,

Πίστη είναι να πιστεύεις αυτό που δεν βλέπεις… η ανταμοιβή έρχεται όταν βλέπεις αυτό που πιστεύεις

(Αυτά) τα πιστεύω καθοδηγούν τον τρόπο που σκέφτομαι και συμπεριφέρομαι. Με έχουν βοηθήσει να αλλάξω καταστάσεις μπροστά σε τρομερά εμπόδια για να δημιουργήσω μια

Πίστη είναι να πιστεύεις αυτό που δεν βλέπεις... η ανταμοιβή έρχεται όταν βλέπεις αυτό που πιστεύεις

(Αυτά) τα πιστεύω καθοδηγούν τον τρόπο που σκέφτομαι και συμπεριφέρομαι. Με έχουν βοηθήσει να αλλάξω καταστάσεις μπροστά σε τρομερά εμπόδια για να δημιουργήσω μια μακροχρόνια επιτυχία.

«Πίστη είναι να πιστεύεις αυτό που δεν βλέπεις ακόμα· η ανταμοιβή αυτής της πίστης είναι να βλέπεις αυτό που πιστεύεις» – Αυγουστίνος Ιππώνος (Άγιος Αυγουστίνος)

Advertisment

Τελικά τι είναι το πιστεύω; Συχνά μιλάμε για πράγματα που δεν καταλαβαίνουμε ακριβώς τι σημαίνουν. Οι περισσότεροι αντιλαμβάνονται ένα πιστεύω ως κάτι πραγματικό, όταν στην ουσία δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα συναίσθημα βεβαιότητας για το τι σημαίνει κάτι.

Αν λέτε ότι πιστεύετε πως είστε έξυπνοι, στην πραγματικότητα αυτό που λέτε είναι: «Νιώθω σίγουρος ότι είμαι έξυπνος». Αυτή η αίσθηση βεβαιότητας σας επιτρέπει να βρίσκετε μέσα σας πηγές που σας βοηθούν να συμπεριφέρεστε έξυπνα για να παράγετε τα αποτελέσματα που θέλετε. Όλοι παίρνουμε απαντήσεις που χρειαζόμαστε μέσα από τους άλλους. Αλλά συχνά η έλλειψη των πιστεύω – η έλλειψη της βεβαιότητας – μας καθιστά ανίκανους να χρησιμοποιούμε την ικανότητα που κρύβουμε μέσα μας.

Ένας απλός τρόπος να κατανοήσετε ένα πιστεύω είναι να σκεφτείτε τον θεμέλιο λίθο του: μια ιδέα. Υπάρχουν πολλές ιδέες που μπορεί να σκέφτεστε αλλά να μην πιστεύετε πραγματικά. Για παράδειγμα, ας δούμε λίγο την ιδέα ότι είστε τρυφεροί. Σταματήστε για μια στιγμή και πείτε στον εαυτό σας: «Είμαι τρυφερός».

Advertisment

Τώρα, το αν το «είμαι τρυφερός» είναι μια ιδέα ή ένα πιστεύω, εξαρτάται από το πόση βεβαιότητα νιώθετε γι’ αυτή τη φράση όταν τη λέτε. Αν σκέφτεστε: Ε δεν είμαι και τόσο τρυφερός, αυτό που λέτε στην πραγματικότητα είναι: «Δεν νιώθω πολύ βέβαιος ότι είμαι τρυφερός».

Πώς μετατρέπουμε μια ιδέα σε πιστεύω; Θα σας περιγράψω τη διαδικασία με μια απλή μεταφορά. Αν φανταστείτε την ιδέα σαν ένα τραπέζι με ένα ή δύο πόδια, θα καταλάβετε γιατί δεν είναι τόσο στερεή όσο ένα πιστεύω. Δίχως τα πόδια του το τραπέζι δεν στέκεται μόνο του. Αντιθέτως, το πιστεύω είναι ένα τραπέζι με στερεά πόδια.

Αν πιστεύετε πραγματικά το «Είμαι τρυφερός», πώς ξέρετε ότι είστε; Δεν σημαίνει ότι έχετε κάποια στοιχεία που υποστηρίζουν αυτή την ιδέα; Με άλλα λόγια, δεν έχετε κάποιες εμπειρίες να την υποστηρίξετε; Αυτά είναι τα «πόδια» που κάνουν το τραπέζι στερεό – που κάνουν ένα πιστεύω βέβαιο.

Ποιες είναι οι εμπειρίες που είχατε και σας κάνουν να πιστεύετε ότι είστε τρυφεροί; Ίσως κάποιος σας είπε ότι είστε πολύ τρυφεροί άνθρωποι. Ίσως οι πράξεις που κάνετε καθημερινά προκαλούν άνεση, ευτυχία ή ελπίδα στους άλλους. Ίσως νιώθετε καλά με τους άλλους ανθρώπους και το ότι νιώθετε τρυφεροί σημαίνει ότι είστε γεμάτοι αγάπη γι’ αυτούς.

Να σας πω όμως κάτι; Όλες αυτές οι εμπειρίες δεν σημαίνουν τίποτα, αν δεν τις χρησιμοποιήσετε για να υποστηρίξετε την ιδέα ότι είστε τρυφεροί. Όταν το κάνετε, τα πόδια σάς κάνουν να αισθάνεστε στερεοί (βέβαιοι) για την ιδέα και σας ωθούν να αρχίσετε να την πιστεύετε. Νιώθετε την ιδέα στερεή με αποτέλεσμα να μετατρέπεται σε πιστεύω.

Μόλις καταλάβετε ότι τα πιστεύω είναι σαν ένα τραπέζι, θα αρχίσετε να βλέπετε πώς διαμορφώνονται και πώς μπορείτε να τα αλλάζετε. Ωστόσο, πρώτα πρέπει να πούμε ότι μπορούμε να δημιουργούμε πιστεύω για το οτιδήποτε μόνο αν βρίσκουμε αρκετά πόδια για να τα υποστηρίζουμε.

Δεν είναι αλήθεια ότι έχετε αρκετές εμπειρίες ή γνωρίζετε αρκετά άτομα που έχουν περάσει δύσκολες στιγμές, που αν το θέλατε πραγματικά, θα μπορούσατε εύκολα να πιστέψετε ότι οι άνθρωποι είναι κακοί και, αν είχαν την ευκαιρία, θα σας εκμεταλλεύονταν; Ίσως δεν θέλετε να πιστέψετε κάτι τέτοιο και είμαι σίγουρος πως ξέρετε ότι αυτού του είδους το πιστεύω δεν θα σας οδηγήσει πουθενά, αλλά δεν έχετε εμπειρίες που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν αυτή την ιδέα και να σας κάνουν να την πιστέψετε αν θέλατε;

Απόσπασμα από το βιβλίο του Anthony Robbins “Όλα όσα θέλω να πω στους φίλους μου” που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα – Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

«Πρέπει να χαθώ μέσα στη δράση, αλλιώς θα μαραθώ από την απελπισία» | Alfred Tennyson
Η βιολογία της θλίψης: Γιατί είναι τόσο σημαντικό να εκφράζουμε τα αρνητικά συναισθήματα
Η ζωή, όπως και τα όνειρα που κάνεις για αυτή, δεν είναι να την ζεις στο κεφάλι σου αλλά στην πράξη!
Σημειωματάριο συναισθημάτων | Απέναντι στα «πρέπει» στέκεται ό,τι έχουμε περισσότερο ανάγκη: Ο έρωτας για ζωή

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση