,

6 τρόποι να στηρίξουμε έναν φίλο με ψυχική διαταραχή

Όσο πολύ κι αν θέλουμε να «σώσουμε» κάποιον που φαίνεται να υποφέρει, είναι επικίνδυνο να προσπαθούμε να ελέγξουμε μια κατάσταση την οποία δεν καταλαβαίνουμε

6 τρόποι να στηρίξουμε έναν φίλο με ψυχική διαταραχή

Όσο πολύ κι αν θέλουμε να «σώσουμε» κάποιον που φαίνεται να υποφέρει, είναι επικίνδυνο να προσπαθούμε να ελέγξουμε μια κατάσταση την οποία δεν καταλαβαίνουμε πλήρως. Το πρώτο σημαντικό βήμα είναι να κάνουμε την έρευνά μας, να ενημερωθούμε και να δούμε πώς μπορούμε να φανούμε χρήσιμοι. Επίσης, να βρούμε τρόπο να στηρίξουμε και τον εαυτό μας παράλληλα, αφού σίγουρα θα το χρειαστεί.

Αν έχετε κάποιο συνάδελφο, φίλο ή αγαπημένο πρόσωπο που παλεύει με κάποια ψυχική διαταραχή, υπάρχουν ορισμένοι (ασφαλείς) τρόποι με τους οποίους μπορείτε να βοηθήσετε.

Advertisment

Πληροφορούμαστε

Μάθετε όσα περισσότερα γίνεται για τη φύση της διαταραχής τους. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα ρωτήσετε αποκλειστικά αυτούς (φυσικά να είστε διαθέσιμοι αν θέλουν να σας ενημερώσουν), αλλά επίσης να κάνετε τη δική σας έρευνα. Είναι καλύτερο να αναζητήσετε έγκυρες, επιστημονικές πηγές και ίσως να επισκεφθείτε κάποιους τοπικούς αρμόδιους φορείς. Άλλη μία επιλογή είναι να επιλέξετε να παρακολουθήσετε ειδικά ντοκιμαντέρ για την ψυχική διαταραχή που σας ενδιαφέρει.

Ρωτάμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε

Μην υποθέτετε ή μαντεύετε το σωστό τρόπο για να βοηθήσετε. Αυτό μπορεί να δυσκολέψει ή επιδεινώσει τα πράγματα. Μπορεί να είναι δύσκολο για εκείνους να σας εξηγήσουν τι είναι αυτό που χρειάζονται, αλλά και μόνο η πρωτοβουλία της ερώτησης μπορεί να φανεί χρήσιμη. Τους δίνει την αφορμή να προσπαθήσουν να σας εξηγήσουν τι νιώθουν.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι σημαντικό να μην υποσχόμαστε πράγματα που δεν θα μπορέσουμε να τηρήσουμε, επειδή μπορεί ήδη να νιώθουν παραγκωνισμένοι και απομονωμένοι. Είναι καλύτερο να παραμείνουμε ειλικρινείς.

Advertisment

Ακούμε και παρέχουμε συναισθηματική στήριξη

Οι φίλοι δεν χρειάζονται ή θέλουν πάντα κάποιον να τους σώσει. Αυτό που συχνά θέλουν είναι κάποιος να τους ακούσει. Ακόμα και αυτό μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά.

Έχουμε ρεαλιστικές προσδοκίες

Όλοι θα θέλαμε οι φίλοι μας να νιώσουν καλύτερα μέσα σε ένα βράδυ, αλλά το πιθανότερο είναι ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί. Όταν περιμένουμε μια σούπερ γρήγορη αλλαγή, προσθέτουμε επιπλέον βάρος στα ήδη υπάρχοντα εμπόδια και όχι ευκαιρία βελτίωσης. Θέστε μικρούς στόχους και να είστε ευγνώμονες για ό,τι θετικό συμβαίνει.

Αναζητάμε βοήθεια και εμείς

Όταν έχουμε αποφασίσει σοβαρά να στηρίξουμε κι εμείς έναν σημαντικό άνθρωπο, περνάμε κι εμείς δύσκολα. Μπορεί να μην δεχόμαστε βοήθεια, επειδή όλη μας η συναισθηματική ενέργεια διοχετεύεται σε άλλους. Όμως, αυτή η άρνηση θα επιδεινώσει τα πράγματα μακροπρόθεσμα, οπότε χρειάζεται να φροντίζουμε και τον εαυτό μας.

Ομάδες στήριξης

Οι τοπικές κοινότητες και τα κέντρα υγείας της περιοχής μας συχνά έχουν και ομάδες στήριξης για οικογένεια και φίλους. Μη φοβάστε να μιλήσετε σε άλλους ανθρώπους που βρίσκονται σε παρόμοια κατάσταση. Αυτό μπορούν να σας στηρίξουν (όπως κι εσείς) και να σας δώσουν κάποια χρήσιμι συμβουλή.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Οι δύο λέξεις που μειώνουν την ένταση σε κάθε καβγά, σύμφωνα με τους ειδικούς
7 άβολες ερωτήσεις που είναι «αναγκαίο» να κάνετε στον σύντροφό σας για να περάσετε στο επόμενο βήμα
Η φράση που καταστρέφει τις σχέσεις, σύμφωνα με ψυχολόγο του Χάρβαρντ
Εσείς «κρατάτε σκορ»; Η καθημερινή συμπεριφορά που υπονομεύει τις σχέσεις μας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση