, ,

7 τρόποι να εντυπωσιάζουμε όποιον γνωρίζουμε στο εργασιακό μας περιβάλλον

Όταν παρευρισκόμαστε σε ένα επαγγελματικό event, αναπόφευκτα θα ακούσουμε την ερώτηση: «Εσύ τι δουλειά κάνεις;» ξανά και ξανά. Μετά από χρόνια επανάληψης, οι περισσότεροι

7 τρόποι να εντυπωσιάζουμε όποιον γνωρίζουμε στο εργασιακό μας περιβάλλον

Όταν παρευρισκόμαστε σε ένα επαγγελματικό event, αναπόφευκτα θα ακούσουμε την ερώτηση: «Εσύ τι δουλειά κάνεις;» ξανά και ξανά. Μετά από χρόνια επανάληψης, οι περισσότεροι απαντάμε αυτόματα. Και αν και αυτή είναι πράγματι η απάντηση που περιμένουν οι άνθρωποι να δώσουμε, είναι επίσης πιθανό να παραμείνουμε στο μυαλό της νέας μας γνωριμίας μόνο μέχρι να αντικατασταθούμε από την επόμενη γνωριμία.

Μια απάντηση που περιλαμβάνει τίτλο και εταιρία ικανοποιεί την κοινωνική νόρμα. Αλλά όταν ακολουθούμε αυτή την τακτική, χάνουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε πραγματικά ένα άλλο πρόσωπο. Δεν είμαστε μόνο η δουλειά μας. Ίσως λοιπόν χρειάζεται να αλλάξουμε τον τρόπο που συστηνόμαστε στον κόσμο.

Advertisment

7 τρόποι να εντυπωσιάζουμε όποιον γνωρίζουμε στο εργασιακό μας περιβάλλον

1. Μη μείνετε στον τίτλο της θέσης σας

Το πρώτο πράγμα που χρειάζεται να κάνουμε είναι να βρούμε το ποιοι είμαστε πραγματικά. Μπορούμε να σκεφτούμε «Για ποιο πράγμα θα θέλαμε να είμαστε γνωστοί;». Είναι σίγουρα μια άβολη ερώτηση, αλλά μπορεί να μας βγάλει από τη ζώνη άνεσής μας. Αντί να βασιζόμαστε σε προηγούμενα επιτεύγματα, μπαίνουμε στη διαδικασία να σκεφτούμε ποια θέλουμε να είναι η επίδρασή μας στον κόσμο.

2. Σκεφτείτε τα προβλήματα που μόνο εσείς μπορείτε να επιλύσετε

Όλοι, σε όποιο πόστο κι αν βρισκόμαστε, καλούμαστε να λύσουμε προβλήματα. Ποια προβλήματα μπορούμε εμείς να επιλύσουμε στη δουλειά; Και τι είναι αυτό που μας κάνει εξαιρετικά αποτελεσματικούς; Αν σκεφτούμε με αυτό τον τρόπο σκέψης, πυροδοτούμε με την απάντησή μας και διαφορετική αντίδραση από την άλλη πλευρά. Αλλάξτε λοιπόν τον τρόπο που απαντάτε. Αντί να πείτε: «είμαι δικηγόρος που ειδικεύεται στον χ τομέα», μπορείτε να πείτε: «Πιστεύω ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα στο νομικό σύστημα είναι το ψ. Ως δικηγόρος, βοηθώ στο χ ζήτημα».

3. Ζητήστε ανατροφοδότηση από φίλους και συναδέλφους

Συχνά μας είναι δύσκολο να δούμε τις δικές μας δεξιότητες. Αν δυσκολεύεστε να αναγνωρίσετε τα ταλέντα και την κλίση σας, στραφείτε στους ανθρώπους που σας γνωρίζουν καλά και ζητήστε τους να σας πουν σε τι ξεχωρίζετε.

Advertisment

4. Ξαναθυμηθείτε την παιδική σας ηλικία

Νιώθετε ακόμα μπερδεμένοι; Μπείτε στη μηχανή του χρόνου και θυμηθείτε τον 8χρονο εαυτό σας. Σε τι ήσασταν καλοί σε εκείνη την ηλικία; Τις περισσότερες φορές αυτή η ιδιαίτερη δεξιότητα ισχύει τόσο για τον παροντικό, όσο και για τον μελλοντικό εαυτό σας και σας βοηθά να δείτε σε τι είστε διαφορετικοί από τους άλλους. Για παράδειγμα, μπορεί όταν ήσασταν παιδιά να μπορούσατε εύκολα να απομνημονεύετε πράγματα και να προσανατολίζεστε εύκολα, οπότε αυτό στην ενήλικη ζωή μεταφράζεται σε δύο ιδιαίτερα βοηθητικά προτερήματα, τα οποία μπορείτε να αναδείξετε.

5. Δείξτε λίγη ευαισθησία

Όταν γνωρίζουμε κάποιον σε εργασιακό πλαίσιο, δεν τον γνωρίζουμε σε βάθος, διότι συνήθως προσπαθούμε όλοι να δείξουμε πως είμαστε δυναμικοί και αποφασιστικοί. Και αυτό καθορίζει και την εμφάνιση συγκρούσεων και θυμού στην εργασία. Αρπάξτε λοιπόν την ευκαιρία, όταν συστήνεστε, και κάντε την αρχή αποκαλύπτοντας κάτι για τον εαυτό σας με βαθιά ειλικρίνεια. Χρησιμοποιήστε φράσεις, όπως «είμαι παθιασμένος με το χ» ή «αυτό που με ενθουσιάζει είναι το ψ», κάτι που μεταδίδει ενθουσιασμό και συναίσθημα στους άλλους.

6. Συλλέξτε ανατροφοδότηση κατά την γνωριμία σας

Αφού διαμορφώσετε τον τρόπο που θέλετε ιδανικά να συστήνεστε, εξασκήστε τον σε πέντε ανθρώπους που γνωρίζετε καλά. Λίγες μέρες μετά, ρωτήστε τους «Τι θυμάστε περισσότερο από τη γνωριμία μας;». Η απάντησή τους θα σας δείξει τι είναι αυτό που μένει αξέχαστο από εσάς στους άλλους και σε τι χρειάζεται να δώσετε περισσότερη βάση στην επόμενη γνωριμία σας.

7. Αντισταθείτε να επιστρέψετε στον προηγούμενο τρόπο σας

Η αλήθεια είναι πως είναι πάντα ευκολότερο να πούμε το απλό «Η δουλειά μου είναι αυτή στην εταιρία τάδε», ώστε να κλείσουμε γρήγορα τις, κάποιες φορές, «βαρετές» συστάσεις. Επιπλέον, αν ακολουθήσετε τον μη συμβατικό τρόπο σύστασης, θα πέσετε αναπόφευκτα και σε άτομα που δεν θα τον καταλάβουν. Όμως, προσπαθήστε να εμμείνετε στον τρόπο που αποφασίσατε να συστήνεστε. Με αυτό τον τρόπο, θα ανακαλύψετε ορισμένα χαρακτηριστικά για τον εαυτό σας που δεν γνωρίζατε ότι είχατε.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

home-sun
dolce-attica-riviera
Γιατί φιλιόμαστε; Η επιστήμη πίσω από την πιο διαδεδομένη κίνηση των ανθρώπων
ponos-epilogi

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση