,

Η τέχνη της ζωής συνίσταται στην αποδοχή της αλλαγής

Ένα απαλό, δροσερό αεράκι έκανε την εμφάνισή του και τα δέντρα αρχίζουν να αναδεικνύουν τα ζωντανά τους χρώματα. Το φθινόπωρο πάντα ξεδιπλώνει σκέψεις αλλαγής,

Η τέχνη της ζωής συνίσταται στην αποδοχή της αλλαγής

Ένα απαλό, δροσερό αεράκι έκανε την εμφάνισή του και τα δέντρα αρχίζουν να αναδεικνύουν τα ζωντανά τους χρώματα. Το φθινόπωρο πάντα ξεδιπλώνει σκέψεις αλλαγής, ωθώντας μας να αναλογιστούμε τις μεταβάσεις που έχουμε κάνει τους προηγούμενους μήνες.

Είτε ξεκινάμε μια νέα εργασία, είτε μετακομίζουμε σε μια νέα πόλη, είτε επιβιβαζόμαστε σε ένα νέο ταξίδι βελτίωσης της ψυχικής υγείας και ευεξίας, η αλλαγή σπάνια είναι εύκολη. Συχνά σημαίνει ότι απαιτείται να βγούμε από τη ζώνη άνεσής μας και να κάνουμε κάτι που προηγουμένως μας φαινόταν αφύσικο. Θυμηθείτε κάποια περίοδο κατά την οποία είχατε βιώσει μια αλλαγή στη ζωή σας. Ίσως νιώσατε αγχωμένοι, φοβισμένοι για την αβεβαιότητα που κρυβόταν πίσω από αυτή.

Advertisment

Πώς νιώθετε όμως γι’ αυτή τώρα; Είχε τελικά εκείνη η αλλαγή θετική επίδραση στη ζωή σας; Είστε περήφανοι που πήρατε το ρίσκο; Αν αναλογιστούμε και λίγο τον τρόπο ζωής μας θα καταλάβουμε ότι είμαστε πια προσαρμοσμένοι στο να αλλάζουμε κυρίως λόγω των ταχύτατων, σύγχρονων ρυθμών ζωής. Το πιο απλό σχετικά πρόσφατο παράδειγμα είναι εκείνο της διατροφής. Σταδιακά αλλάζουμε από ένα μενού με επεξεργασμένες τροφές σε ποικίλους τρόπους ενσωμάτωσης της υγιεινής διατροφής στην καθημερινότητά μας.

Και αυτές οι αλλαγές φαίνεται πως μας αρέσουν. Άλλωστε, το μόνο βέβαιο στη ζωή είναι η αλλαγή. Το γνωρίζουμε αυτό και καταλαβαίνουμε ότι το περιβάλλον μας δεν θα μείνει ίδιο για πάντα. Γύρω μας, η αλλαγή συμβαίνει σε καθημερινή βάση και το φθινόπωρο είναι το καλύτερο παράδειγμα. Το τοπίο αλλάζει, τα φύλλα πέφτουν, η φύση ετοιμάζεται για τον χειμώνα.

Κι εμείς αλλάζουμε, επειδή θέλουμε να ξεφορτωθούμε παλιές αρνητικές συνήθειες ή τοξικούς ανθρώπους από τη ζωή μας. Αλλάζουμε γιατί θέλουμε να εξερευνήσουμε τον κόσμο, επειδή γνωρίζουμε ότι ακόμα μας κρύβει πολλές εκπλήξεις και δυνατότητες. Κι αφού ο άνθρωπος από τη φύση του αναζητά την αλλαγή, εμείς αντί να αντιστεκόμαστε σε αυτή, ας της επιτρέψουμε να μας δείξει τα δώρα της, να μας ανοίξει δρόμους και να μας μεταμορφώσει, διατηρώντας ωστόσο τον έλεγχο που μπορούμε να έχουμε πάνω στα πράγματα.

Advertisment

Και κάτι ακόμα σημαντικότερο μετά την αποδοχή της είναι η μάθηση• η αλλαγή κάποιες φορές είναι επιτυχημένη, κάποιες άλλες αποτυχημένη, όμως πάντα μπορεί να γίνει η σπουδαιότερη δασκάλα μας. Μόνο όμως αν της δώσουμε την άδεια να μας διδάξει, θα το κάνει. Υπάρχω σημαίνει αλλάζω, αλλάζω σημαίνει ωριμάζω και ωριμάζω σημαίνει δημιουργώ τον εαυτό μου ξανά και ξανά.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Μήπως είμαι εγώ ναρκισσιστής; Πώς θα το καταλάβετε και τι μπορείτε να κάνετε;
«Μπορείς να τρέξεις και να ξεφύγεις απ’ όλους... εκτός από τον εαυτό σου» | S. Zweig
«Και όσοι δεν μπορούσαν να ακούσουν τη μουσική, θεωρούσαν τρελούς όσους έβλεπαν να χορεύουν» | Νίτσε
Σημειωματάριο συναισθημάτων | Η καρδιά είναι το σπίτι της ψυχής

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση