, ,

Ο διαλογισμός μας επιτρέπει να “είμαστε” και να “υπάρχουμε”

Η βασική αρχή του διαλογισμού είναι η καλλιέργεια της προσοχής και της συγκέντρωσης. Αυτοί οι δύο παράγοντες είναι σημαντικοί διότι το “μυαλό του πιθήκου”

Ο διαλογισμός μας επιτρέπει να "είμαστε" και να "υπάρχουμε"

Η βασική αρχή του διαλογισμού είναι η καλλιέργεια της προσοχής και της συγκέντρωσης. Αυτοί οι δύο παράγοντες είναι σημαντικοί διότι το “μυαλό του πιθήκου” που έχουμε, τριγυρνά συνεχώς και ακατάπαυστα από σκέψη σε σκέψη, προκαλώντας μια πλημμύρα και έναν κορεσμό αισθημάτων, που τελικά δημιουργούν στρες στην καθημερινότητά μας.

Η καλλιέργεια της προσοχής και της συγκέντρωσης χάρη στο διαλογισμό με ενσυνειδητότητα, μας επιτρέπει να περιορίσουμε αυτό το συνεχές κύμα σκέψεων και να δημιουργήσουμε έναν χώρο ανάμεσα στον εαυτό μας και στις σκέψεις μας. Σε αυτό τον χώρο, μπορούμε να ανακτήσουμε την επαφή με το σώμα μας και τις βαθύτερες ανάγκες μας.

Advertisment

Καθώς απελευθερωνόμαστε από αυτή την ακατάσχετη “φλυαρία”, μπορούμε να διαθέσουμε περισσότερο χρόνο στον εαυτό μας και στους άλλους, να ενισχύσουμε το αίσθημα της ανοχής, της συμπαράστασης και της καλοσύνης, και κυρίως να κατανοήσουμε καλύτερα τις εσωτερικές μας εντάσεις, τα συναισθήματά μας και τις αντιφάσεις μας.

Μετά από έρευνες 30 και πλέον χρόνων σε σχέση με τα ευεργετικά αποτελέσματα από την τακτική άσκηση στον διαλογισμό, τα ευρήματα είναι κατηγορηματικά: ο διαλογισμός αυξάνει την προσοχή και τη συγκέντρωση, μειώνει κατά 30% – 40% το στρες και το θυμό, ρίχνει το επίπεδο χοληστερόλης στο αίμα και την αρτηριακή πίεση, βελτιώνει τη διάθεση, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα (αυξάνοντας κατά 20%-30% τα αντισώματα στον οργανισμό) και πολλαπλασιάζει τα βλαστοκύτταρα.

Με τον διαλογισμό δεν θέλουμε να κάνουμε μια ανάλυση των πραγμάτων που μας απασχολούν. Απλώς επιτρέπουμε στις σκέψεις μας να ρέουν ελεύθερα και να σβήνουν στο πεδίο της ενσυνειδητότητας, σαν τα σύννεφα στον ουρανό που περνούν και χάνονται. Με άλλα λόγια, έχουμε συνείδηση αυτού που είμαστε και αυτού που συμβαίνει την παρούσα στιγμή.

Advertisment

Ο διαλογισμός μας επιτρέπει να “είμαστε”, να “υπάρχουμε” – και ακόμα κι αν φαίνεται δύσκολο να το συνειδητοποιήσουμε, τα ευεργετικά του αποτελέσματα εμφανίζονται με τον καιρό, την υπομονή και την επιμονή. Πώς;

Παραμένοντας σιωπηλοί και ακούγοντας, εξετάζοντας αυτά που αισθανόμαστε, ευχάριστα, ουδέτερα ή δυσάρεστα, χωρίς να τα κρίνουμε, χωρίς να επιδιώκουμε να κρατήσουμε την ευχάριστη αίσθηση ή να απορρίψουμε τη δυσάρεστη. Αυτό δεν μας εμποδίζει να σκεφτόμαστε, μας δίνει όμως τη δυνατότητα να αποσυνδεθούμε από τον αυτόματο πιλότο μας. Ο διαλογισμός επιτρέπει στις σκέψεις να παραμείνουν απλές σκέψεις.

Με το διαλογισμό καταλαβαίνουμε όσα αισθανόμαστε. Σε αντίθεση με τη χαλάρωση, που εστιάζει στη σωματική διάσταση, ο διαλογισμός επικεντρώνεται στην ψυχολογική διάσταση και στην άσκηση του να είμαστε παρόντες στον εαυτό μας. Ο τακτικός διαλογισμός επιτρέπει να διατηρούμε μια υπαρξιακή απόσταση: Δεχόμαστε αυτό που συμβαίνει και μετά αποφασίζουμε και ενεργούμε.

Απόσπασμα από το βιβλίο των Patrick Amar & Silvia Andre “Νίκησε το στρες” από τις εκδόσεις Πεδίο

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ύπνωση και υπνοθεραπεία | Που χρησιμεύει η κάθε τεχνική και ποιες οι διαφορές τους
Γιόγκα: 3 απλές ασκήσεις που βοηθούν στην καταπολέμηση των φλεγμονών
Διαλογισμός: «Έξυπνοι» τρόποι για να αυξήσουμε τη συγκέντρωσή μας κατά τη διάρκειά του

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση