Το τεστ του υπαρξιακού άγχους: Πόσο νόημα δίνουμε στη ζωή που ζούμε;

Η αναζήτηση του νοήματος της ζωής μπορεί να μετατραπεί σε πρόβλημα για κάποιους ανθρώπους. Μπορεί να προκαλέσει υπαρξιακό άγχος, απόγνωση, απομόνωση, αποξένωση και αίσθηση

Το τεστ του υπαρξιακού άγχους: Πόσο νόημα δίνουμε στη ζωή που ζούμε;

Η αναζήτηση του νοήματος της ζωής μπορεί να μετατραπεί σε πρόβλημα για κάποιους ανθρώπους. Μπορεί να προκαλέσει υπαρξιακό άγχος, απόγνωση, απομόνωση, αποξένωση και αίσθηση κενού. Αρκετοί επαγγελματίες ψυχικής υγείας έχουν κάνει αρκετές υποθέσεις για τους λόγους που τέτοια προβλήματα εμφανίζονται ολοένα και συχνότερα κατά τη διάρκεια του δεύτερου μισού του 20ου αιώνα.

Ο Salvatore Maddi, ένας από τους καλύτερους υπαρξιακούς ψυχοθεραπευτές έχει περιγράψει τον τύπο των ανθρώπων που είναι πιθανό να βιώσουν μια κρίση υπαρξιακού άγχους. Η καλύτερη λέξη για να τον περιγράψει κανείς είναι μάλλον το «κυνικός». Αυτοί οι άνθρωποι πιστεύουν ότι η ζωή είναι κατά κύριο λόγο ανούσια και οτιδήποτε κάνουν δεν έχει καμία αξία. Μπορεί να βιώνουν σύντομες περιόδους κατάθλιψης – οι οποίες γίνονται λιγότερο συχνές όσο μεγαλώνουν. Επίσης, δεν διαθέτουν την ικανότητα να νιώσουν πλήρη χαρά στην καθημερινότητα. Ο Maddi πιστεύει ότι υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό τέτοιων ανθρώπων στην κοινωνία μας.

Advertisment

Υπάρχουν δύο ζητήματα τα οποία διατρέχουν το έργο των ψυχοθεραπευτών σχετικά με το ζήτημα του υπαρξιακού άγχους. Αρχικά, πιστεύουν ότι τα υγιή άτομα εστιάζουν στο αφηρημένο, στο συμβολικό και στο φανταστικό αντί για το υλικό. Πράγματι, οι περισσότεροι ειδικοί ενοχοποιούν τον υλισμό για την εμφάνιση τόσο πολλών περιπτώσεων υπαρξιακού άγχους.

Δεύτερον, οι υπαρξιακοί θεραπευτές επισημαίνουν τη σημασία της «επίγνωσης της άμεσης εμπειρίας». Αυτό που εννοούν είναι να ανακαλύψουμε την αξία και σημασία αυτού που κάνουμε σε κάθε δεδομένη στιγμή. Οι περισσότεροι «ζούμε» στο μέλλον. Και αυτό το άγχος για το μέλλον ποτέ δεν θα φύγει, αν δεν αποφασίσουμε να δώσουμε αξία στο παρόν.

Στο παρακάτω τεστ καλείστε να απαντήσετε στις δηλώσεις που θα σας δοθούν ανάλογα με το αν ισχύει ή όχι η εκάστοτε δήλωση με τις απαντήσεις “Ισχύει” και “Δεν ισχύει”. Σε περίπτωση που νιώσετε ότι δεν μπορείτε να δώσετε μια ξεκάθαρη απάντηση, επιλέξτε εκείνη που ταιριάζει περισσότερο σε αυτό που αισθάνεστε.

Advertisment

Το τεστ και οι ερωτήσεις του προέρχονται από επιστημονικές μελέτες των Ψυχολόγων Lawrence R. Good και Katherine C. Good, που δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Psychological Reports.

[viralQuiz id=214]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Τεστ: Μήπως ζεις ανάμεσα σε ηλίθιους;
5 κορυφαία Πανεπιστημιακά Τεστ που αξίζει να κάνετε
Κουίζ: Πόσο καλά γνωρίζετε τα 7 Θαύματα της Αρχαιότητας;
6 κορυφαία τεστ προσωπικότητας που αξίζει να κάνετε

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση