,

Υπεριδρωσία: Ποιες είναι οι αιτίες, τα συμπτώματα και η θεραπεία της

Όλοι μας έχουμε τουλάχιστον μία εμπειρία υπερβολικής εφίδρωσης, ίσως μετά από έντονη γυμναστική ή κατά τη διάρκεια έντονου στρες. Για τους περισσότερους, αυτές οι

Υπεριδρωσία: Ποιες είναι οι αιτίες, τα συμπτώματα και η θεραπεία της υπερβολικής εφίδρωσης

Όλοι μας έχουμε τουλάχιστον μία εμπειρία υπερβολικής εφίδρωσης, ίσως μετά από έντονη γυμναστική ή κατά τη διάρκεια έντονου στρες. Για τους περισσότερους, αυτές οι στιγμές έρχονται και φεύγουν και είναι απλά ενοχλητικές. Αλλά για ένα 3% των ανθρώπων, η υπεριδρωσία, ή υπερβολική εφίδρωση, είναι ένα συχνό φαινόμενο.

Η υπεριδρωσία είναι μια πάθηση κατά την οποία η εφίδρωση είναι πολύ συχνή και δύσκολο να ελεγχθεί. Είναι συχνά ορατή στους άλλους, και ως εκ τούτου, πυροδοτεί άγχος. Ευτυχώς, η σύγχρονη ιατρική προσφέρει διάφορους τρόπους να μειώσουμε ή να καταπολεμήσουμε την υπερβολική εφίδρωση.

Advertisment

Ποιες είναι οι αιτίες και οι παράγοντες κινδύνου της υπεριδρωσίας;

Η υπεριδρωσία είναι το αποτέλεσμα των υπερδραστήριων ιδρωτοποιών αδένων. Η εφίδρωση συμβαίνει για να μπορεί το σώμα να δροσιστεί από μόνο του και να αποφευχθεί η υπερθέρμανση. Το νευρικό μας σύστημα δίνει σήμα στο σώμα μας να παράγει ιδρώτα, όταν η θερμοκρασία του ανεβαίνει, όπως μετά από γυμναστική.

Αλλά στην περίπτωση της υπεριδρωσίας, ο υπερβολικός ιδρώτας εμφανίζεται χωρίς κάποια συνθήκη, όπως ζέστη και άσκηση. Η υπερβολική εφίδρωση εμφανίζεται σε διάφορα σημεία του σώματος, όπως: στα χέρια, στα πόδια, στο πρόσωπο και στη μασχάλη. Παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν το οικογενειακό ιστορικό, την εμφάνιση κάποια παθολογίας ή ως παρενέργεια κάποιας φαρμακευτικής αγωγής.

Ποια είναι τα σημάδια και τα συμπτώματα της υπεριδρωσίας;

Η υπερβολική εφίδρωση είναι το κύριο σύμπτωμα της υπεριδρωσίας. Τα πόδια και τα δάχτυλα των ποδιών είναι εύκολο να ιδρώσουν και να αλλάξουν υφή και η επιδερμίδα μπορεί να γίνει κόκκινη ή λευκή, να ξεφλουδίσει ή να μας φαγουρίσει. Η εφίδρωση που σχετίζεται με την υπεριδρωσία εμφανίζεται κυρίως όταν είμαστε ξύπνιοι και σταματά όταν αποκοιμιόμαστε. Ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων δεν επισκέπτεται ποτέ τον γιατρό, επειδή ντρέπεται, όμως υπάρχουν αρκετές θεραπείες που μπορούν να ελέγξουν την υπερβολική εφίδρωση.

Advertisment

Ο γιατρός θα μας κάνει ορισμένες ερωτήσεις για το ιατρικό μας ιστορικό, όπως για παράδειγμα παρελθοντικές παθήσεις όπως και φάρμακα που μπορεί να λαμβάνουμε. Στη συνέχεια, μπορεί να μας εξετάσει και να μας γράψει εργαστηριακό έλεγχο, όπως εξέταση ούρων, αιματολογική δειγματοληψία για την εξέταση πιθανού προβλήματος με τον θυρεοειδή ή για χαμηλό σάκχαρο. Θα χρειαστεί επίσης ένα τεστ εφίδρωσης.

Διαβάστε επίσης – 9 σπιτικές θεραπείες για την υπερβολική εφίδρωση και Υπερβολική εφίδρωση: Ένα πρόβλημα που υποβαθμίζει σημαντικά την ποιότητα ζωής

Ποια είναι τα διαφορετικά είδη υπεριδρωσίας;

1. Πρωτοπαθής εστιακή

Δεν είναι αποτέλεσμα κάποιας ιατρικής πάθησης ή λήψης φαρμάκων. Σε αυτό το σενάριο, η υπερβολική εφίδρωση είναι η διάγνωση. Συμβαίνει συμμετρικά στο σώμα και μπορεί να ξεκινήσει από την παιδική ή εφηβική ηλικία. Και στις περισσότερες περιπτώσεις, κάποιο οικογενειακό μέλος παρουσιάζει το ίδιο πρόβλημα.

2. Δευτεροπαθή γενικευμένη υπεριδρωσία

Σε αυτή την περίπτωση, είναι αποτέλεσμα κάποιας ιατρικής πάθησης ή παρενέργειας φαρμακευτικής αγωγής. Εμφανίζεται σε μεγαλύτερες ηλικίες και εμφανίζεται ακόμα και κατά τη διάρκεια του ύπνου. Η εμμηνόπαυση, η ουρική νόσος, ο υπερθυρεοειδισμός, ένας καρκινικός όγκος και ο διαβήτης μπορούν να προκαλέσουν υπεριδρωσία.

Ποιες είναι οι θεραπείες της υπεριδρωσίας;

Μια καλή πρώτη γραμμή άμυνας είναι μέσω των ειδικών φαρμακευτικών προϊόντων, που είναι σχεδιασμένο για να ελέγχουν την υπερβολική εφίδρωση. Αν το πρόβλημα είναι όμως σοβαρότερο, τότε δεν θα αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά το πρόβλημα. Αν η υπεριδρωσία εντοπίζεται στο πρόσωπο, ο γιατρός θα σας συνταγογραφήσει κάποια ειδική τοπική κρέμα. Επιπλέον, θα σας συστηθεί η χρήση ενός φαρμακευτικού αντιχολινεργικού υφάσματος για σημεία όπως οι μασχάλες.

Μια άλλη επιλογή είναι η από στόματος λήψη γλυκοπυρρολάτης, που μπορεί να αντιμετωπίσει την πρωτοπαθή υπεριδρωσία. Δυστυχώς, τέτοια φάρμακα εμφανίζουν ορισμένες παρενέργειες, όπως ταχυπαλμίες, στοματική ξηρότητα και πονοκεφάλους. Άλλα φάρμακα χρησιμοποιούνται για να μπλοκάρουν τη δράση των ιδρωτοποιών αδένων. Τέλος, υπάρχει και η επιλογή του botox, ειδικές ενέσεις δηλαδή στα σημεία που εντοπίζεται το πρόβλημα, αλλά χρειάζεται προσοχή καθώς με τον καιρό, μπορεί να προκληθεί μυϊκή αδυναμία.

[toggle title="Πηγές"]

https://www.aad.org/public/diseases/dry-sweaty-skin/hyperhidrosis#causes

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hyperhidrosis/symptoms-causes/syc-20367152

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3259134/

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ανήκετε στο 10% των σπάνιων ανθρώπων παγκοσμίως; Είναι απλό να το διαπιστώσετε
11 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα για την νόσο του Πάρκινσον | Τα πρώιμα συμπτώματα
Πώς τα αντικαταθλιπτικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου
Ποιες οφθαλμικές παθήσεις μπορούν να προκαλέσουν τα βακτήρια του εντέρου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση