, , ,

Ενσυνειδητότητα: 4 διασκεδαστικές δραστηριότητες για να την αναπτύξουν τα παιδιά

Οι παρακάτω δραστηριότητες είναι οι απλούστεροι τρόποι να εναρμονίσουμε τα παιδιά με το σώμα τους. Σε μικρές ηλικίες, οι άνθρωποι είναι από τη φύση

Ενσυνειδητότητα: 4 διασκεδαστικές δραστηριότητες για να την αναπτύξουν τα παιδιά

Οι παρακάτω δραστηριότητες είναι οι απλούστεροι τρόποι να εναρμονίσουμε τα παιδιά με το σώμα τους. Σε μικρές ηλικίες, οι άνθρωποι είναι από τη φύση τους περίεργοι με τη δύναμη και την ευλυγισία του σώματός τους. Είναι οι τέλειες ηλικίες για να εισάγετε την επίγνωση της σύνδεσης νου-σώματος ως έναν πολύτιμο τρόπο να μάθουν τα παιδιά να φροντίζουν τον εαυτό τους.

Διαβάστε επίσης – Τεστ αυτογνωσίας: Ποια είναι η προδιάθεσή σας για ενσυνειδητότητα;

Advertisment

Ενσυνείδητη στάση του σώματος

Ένας εύκολος τρόπος τα παιδιά να βουτήξουν τα πόδια τους στην ενσυνειδητότητα είναι μέσω της στάσης του σώματος. Για να ενθουσιαστούν, πείτε τους ότι παίρνοντας αστείες πόζες τα βοηθά να γίνουν πιο δυνατά, γενναία και χαρούμενα. Πηγαίνετε σε ένα άνετο μέρος όπου τα παιδιά θα νιώθουν ασφαλή. Στη συνέχεια, πείτε τους να δοκιμάσουν μία από τις ακόλουθες στάσεις:

1. Σούπερμαν: Αυτή η στάση γίνεται με τα πόδια στο έδαφος λίγο πιο ανοιχτά από τη λεκάνη, οι παλάμες σφιχτές και τα χέρια ψηλά προς τον ουρανό και το σώμα να τεντώνεται όσο ψηλότερα γίνεται.

2. Wonder Woman: Τα πόδια είναι ανοιχτά λίγο περισσότερο από το άνοιγμα της λεκάνης και τα χέρια ή οι παλάμες βρίσκονται τοποθετημένες στους γλουτούς.

Advertisment

Ρωτήστε τα παιδιά πώς νιώθουν μετά από λίγους γύρους προσπάθειας. Θα εκπλαγείτε με τις απαντήσεις τους.

Αισθήσεις του Spiderman

Και αφού βρισκόμαστε στο πεδίο του υπερηρώων, το επόμενο βήμα είναι να διδάξουμε στα παιδιά πώς να έρθουν και να μείνουν στο παρόν. Μάθετέ τους να ενεργοποιούν τις «Αισθήσεις του Spiderman», δηλαδή τις οξυμένες αισθήσεις της όσφρησης, της όρασης, της γεύσης και της αφής που χρησιμοποιεί ο Spiderman. Αυτό θα τα ενθαρρύνει να κάνουν μια παύση και να φέρουν την προσοχή τους στο παρόν. Πρόκειται για μια κλασική άσκηση ενσυνειδητότητας που ενθαρρύνει την παρατηρητικότητα και την περιέργεια – εξαιρετικές δεξιότητες.

Το Ενσυνείδητο βάζο

Αυτή η άσκηση μπορεί να διδάξει στα παιδιά πώς μπορούν να μας κυριεύσουν τα δυνατά συναισθήματα και πώς να βρούμε γαλήνη ακόμα κι όταν υπάρχουν.

• Πρώτα, πάρτε ένα καθαρό βάζο και γεμίστε το σχεδόν όλο με νερό. Στη συνέχεια, προσθέστε μία κόλλα glitter και μια ξηρό glitter στο βάζο. Βάλτε το καπάκι και ανακινήστε καλά.

• Τέλος, χρησιμοποιήστε το ακόλουθο σενάριο:

«Φανταστείτε ότι το γκλίτερ είναι σαν τις σκέψεις σας όταν είστε στρεσσαρισμένοι, θυμωμένοι ή απογοητευμένοι. Δείτε πώς περιστρέφεται και θολώνει το νερό; Αυτό συμβαίνει επειδή είναι τόσο εύκολο να πάρουμε ανόητες αποφάσεις όταν είμαστε αναστατωμένοι – επειδή δεν σκεφτόμαστε καθαρά. Μην ανησυχείτε όμως γιατί αυτό είναι φυσιολογικό και συμβαίνει σε όλους μας».

(Τώρα αφήστε κάτω το βάζο μπροστά τους)

«Τώρα δείτε τι συμβαίνει όταν μένετε ακίνητοι για λίγα λεπτά. Συνεχίστε να κοιτάτε. Δείτε πώς το γκλίτερ αρχίζει να κάθεται και το νερό καθαρίζει; Ο νους σας δουλεύει με τον ίδιο τρόπο. Όταν είστε ήρεμοι για λίγοι, οι σκέψεις σας αρχίζουν να ηρεμούν και βλέπετε τα πράγματα καθαρότερα. Οι βαθιές αναπνοές κατά τη διάρκεια αυτής χαλαρωτικής διαδικασίας μπορούν να μας βοηθήσουν να ηρεμήσουμε όταν νιώθουμε πολλά συναισθήματα».

Αυτή η άσκηση δεν βοηθά μόνο τα παιδιά να μάθουν πώς τα συναισθήματα μπορούν να «συννεφιάσουν» τη σκέψη τους, αλλά επίσης να διευκολύνει την άσκηση της ενσυνειδητότητας. Δοκιμάστε να κάνετε τα παιδιά να εστιάζουν σε ένα συναίσθημα τη φορά.

Σαφάρι

Η άσκηση Safari είναι ένας υπέροχος τρόπος να βοηθήσουμε τα παιδιά να μάθουν την ενσυνειδητότητα. Η δραστηριότητα αυτή μετατρέπει ένα μέτριο, καθημερινό περπάτημα σε μια συναρπαστική νέα περιπέτεια.

Πείτε στα παιδιά σας ότι θα πάτε για ένα σαφάρι: ο στόχος τους είναι να παρατηρήσουν όσα περισσότερα πουλιά, έντομα και άλλα ζώα μπορούν. Οτιδήποτε περπατά, έρπει, κολυμπά ή πετά είναι ενδιαφέρον και χρειάζεται να εστιάσουν σε όλες τους τις αισθήσεις για να τα βρουν, ειδικά τα μικρά.
Η αντίστοιχη άσκηση για τους ενήλικες είναι το ενσυνείδητο περπάτημα. Αυτή η άσκηση προκαλεί την ίδια απόκριση στα παιδιά.

Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ύπνωση και υπνοθεραπεία | Που χρησιμεύει η κάθε τεχνική και ποιες οι διαφορές τους
Γιόγκα: 3 απλές ασκήσεις που βοηθούν στην καταπολέμηση των φλεγμονών
Διαλογισμός: «Έξυπνοι» τρόποι για να αυξήσουμε τη συγκέντρωσή μας κατά τη διάρκειά του

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση