Η θεωρία των σπαγγέτι

Οι σκέψεις και οι ιδέες σας είναι σαν μια χούφτα σπαγγέτι στο μυαλό σας. Κάθε σκέψη είναι μπλεγμένη με πολλές άλλες, συνεπώς είναι πολύ

Η θεωρία των σπαγγέτι

Οι σκέψεις και οι ιδέες σας είναι σαν μια χούφτα σπαγγέτι στο μυαλό σας. Κάθε σκέψη είναι μπλεγμένη με πολλές άλλες, συνεπώς είναι πολύ δύσκολο να διαχωρίσουμε μία μόνο ιδέα και να εστιάσουμε σ’ αυτή.

Το να γράψετε τις ιδέες σας σε χαρτί είναι σημαντικό γιατί κάθε ιδέα, γράφοντάς τη, αποκρυσταλλώνεται και διαχωρίζεται από τις άλλες. Στη συνέχεια, διαβάζοντας τη λίστα που έχετε γράψει και αναλογιζόμενοι κάθε σκέψη χωριστά, θα δείτε πως κάποιες σκέψεις που σας φαίνονταν σημαντικές μπορεί να έχουν ξεθωριάσει, ενώ άλλες που αρχικά θεωρούσατε δευτερεύουσες, μπορεί να φαντάζουν πλέον πολύ πιο δελεαστικές.

Advertisment

Για παράδειγμα, όταν ήμουν παιδί μου άρεσε να βλέπω τις ταινίες του Τζιν Κέλι. Ιδιαίτερα στην ταινία “Τραγουδώντας στη Βροχή” θαύμαζα τον τρόπο που ο Κέλι χόρευε άψογα κλακέτες γύρω γύρω στο δωμάτιο. Στα είκοσί μου είχα δει την ταινία πάρα πολλές φορές και αποφάσισα ότι θα ήθελα να μάθω να χορεύω κλακέτες σαν εκείνον.

Το σημείωσα στη λίστα μου και άφησα την ιδέα μου στο χαρτί για πέντε χρόνια. Αλλά από τότε που την κατέγραψα ως πιθανό στόχο άρχισα να βλέπω χορευτές να χορεύουν κλακέτες στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση.

Άρθρα σχετικά με τις κλακέτες ξεπηδούσαν μπροστά μου απ’ το πουθενά. Αυτές οι τηλεοπτικές εκπομπές και οι αναφορές στις κλακέτες υπήρχαν πάντοτε, αλλά εγώ δεν τις είχα προσέξει, μέχρι που πρόσθεσα τις κλακέτες στη λίστα μου. Τελικά, στα 35 μου, γράφτηκα σε μια σχολή για να μάθω κλακέτες.

Advertisment

Η καθηγήτρια Ψυχολογίας Δρ. Γκέιλ Μάθιους, στο Δομινικανό Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, έκανε μελέτη σχετικά με τη θέσπιση στόχων, βασισμένη σε 267 συμμετέχοντες. Ανακάλυψε ότι έχουμε 42% περισσότερες πιθανότητες να πετύχουμε τους στόχους μας, αν τους έχουμε γράψει σε χαρτί. Αν τους πληκτρολογήσετε, κάνετε περίπου οκτώ διαφορετικές κινήσεις με τα δάχτυλά σας, ενεργοποιώντας περιορισμένες συνδέσεις νεύρων στον εγκέφαλό σας.

Το γράψιμο περιλαμβάνει περισσότερες από δέκα χιλιάδες κινήσεις και δημιουργεί χιλιάδες νευρικές οδούς στον εγκέφαλό σας. Έτσι εξηγείται, γιατί το γράψιμο με το χέρι επιδρά καταλυτικά στο να συνδεθείτε συναισθηματικά με τους στόχους σας και να δεσμευτείτε. Το να καταγράψετε στον υπολογιστή τους στόχους σας αναμφίβολα βοηθάει, αλλά θα είναι σαν να διαβάζετε ένα κείμενο για το πόσο συναρπαστικό είναι να αποκτήσετε ένα σπορ αμάξι.

Αν, όμως, γράψετε με το χέρι τους στόχους σας, είναι σαν να έχει πάρει ο εγκέφαλός σας το σπορ αμάξι για τεστ ντράιβ στις Άλπεις. Συνδέεστε συναισθηματικά με το στόχο σας και αυτομάτως μεγεθύνεται το κίνητρο για να πετύχετε το στόχο σας. Η καταγραφή των στόχων σας δραστηριοποιεί το ενεργοποιητικό σύστημα του δικτυωτού σχηματισμού (RAS) και δίνει εντολή στο υποσυνείδητό σας να επεξεργαστεί τους στόχους σας είτε τους σκέφτεστε, είτε όχι.

Απόσπασμα από το βιβλίο των Allan & Barbara Pease ” Η Απάντηση” από τι εκδόσεις Ιβίσκος – Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ύπνωση και υπνοθεραπεία | Που χρησιμεύει η κάθε τεχνική και ποιες οι διαφορές τους
Γιόγκα: 3 απλές ασκήσεις που βοηθούν στην καταπολέμηση των φλεγμονών
"Contakids" | Σωματικό παιχνίδι και χορός για γονείς και παιδιά 2-5 ετών (φωτογραφίες + βίντεο)
Διαλογισμός: «Έξυπνοι» τρόποι για να αυξήσουμε τη συγκέντρωσή μας κατά τη διάρκειά του

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση