, ,

Μερικές φορές χρειάζεται να εμπιστευόμαστε τη ζωή μας στη… ζωή

Χθες έκανα μια εκπομπή για τον δορυφορικό ραδιοσταθμό SIRIUS. Ο οικοδεσπότης, ο Τζέσι Ντίλαν, μου έκανε μια εύστοχη ερώτηση: «Ρόμπιν, όλοι έχουμε στόχους κι

Μερικές φορές χρειάζεται να εμπιστευόμαστε τη ζωή μας στη... ζωή

Χθες έκανα μια εκπομπή για τον δορυφορικό ραδιοσταθμό SIRIUS. Ο οικοδεσπότης, ο Τζέσι Ντίλαν, μου έκανε μια εύστοχη ερώτηση: «Ρόμπιν, όλοι έχουμε στόχους κι ελπίδες. Μερικές φορές, όμως, τα πράγματα δεν πηγαίνουν όπως τα σχεδιάζαμε. Πώς καταλαβαίνουμε ότι πρέπει να σταματήσουμε;».

Η απάντησή μου ήταν άμεση: «Θα το καταλάβετε μόλις το καταλάβετε». Κανείς δεν φτάνει σε παγκόσμια επίπεδα στη δουλειά του ή στη ζωή του, αν δεν επιμένει να μην εγκαταλείπει. Όλες οι πράξεις ηρωισμού πραγματοποιήθηκαν από ανθρώπους που δεν αποδέχονταν την ήττα. Απλώς δεν εγκατέλειπαν – ανεξάρτητα από το πόσο δύσκολα ή αξεπέραστα ή ανεφάρμοστα έμοιαζαν τα πράγματα.

Advertisment

Μιλώντας γι’ αυτά, όμως, υπάρχουν και οι περιπτώσεις που η ζωή μάς ρίχνει στραβές μπαλιές κι έχει άλλα σχέδια για λογαριασμό μας. (Η κωμικός Τζίλντα Ράντνερ, που πέθανε από καρκίνο στις ωοθήκες σε ηλικία σαράντα δύο ετών, το είχε συνοψίσει πολύ καλά: «Τώρα έμαθα από την ανάποδη πως κάποια ποιήματα δεν κάνουν ρίμα και κάποιες ιστορίες δεν έχουν καθαρή αρχή, μέση και τέλος. Η ζωή έχει να κάνει και με το να μη γνωρίζεις, να πρέπει να αλλάζεις, να δέχεσαι τη στιγμή και να την αξιοποιείς στο έπακρο χωρίς να ξέρεις τι ακολουθεί μετά. Μια απολαυστική ασάφεια»).

Λαχταρούμε να συμβεί κάτι και κάποιο όνειρό μας να βγει αληθινό. Όσο σκληρά κι αν προσπαθούμε, όμως, τα σύννεφα δεν διαλύονται. Δεν έχουμε ποτέ την ευκαιρία. Η τύχη δεν μας χαμογελάει ποτέ. Συνεχίζουμε να κοπιάζουμε μέσα στη σκοτεινιά, με μοναδικό εφόδιό μας την πίστη. Και δεν πειράζει – αν βαθιά μέσα σας καίει λαμπερή η φλόγα σας και κάθε ίνα του κορμιού σας λέει να συνεχίσετε (η πίστη στον εαυτό μας είναι η σφραγίδα του μεγαλείου).

Μερικές φορές, όμως, φτάνετε στο σημείο όπου γνωρίζετε καλά πως έχει έρθει η ώρα να αλλάξετε στρατηγική. Δεν έχει σχέση με την απώλεια της ελπίδας. Είναι κάτι που απλώς το γνωρίζετε. Έχει να κάνει με την εμπιστοσύνη στη ζωή. Με την εμπιστοσύνη πως υπάρχει κάτι ακόμη καλύτερο που σας περιμένει. Και ότι είναι ώρα για αλλαγή πορείας.

Advertisment

Τα τελευταία χρόνια προσπάθησα να ζω ακολουθώντας την αρκετά απλή φιλοσοφία που μοιράστηκα μαζί σας σε ένα προηγούμενο κεφάλαιο: Κάντε ό,τι καλύτερο μπορείτε και αφήστε τη ζωή να πάρει τον δρόμο της. Δεν είναι εύκολο να εγκαταλείπεις αυτά που θέλεις (γνωρίζω πόσο επώδυνο μπορεί να είναι). Αλλά γιατί όχι αν σας περιμένει στην επόμενη γωνία κάτι καλύτερο;

Απόσπασμα από το βιβλίο του Robin Sharma “Για μια υπέροχη ζωή, μέρος 2ο” που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα – Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Σημειωματάριο συναισθημάτων | Μέσα στην αγάπη, η ζωή θα αφηγηθεί την ιστορία μας
Το ευτυχισμένο τέλος που δεν έρχεται ποτέ…
Επίκουρος: «Κούφια είναι τα λόγια του φιλόσοφου που προσφέρει θεραπεία χωρίς ανθρώπινα δεινά»
Θεραπείες με τις Δυνάμεις του Νου στη Σύγχρονη Εποχή

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση