,

Υποκατάταστα γάλακτος: Πώς να αντικαταστήσουμε το γάλα, το τυρί και το βούτυρο

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι στρέφονται στα υποκατάστατα γάλακτος για διάφορους λόγους.

Υποκατάταστα γάλακτος: Πώς να αντικαταστήσουμε το γάλα, το τυρί και το βούτυρο

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι στρέφονται στα υποκατάστατα γάλακτος για διάφορους λόγους: είτε για να αποφύγουν τα δυσάρεστα συμπτώματα της δυσανεξίας στη λακτόζη, είτε για να αποφύγουν τις ορμόνες και τα στεροειδή που περιέχονται στα γαλακτοκομικά προϊόντα, είτε για ηθικούς λόγους (είναι χορτοφάγοι). Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όσοι επιλέξουν αυτή την οδό είναι με τι να αντικαταστήσουν τα γαλακτοκομικά. Στο παρόν άρθρο, προτείνουμε τις κυριότερες εναλλακτικές λύσεις.

Υποκατάστατα γάλακτος

Ένα ποτήρι γάλακτος περιέχει σχεδόν 149 θερμίδες, 8 γραμμάρια πρωτεΐνη και 8 γραμμάρια λιπαρά. Περιέχει επίσης θρεπτικά συστατικά και μεταλλικά στοιχεία που περιλαμβάνουν το ασβέστιο και το κάλιο. Παρομοίως, κάποια φυτικά γάλατα είναι εξίσου θρεπτικά και πολλές εταιρίες προσθέτουν ασβέστιο και βιταμίνη D.

Advertisment

Γάλα αμυγδάλου

Το γάλα αμυγδάλου είναι φθηνή επιλογή, νόστιμη και εύκολο να κατασκευαστεί. Ένα ποτήρι περιέχει περίπου 39 θερμίδες, 1 γρ. πρωτεΐνης και 2.5 γρ. λιπαρά. Επίσης, το συγκεκριμένο γάλα δεν έχει έντονη γεύση οπότε αποτελεί ομαλή μετάβαση από το ζωικό γάλα.

Γάλα σόγιας

Κάποιοι γιατροί συστήνουν αυτό το γάλα σε όσους έχουν δυσανεξία στα γαλακτοκομικά ή θέλουν να μειώσουν τις θερμίδες. Ένα ποτήρι περιέχει 7 γρ. πρωτεΐνης, 4 γρ. λιπαρά και μόλις 80 θερμίδες. Το γάλα σόγιας μπορεί να έχει περίεργη γεύση για όσους δεν το έχουν συνηθίσει. Όμως, υπάρχει η γλυκιά και μη γλυκιά εκδοχή του.

Γάλα καρύδας

Το γάλα καρύδας είναι αρκετά λιπαρό. Όμως περιέχει 74 μόλις θερμίδες (το ένα ποτήρι) και λιγότερο από 1 γραμμάριο πρωτεΐνης. Πολλοί το χρησιμοποιούν στον καφέ τους λόγω της κρεμμώδους υφής του.

Advertisment

Γάλα ρυζιού

Το γάλα ρυζιού είναι πιο γλυκό από κάθε άλλο υποκατάστατο γάλακτος. Είναι επίσης πιο ρευστό, αλλά υπάρχουν διάφορες εκδοχές του. Ένα ποτήρι περιέχει περίπου 113 θερμίδες, λιγότερο από 1 γρ. πρωτεΐνης και μόλις 2 γραμμάρια λιπαρών.

Υποκατάστατα βουτύρου

– Λάδι καρύδας: Αποτελεί μια εύκολη αντικατάσταση στις περισσότερες συνταγές. Κάποιοι επιλέγουν να το ζεσταίνουν και να προσθέτουν αλάτι για να αντιστρέφουν την γλυκιά του γεύση.

– Ελαιόλαδο: Αν επιλέξουμε το ελαιόλαδο, είναι καλύτερο να το χρησιμοποιούμε για να σοτάρουμε το φαγητό μας παρά για να ψήνουμε γλυκά.

– Αβοκάντο: Ανάλογα με τη συνταγή, ένα ώριμο αβοκάντο μπορεί να αποτελέσει το καλύτερο υποκατάστατο βουτύρου για ψήσιμο. Η γεύση του τείνει να γίνεται απαλότερη, αφήνοντας μόνο την κρεμμώδη, λιπαρή υφή.

– Μπανάνες: Για τις συνταγές γλυκών, μία ώριμη μπανάνα μπορεί να αντικαταστήσει το βούτυρο. Να γνωρίζετε όμως ότι η γεύση της μπορεί να αλλάξει και τη γεύση του γλυκού σας.

Υποκατάστατα τυριού

Μαλακό τυρί

Η μίμηση της υφής του μαλακού τυριού είναι εύκολη. Υπάρχουν πολλές φυτικές εκδοχές κρεμμώδους τυριού στην αγορά, που φτιάχνονται κυρίως από γάλα σόγιας ή καρύδας. Λεπτά κομμάτια καπνιστού τόφου μπορούν επίσης να αντικαταστήσουν το τυρί προβολόνε στα σάντουιτς.

Σκληρό τυρί

Η ξινή και αλμυρή γεύση του σκληρού τυριού είναι δύσκολο να αντικατασταθεί, ειδικά στο σπίτι, όμως μπορείτε να βρείτε υποκατάστατα στην αγορά, κυρίως από τόφου.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Οι top 16 πιο υγιεινοί σπόροι ή κόκκοι δημητριακών
Berliner Wine Trophy | Το καλύτερο κρασί στον κόσμο είναι ελληνικό και είναι από τη Σάμο!
Νηστεία: Αποφύγετε 6 παγίδες που παχαίνουν και μειώστε χοληστερόλη και τριγλυκερίδια
Σιμιγδαλένιος χαλβάς: 3 συχνά λάθη στο μαγείρεμά του και πώς να τα αποφύγετε

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση