,

Τα μικροατυχήματα δεν είναι τυχαία. Στρέψτε την προσοχή στον εαυτό σας.

Κάποιες φορές μέσα στη μέρα τα πράγματα δεν πάνε καλά και σας συμβαίνουν μικροατυχήματα, σας πέφτουν πράγματα από τα χέρια, σκοντάφτετε, γρατζουνάτε το αυτοκίνητό

Τα μικροατυχήματα δεν είναι τυχαία. Στρέψτε την προσοχή στον εαυτό σας...

Κάποιες φορές μέσα στη μέρα τα πράγματα δεν πάνε καλά και σας συμβαίνουν μικροατυχήματα, σας πέφτουν πράγματα από τα χέρια, σκοντάφτετε, γρατζουνάτε το αυτοκίνητό σας, ξεχνάτε ένα ραντεβού, κ.τ.λ. Μην αφήσετε την ημέρα σας να εξελιχθεί άσχημα γιατί, αυτά που σας συμβαίνουν δεν είναι τυχαία, αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι τα προκαλείτε συνειδητά, ωστόσο συνδέονται άμεσα με την ψυχική και συναισθηματική σας κατάσταση.

Σταματήστε για λίγο το χρόνο και στρέψτε την προσοχή στον εαυτό σας, γιατί εσείς οι ίδιοι έλκετε αυτές τις δυσάρεστες καταστάσεις. Θα παρατηρήσετε αμέσως ότι πριν σας συμβεί κάτι τέτοιο η αναπνοή σας έχει ήδη αλλάξει, είναι αγχώδης, γρήγορη και άρρυθμη. Προφανώς κάτι σας απασχολεί βαθύτερα, μια ανησυχία, μια στεναχώρια, μια απογοήτευση, ένας φόβος ότι τα πράγματα δεν θα εξελιχθούν καλά.

Advertisment

Οι αρνητικές σκέψεις έχουν επίπτωση στον ρυθμό της αναπνοής και κατ’επέκταση στον ρυθμό της ζωής. Ο Dr.Konstantin Buteyko έλεγε πως η σωστή αναπνοή είναι προστασία για τον άνθρωπο, μάλιστα την παρομοίαζε με φτερά αγγέλου που τον τυλίγουν προστατευτικά και τον γλιτώνουν από ατυχήματα και δυσάρεστες καταστάσεις.

Όποτε η αναπνοή σας χάνει τον ρυθμό της, αυτόματα χάνεται και ο έλεγχος των κινήσεών σας, ενώ η σκέψη σας θολώνει και δεν μπορείτε να αποφασίσετε σωστά. Η συνειδητή επίγνωση της κατάστασής σας σε σχέση με την αναπνοή σας είναι το πρώτο που μπορείτε να κάνετε προκειμένου να σταματήσετε την αλληλουχία των δυσάρεστων γεγονότων.

«Η κακή μέρα από το πρωί φαίνεται» όπως συνηθίζουμε να λέμε, μπορείτε όμως να μην αφήσετε την ημέρα σας να συνεχίσει με κακή ενέργεια, αρκεί να κάνετε μια ολιγόλεπτη παύση και να εστιάσετε συνειδητά στην αναπνοή σας. Όταν το κάνετε αυτό, θα παρατηρήσετε πως η αναπνοή σας είναι πιο γρήγορη απ’ ότι συνήθως, ίσως είναι ακανόνιστη, χωρίς συγκεκριμένο ρυθμό ή αναστενάζετε διαρκώς.

Advertisment

Σταματήστε για λίγο και επιβάλλετε στην αναπνοή σας να ησυχάσει. Αναπνεύστε αθόρυβα μόνο από τη μύτη και ακολουθήστε νοητικά την αναπνοή σας μέχρι να βεβαιωθείτε ότι γίνεται πιο ρυθμική και ομοιόμορφη. Αυτό σημαίνει ότι θα έχει ένα σταθερό μοτίβο χωρίς τη μια στιγμή να έχει γρήγορη εναλλαγή εισπνοής εκπνοής και την επόμενη στιγμή να είναι βαθιά ή να διακόπτεται η εκπνοή (επειδή σφίγγει το διάφραγμα). Θα καταλάβετε ότι η αναπνοή σας βρήκε τον ρυθμό της, όταν νιώσετε μια εσωτερική ησυχία και μια χαλαρότητα.

Αυτό μπορείτε να το επαναλάβετε όσες φορές χρειαστεί μέσα στην ημέρα. Η συνειδητή εστίαση στον ρυθμό της αναπνοής, είναι σαν μια τομή μέσα στον χρόνο που σας βγάζει για λίγο από την ροή του και σας φέρνει σε αυτό που συμβαίνει, στο τώρα.

Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ύπνωση και υπνοθεραπεία | Που χρησιμεύει η κάθε τεχνική και ποιες οι διαφορές τους
Γιόγκα: 3 απλές ασκήσεις που βοηθούν στην καταπολέμηση των φλεγμονών
"Contakids" | Σωματικό παιχνίδι και χορός για γονείς και παιδιά 2-5 ετών (φωτογραφίες + βίντεο)
Διαλογισμός: «Έξυπνοι» τρόποι για να αυξήσουμε τη συγκέντρωσή μας κατά τη διάρκειά του

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση