, ,

Πώς να γράψουμε την καλύτερη ιστορία της ζωής μας

Κάθε νέα μέρα είναι μια ευκαιρία να γράψουμε μια νέα ιστορία• μία κενή σελίδα για να ξεκινήσουμε απ’ την αρχή να γράφουμε ένα νέο

Πώς να γράψουμε την καλύτερη ιστορία της ζωής μας

Κάθε νέα μέρα είναι μια ευκαιρία να γράψουμε μια νέα ιστορία• μία κενή σελίδα για να ξεκινήσουμε απ’ την αρχή να γράφουμε ένα νέο κεφάλαιο. Έχουμε μπροστά μας πολλές σελίδες για να τις γεμίσουμε με τις δικές μας λέξεις. Έχουμε την ευκαιρία να δημιουργήσουμε προτάσεις και να προσκαλέσουμε χαρακτήρες να στηρίξουν την ιστορία μας.

Βεβαιωθείτε ότι θα γράψετε μια ιστορία που θα την αγαπήσετε, μια ιστορία για την οποία να είστε περήφανοι, μία ιστορία που τα παιδιά και τα εγγόνια σας θα λατρεύουν να ακούνε ξανά και ξανά. Και βεβαιωθείτε ότι θα είναι αυθεντική, αληθινή, μια ιστορία που θα αναπαριστά τη ζωή, τα όνειρα και τις επιθυμίες σας – και δεν θα είναι αντιγραφή της ζωής κάποιου άλλου. Και προσπαθήστε να μη γράψει κάποιος άλλος την ιστορία για εσάς.

Advertisment

Πώς θα γράψουμε την καλύτερη ιστορία της ζωής μας

Ξεκινήστε, χτίζοντας τους σωστούς χαρακτήρες

Οι χαρακτήρες είναι εκείνοι που θα δώσουν πνοή ζωής στην ιστορία σας και είναι αναπόσπαστο κομμάτι του ταξιδιού σας. Επιλέξτε τους σωστούς χαρακτήρες, εκείνους που θα μείνουν μέχρι το τέλος της ιστορίας, που θα σας στηρίξουν, όταν η ιστορία καταρρέει, που θα σας βοηθήσουν να συγγράψετε νέα κεφάλαια για να φτάσετε σε ένα ευτυχισμένο τέλος.

Βρείτε το σκοπό της ιστορίας σας

Τι προσπαθείτε να πείτε στον κόσμο; Γιατί βρίσκεστε εδώ; Και ποια ιστορία σας θέλετε οι άνθρωποι να διαβάζουν για εσάς; Βρείτε ένα νόημα στην ιστορία σας που θα εμπνεύσει κι εσάς να ξυπνάτε κάθε πρωί. Βρείτε ένα νόημα που θα κρατά τον αναγνώστη να συνεχίζει να διαβάζει, έναν σκοπό για τον οποίο να αξίζει να παλέψετε, ακόμα και να δώσετε τη ζωή σας.

Μην επιτρέψετε σε μια ήττα να βάλει ένα τέλος στην ιστορία σας

Κάθε σπουδαία ιστορία έχει περιόδους απόγνωσης, αποτυχίας και ήττας, αλλά αυτό είναι που την κάνει πιο συναρπαστική και της δίνει ουσία. Αποτελούν την κλιμάκωση της ιστορίας και το σημείο στροφής. Τότε είναι που αρχίζουμε να αλλάζουμε και ολόκληρη η ιστορία μας αλλάζει. Τώρα το ζήτημα στρέφεται στο πώς χειριζόμαστε την κάθε ήττα, πώς στεκόμαστε και πάλι στα πόδια μας. Ένα νικηφόρο τέλος προϋποθέτει και μια σειρά χαμένων μαχών.

Advertisment

Επιλέξτε ένα συναρπαστικό θέμα

Το θέμα είναι ένα από τα πιο θεμελιώδη στοιχεία της ιστορίας σας. Επιλέξτε ένα θέμα που θα κλείνει το κάθε κεφάλαιο με ελπίδα, πίστη και επιθυμία για ένα καλύτερο αύριο. Ένα θέμα που θα ισχυροποιεί τον χαρακτήρα σας σε κάθε κεφάλαιο, ένα θέμα που θα καθηλώσει τους αναγνώστες. Ένα θετικό θέμα με τόνους χιούμορ, που θα αποπνέει δύναμη και ομορφιά.

Η αγάπη να είναι η ουσία της ιστορίας σας

Η ιστορία σας θα είναι πολύ αδύναμη χωρίς τη δύναμη της αγάπης. Χρειάζεται να γράψετε μια ιστορία αγάπης και πάθους, γιατί είναι αυτά που θα βοηθήσουν και την πλοκή. Μπορεί να είναι ένας εραστής, ένας φίλος, η εργασία σας, οι γονείς, τα παιδιά σας, η αγάπη για κάτι ανώτερο ή για το ταξίδι, η αγάπη για το άγνωστο. Ασχέτως του πώς θα τη χειριστείτε, η αγάπη αποτελεί την καρδιά της ιστορίας μας.

Μην ανησυχείτε πολύ για το τέλος

Δώστε περισσότερη προσοχή στις λεπτομέρειες της ιστορίας και στον τρόπο που αυτή ξεδιπλώνεται. Οι καλύτεροι συγγραφείς συχνά δεν γνωρίζουν πώς θα τελειώσει η ιστορία τους, απλά αρχίζουν να τη γράφουν και το τέλος αναδύεται αφού έχουν διαμορφώσει την κύρια πλοκή.

Δώστε έναν θεαματικό τίτλο

Ο τίτλος είναι αυτός που συνοψίζει την ιστορία σας με λίγες λέξεις. Είναι αυτός που θα κάνει τους ανθρώπους να θέλουν να διαβάσουν την ιστορία σας. Είναι επιλογή σας το πώς θέλετε οι άλλοι να αντιλαμβάνονται την ιστορία σας. Και κάθε μέρα κάνετε μια επιλογή για το αν ο τίτλος θα κλείνει με ένα ερωτηματικό, μία τελεία ή ένα θαυμαστικό.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η "Θεωρία του κουταλιού" | Μια απλή προσέγγιση που αλλάζει τον τρόπο που βλέπουμε την ψυχική υγεία
Ν' αγαπάς, για να φωτίζεται ο κόσμος σου…
Αγάπη Εαυτού: Το μεγάλο άλμα προς μια ζωή γεμάτη Φως
«Υπάρχω σημαίνει είμαι ευάλωτος» | Νόρμαν Ο. Μπράουν

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση