Ωμέγα-3 λιπαρά: Η πολύπλευρη δράση τους στον οργανισμό και πού θα τα βρούμε

Έχουμε συνδυάσει τη λέξη «λιπαρά» με κάτι βλαβερό για την υγεία μας. Μάλιστα, υπήρχε μια περίοδος που όλα τα προϊόντα προωθούνταν στις πιο light

Ωμέγα-3 λιπαρά: Η πολύπλευρη δράση τους στον οργανισμό μας και πού θα τα βρούμε

Έχουμε συνδυάσει τη λέξη «λιπαρά» με κάτι βλαβερό για την υγεία μας. Μάλιστα, υπήρχε μια περίοδος που όλα τα προϊόντα προωθούνταν στις πιο light εκδοχές τους με λιγότερα ή και καθόλου λιπαρά. Και αν και πράγματι κάποια από αυτά είναι ωφέλιμα για τον οργανισμό μας, υπάρχει μια κατηγορία λιπαρών που πρέπει να αποζητάμε κιόλας.

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα αποτελούν τα «καλά λιπαρά» και έχουν οπωσδήποτε μια θέση στο πιάτο μας. Κι αυτό επειδή συνιστούν απαραίτητο θρεπτικό στοιχείο για κάθε μας κύτταρο. Τα ωμέγα-3 λιπαρά ανήκουν στην ομάδα των πολυακόρεστων λιπαρών οξέων.

Εδώ χρειάζεται να πούμε ότι αυτή η ομάδα λιπαρών είναι η πιο μελετημένη ανάμεσα σε όλα τα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζεται ο οργανισμός μας. Και μιλώντας με επιστημονικούς όρους, αποτελούνται από τρία είδη: το άλφα λινολεϊκό οξύ (ALA), το εικοσαπεντανοϊκό οξύ (ΕPA) και το δεκαεξανοϊκό οξύ (DHA).

Γιατί όμως, αποτελούν «συμμάχους» του οργανισμού μας; Οι επιστήμονες τα τελευταία χρόνια έχουν συνδέσει τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νόσων, αλλά και με βελτίωση των καρδιακών παλμών. Επιπροσθέτως, άλλες μελέτες εστιάζουν στην επίδρασή τους στον εγκέφαλο, καταλήγοντας πως η συχνή κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε ωμέγα-3 προλαμβάνει την εμφάνιση προβλημάτων στην γνωστική λειτουργία.

Μια άλλη σημαντική επίδρασή τους εντοπίζεται στην όραση. Έχει βρεθεί ότι το DHA ιδιαίτερα συμβάλλει στην προστασία των νευρικών κυττάρων του αμφιβληστροειδούς. Επιπλέον, η τακτική κατανάλωση DHA και EPA μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας κατά 70%, πάθηση η οποία αποτελεί την κύρια αιτία τύφλωσης σε άτομα άνω των 50 ετών.

Κάποιοι άλλοι ερευνητές έχουν αφιερώσει μέρος της εργασίας τους στο να καταδείξουν τα οφέλη των ωμέγα- 3 λιπαρών οξέων στην ανάπτυξη του εμβρύου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μια μελέτη από τα  Wayne State University School of Medicine, Detroit και Laval University συμπέρανε πριν από λίγα χρόνια πως τα αυξημένα επίπεδα αυτών των «καλών» λιπαρών βελτιώνουν την ανάπτυξη της όρασης και της νοητικής λειτουργίας στα βρέφη.

Αυτές είναι μόνο κάποιες από τις θετικές επιδράσεις που έχουν τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα στο σώμα μας. Αξίζει να σημειώσουμε όμως ότι θετικές συσχετίσεις έχουν επίσης βρεθεί ανάμεσα σε αυτά και στον διαβήτη, την υγεία του δέρματος, τη διαχείριση του σωματικού βάρους και στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων κατάθλιψης.

Το άλφα λινολεϊκό οξύ εντοπίζεται κυρίως στον λιναρόσπορο και στα φύκια. Τα άλλα δύο είδη  εντοπίζονται κυρίως σε λιπαρά ψάρια, όπως στον τόνο, τις σαρδέλες, τη ρέγκα και το σκουμπρί. Και τα τρία προσφέρουν ισχυρά οφέλη στην υγεία μας και η δράση τους συνολικά αποδεικνύεται εξαιρετικά πολύπλευρη.

Άλλες τροφές στις οποίες εντοπίζουμε σημαντικές ποσότητες ωμέγα-3 είναι τα καρύδια, οι γαρίδες, το λιθρίνι, το χταπόδι, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το κουνουπίδι, το μπρόκολο, το λάχανο, το σπανάκι, τα φιστίκια Αιγίνης, το σουσάμι και το ταχίνι.

Πηγές:

Με πληροφορίες από iatronet.gr και newsbomb.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε