι κάτι το οποίο μπορεί να πάρει και εβδομάδες και αυτό είναι εντάξει.

Βήμα 2: Θέσε προτεραιότητα στους ρόλους της ζωής σου

Σκεφτείτε πώς θέλετε να επηρεάσετε συγκεκριμένους ρόλους που ενσωματώνετε στη ζωή σας. Είτε σαν σύζυγος, φίλος, παιδί, δάσκαλος, μαθητής, το λειτούργημά σας κ.ο.κ. Μπορεί να καταλήξετε σε μια τεράστια λίστα, είναι εντάξει. Τώρα ήρθε η ώρα να βάλετε προτεραιότητα σε αυτούς τους ρόλους και αν χρειαστεί να αφαιρέσετε μερικούς. Υπάρχει κάποιος ρόλος ο οποίος σας παρέχει αχρείαστο άγχος; Ίσως αναλάβατε κάποιο ρόλο ο οποίος δε σας παρέχει καμία ολοκλήρωση και παίρνει χρόνο από άλλους ρόλους που είναι πιο σημαντικοί για σας.

Μπορείτε στη συνέχεια να εξετάσετε το ενδεχόμενο να αφαιρέσετε αυτούς τους “νεκρούς” ρόλους για να ενισχύσετε τις βασικές σας ευθύνες. Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο να γίνει, ειδικά αν αυτό που αφαιρείς είναι ένα “καλό” πράγμα. Αυτό που δε θες, είναι το καλό να γίνει ο εχθρός των καλύτερων. Επιδιώξτε, το πολύ, πέντε ρόλους στους οποίους θα επικεντρωθείτε ως οι κορυφαίες προτεραιότητές σας και θα συμπεριλάβετε στην Δήλωση Αποστολής σας.

Βήμα 3: Καθόρισε τον σκοπό του κάθε ρόλου

Τώρα που έχετε ξεκαθαρίσει τους πιο σημαντικούς ρόλους της ζωή σας, ήρθε η ώρα να καθορίσετε και τον ακριβή σκοπό τους. Γράψτε τους ρόλους σας σε χαρτί, έναν προς έναν, σκεπτόμενοι τις αξίες που θέλετε να ενσωματώσετε στον κάθε ένα ξεχωριστά και τι θέλετε οι άνθρωποι που επηρεάζετε σε αυτό το ρόλο να λένε για σας όταν πεθάνετε. Να είστε όσο ιδεαλιστής θέλετε. Κάντε το αυτό με όλους τους ρόλους σας. Στοχευμένα, μειωμένα. Όσο πιο απλά, τόσο το καλύτερο. Τώρα, τοποθετήστε όλους σας τους ρόλους και τους σκοπούς τους σε ένα ενιαίο έγγραφο. Υπέροχα. Έχετε δημιουργήσει το δικό σας προσωπικό σύνταγμα.

Βήμα 4: Αναθεώρησε συχνά. Τροποποίησε όταν είναι απαραίτητο

Θα πρέπει να απευθύνεστε στο “προσωπικό σας σύνταγμα” προτού λάβετε μεγάλες αποφάσεις στη ζωή σας. Ελέγξτε τo καθημερινά. Ξεκινήστε να σχεδιάζετε την εβδομάδα σας, ανατρέχοντας σε αυτό. Κρατήστε το μαζί σας, θα χρησιμεύσει ως απτή υπενθύμιση του τι είναι πραγματικά σημαντικό για σας.

Ενώ το “προσωπικό σας σύνταγμα” βασίζεται σε διαχρονικές αρχές, αξίες και αρετές, είναι κάτι που μπορεί να τροποποιηθεί όταν είναι απαραίτητο. Οι περιστάσεις αλλάζουν και περνάμε από διαφορετικές εποχές στη ζωή μας. Οι ρόλοι που είχαν υψηλή προτεραιότητα στα 20 μας, μπορεί να μην υπάρχουν καν στα 40 μας. Όσο μεγαλώνουμε μάλιστα, κερδίζουμε και καινούριους.

Η συνεχής επανεξέταση του “προσωπικού σας συντάγματος” ή αλλιώς των δηλώσεων αποστολής, σας βοηθά στο να είστε εξοικειωμένοι με το πώς θα πρέπει να αλλάξει καθώς πετυχαίνετε τα διαφορετικά στάδια της ζωής σας. Να θυμάστε. Δεν τελειώνουμε, μέχρι το τέλος, μέχρι που η φανταστική μας κηδεία γίνει πραγματικότητα.

Βρίσκομαι στη διάθεσή σας. Μέχρι τότε, Σας στέλνω Αγάπη και Φως.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

«Εάν θέλεις να σε σεβαστούν οι άλλοι, είναι καλύτερο να σέβεσαι τον εαυτό σου» | Ντοστογιέφσκι
Πώς να λες όχι: Ένας αρχαίος οδηγός στην κυνική φιλοσοφία
Τι είναι τα 12 βήματα των Ανώνυμων Αλκοολικών (και πώς μπορούν να εφαρμοστούν στην καθημερινή ζωή)
Γιατί ζηλεύουμε και πώς μπορούμε να απαλλαγούμε από τη ζήλεια;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση