, ,

Αυτό που μετρά δεν είναι το χθες, αλλά αυτό που κάνουμε στο σήμερα

Στη ζωή μας συχνά συμβαίνουν γεγονότα που δεν μπορούμε πραγματικά να ελέγξουμε. Η εταιρεία στην οποία εργαζόμαστε αποφασίζει να κάνει περικοπές και μας απολύουν.

Αυτό που μετρά δεν είναι το χθες, αλλά αυτό που κάνουμε στο σήμερα

Στη ζωή μας συχνά συμβαίνουν γεγονότα που δεν μπορούμε πραγματικά να ελέγξουμε. Η εταιρεία στην οποία εργαζόμαστε αποφασίζει να κάνει περικοπές και μας απολύουν. Ο σύντροφός μας αποφασίζει να μας εγκαταλείψει. Ένα μέλος της οικογένειάς μας αρρωσταίνει ή ένα κοντινό μας πρόσωπο πεθαίνει.

Η κυβέρνηση καταργεί ένα πρόγραμμα στο οποίο βασιζόμασταν. Σε αυτές τις περιπτώσεις, νιώθουμε ότι δεν υπάρχει τίποτα που να μπορούμε να κάνουμε για να βελτιώσουμε την κατάσταση.

Advertisment

Ίσως κάνατε μεγάλες προσπάθειες να βρείτε μια δουλειά, να βοηθήσετε την οικογένειά σας, να βρείτε το ταίρι σας ή απλώς να νιώθετε ευτυχισμένοι. Όμως τίποτα δεν έφερε αποτέλεσμα. Όταν δοκιμάζουμε μια νέα προσέγγιση, όταν βάζουμε τα δυνατά μας, αλλά αποτυγχάνουμε στο στόχο μας, συνήθως φοβόμαστε να προσπαθήσουμε ξανά. Γιατί;

Διότι θέλουμε να αποφύγουμε τον πόνο! Σε κανέναν δεν αρέσουν οι αποτυχίες. Κανείς δεν θέλει να δίνει όλο τον εαυτό του, μόνο και μόνο για να απογοητευτεί. Συνήθως, μετά από τέτοιου είδους απογοητεύσεις, σταματάμε την προσπάθεια! Φτάνουμε σε σημείο να πιστεύουμε ότι τίποτα δεν θα λειτουργήσει.

Αν ανακαλύψετε ότι είστε σε σημείο να μη θέλετε καν να προσπαθήσετε, έχετε περάσει σε μια κατάσταση που ονομάζεται «βιωματική απελπισία». Στην κυριολεξία μάθατε –ή διδάξατε τον εαυτό σας– να νιώθει «απελπισία».

Advertisment

Το ευχάριστο εδώ είναι ότι κάνετε λάθος. Μπορείτε να κάνετε πράγματα να συμβούν! Μπορείτε να αλλάξετε οτιδήποτε στη ζωή σας σήμερα, αλλάζοντας τον τρόπο σκέψης και τις πράξεις σας.

«Δεν αποθαρρύνομαι, διότι κάθε αποτυχία είναι ακόμα ένα βήμα μπροστά» – Τόμας Έντισον

Το πρώτο βήμα για να αλλάξετε τη ζωή σας είναι να αποβάλετε την αρνητική σκέψη ότι δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα ή ότι είστε απελπισμένοι. Πώς θα το κάνετε;

Συχνά ο λόγος που πιστεύουμε ότι δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι είναι επειδή έχουμε προσπαθήσει ήδη και δεν τα καταφέραμε. Όμως να θυμάστε – και επαναλαμβάνω αυτή τη φράση σε όλη τη ζωή μου – ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΣΑΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΣΑΣ. Αυτό που μετρά δεν είναι το χθες, αλλά αυτό που κάνετε σήμερα.

Πολλοί προσπαθούν να πορεύονται στο μέλλον καθοδηγούμενοι από το παρελθόν! Αν το κάνετε αυτό, θα καταρρεύσετε. Αντιθέτως, πρέπει να επικεντρώνεστε σε όσα μπορείτε να κάνετε σήμερα για να βελτιώσετε τα πράγματα.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Anthony Robbins “Όλα όσα θέλω να πω στους φίλους μου” που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα  Photo: Author/Depositphotos 

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Αλεξιθυμία | Πώς είναι να ζεις όταν δεν μπορείς να ξεχωρίσεις τα συναισθήματά σου;
Αφαντασία και υπερφαντασία: Δύο παράξενα φαινόμενα που επηρεάζουν έως και το 9% του πληθυσμού
Η βιολογία της θλίψης: Γιατί είναι τόσο σημαντικό να εκφράζουμε τα αρνητικά συναισθήματα
Τι έχει πραγματικά αξία στη ζωή;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση