, , ,

Ένας πλήρης και αποτελεσματικός οδηγός για να γίνει κάποιος coach

Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε όλο και περισσότερους ανθρώπους να μιλούν για το life coaching ή το success coaching, όλο και περισσότερους ανθρώπους να ζητούν

Ένας πλήρης και αποτελεσματικός οδηγός για να γίνει κάποιος coach

Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε όλο και περισσότερους ανθρώπους να μιλούν για το life coaching ή το success coaching, όλο και περισσότερους ανθρώπους να ζητούν τις υπηρεσίες ενός coach και όλο και περισσότερους coaches να ξεπηδούν προσφέροντας αυτές τις υπηρεσίες. Ο κλάδος του coaching αυξάνεται παγκοσμίως με τεράστιους ρυθμούς.

Πολλοί πλέον ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με το αντικείμενο κυρίως γιατί η ιδέα να βοηθήσουν έναν άνθρωπο είναι ιδιαιτέρως ελκυστική. Το συναίσθημα είναι εκπληκτικό όταν συμβάλλεις στη θετική αλλαγή ενός ανθρώπου. Αλλά και γιατί επαγγελματικά προσφέρει πλεονεκτήματα που δύσκολα βρίσκει κάποιος σε άλλο κλάδο. Ένας νέος coach μπορεί να ξεκινήσει τη δραστηριότητά του χωρίς γραφείο και άλλα κόστη, από το σπίτι του, απλά με ένα laptop, καλή σύνδεση και πολύ διαθέσιμο χρόνο ομιλίας στο κινητό του. Μπορεί επίσης να ορίσει το ωράριό του. Δεν χρειάζεται πολλούς αλλά λίγους και καλούς πελάτες για να έχει ένα αξιοπρεπές εισόδημα (ειδικά αν ασχολείται part time) και μπορεί part time κάποιος να φτάσει σε εισοδήματα ισάξια της full time δουλειάς του.

Advertisment

Καλά όλα αυτά, αλλά υπάρχουν δύο ερωτήματα στο μυαλό όσων ενδιαφέρονται για το coaching, δύο ερωτήματα που συχνά πυκνά ακούω και στα οποία καλούμαι να δώσω απάντηση: “Μπορώ εγώ να γίνω coach;” και “Τι χρειάζεται να κάνω για να γίνω coach;”.

Ας αντιστρέψουμε το ερώτημα. Μπορούν όλοι να γίνουν δάσκαλοι; Μπορούν όλοι να γίνουν δικηγόροι; Μπορούν όλοι να γίνουν επενδυτές; Μπορούν όλοι να γίνουν γιατροί; Θεωρητικά ναι, αν κάνουν τα απαραίτητα βήματα. Δεν θα πετύχουν όλοι σε αυτή τη ζωή, αλλά όλοι μπορούν να πετύχουν, φτάνει να κάνουν όσα απαιτούνται. Ακριβώς το ίδιο ισχύει και στο Coaching. Το βασικό προαπαιτούμενο – κάτι που εμάς τουλάχιστον μας ενδιαφέρει πρώτιστα – είναι το coaching και γενικότερα η έννοια της προσφοράς να αποτελεί μέρος του σκοπού της ζωής του ενδιαφερόμενου, να είναι όνειρο και βαθιά του επιθυμία. Για να μπορέσει κάποιος να πετύχει, είναι σημαντικό να μην θέλει απλά να δοκιμάσει, αλλά να θέλει να πετύχει ότι και να γίνει, γι’ αυτό και θα κάνει όλα τα απαραίτητα βήματα και τις θυσίες που απαιτούνται.

Το επόμενο το οποίο ακούω είναι: “Για σένα είναι εύκολο γιατί δουλεύεις με επιχειρήσεις, σε καλούν οργανισμοί για ομιλίες, τα βιβλία σου είναι γνωστά στο χώρο, άρα σε εμπιστεύονται εύκολα, άρα μπορείς να κάνεις αυτό το οποίο πραγματικά αγαπάς. Εγώ πώς;”. Να πω το πολύ απλό, αν και συχνά όχι τόσο αυτονόητο, ότι πριν μερικά χρόνια δεν είχα δουλέψει με κανέναν οργανισμό, ότι δεν είχα δώσει καμία ομιλία; Ότι πριν γράψω τα βιβλία μου δεν είχε κανένα από αυτά εκδοθεί, πόσο μάλλον πάει καλά; Όλοι από την ίδια αφετηρία ξεκινάμε. Αν κάποιος θεωρεί ότι θα έρθει ουρανοκατέβατο το αποτέλεσμα, είτε στο Coaching, είτε σε οποιοδήποτε άλλο επάγγελμα, κάτι δεν έχει καταλάβει καλά για το πώς χτίζεται μία καριέρα βήμα προς βήμα.

Advertisment

Τι χρειάζεται λοιπόν να σκέφτεται κάποιος που θέλει να γίνει coach; Το πώς θα κάνει ένα σεμινάριο με χίλια άτομα; Προφανώς και όχι. Αν σκέφτεται έτσι, θα απογοητευτεί σύντομα.

Για να μιλήσω προσωπικά, πριν φτάσω να απευθυνθώ σε 1000 και πλέον άτομα σε ένα σεμινάριο, απευθύνθηκα πρώτα σε έναν. Έδινα τον καλύτερο εαυτό μου σε αυτόν τον έναν, κι αυτό σταδιακά με οδήγησε σε περισσότερους. Όταν έγραφα τα βιβλία μου, σκεφτόμουν με ποιον τρόπο αυτό που γράφω θα επηρεάσει θετικά εκείνους που θα το διαβάσουν, όσοι κι αν ήταν. Και είχα πίστη ότι αν εγώ έδινα τον καλύτερο εαυτό μου, με αγάπη και σεβασμό για εκείνους στους οποίους απευθυνόμουν, τα υπόλοιπα θα έρχονταν. Άλλωστε, πολλά μικρά βήματα κερδίζουν τους πιο μακρινούς αγώνες δρόμου. Θρίαμβος δεν είναι παρά η ακατάπαυστη επανάληψη του μικρού και του απλού.

Μελετούσα, λάμβανα συνεχώς καινούρια γνώση, δούλευα με μικρές ομάδες και έβλεπα τα αποτελέσματα των τεχνικών που δημιουργούσα και που χρησιμοποιούσα. Έτσι αυξανόταν η αυτοπεποίθησή μου. Χρειάζεται, λοιπόν, υπομονή και χτίσιμο βήμα προς βήμα. Όταν έχεις υπομονή, τίποτα δεν είναι μακριά.

Πώς μπορεί λοιπόν κάποιος να κάνει εξ αρχής τα σωστά βήματα, να μην χάσει πολύτιμο χρόνο αλλά και να μην αμαυρώσει τη φήμη του σαν μελλοντικός coach; Μα, να προετοιμαστεί σωστά, δηλαδή να επιλέξει το σωστό πρόγραμμα εκπαίδευσης Coaching. Όχι ένα πρόγραμμα που δίνει την όποια Πιστοποίηση Χ, Ψ ή Ω; Όχι. Ο Tony Robbins δεν πήρε κάποια πιστοποίηση αλλά είναι ο καλύτερος παγκοσμίως. Και τι θα την κάνει κάποιος αν τη λάβει; Θα μπει στο Δημόσιο ή θα επηρεάσει θετικά τον μελλοντικό πελάτη του με αυτή; Προφανώς τίποτα από τα δύο; Η μόνη ουσιαστική Πιστοποίηση, κατά τη γνώμη μου πάντα, είναι το αποτέλεσμα. Το αποτέλεσμα είναι πάντα ο πιο δίκαιος κριτής.

Όταν λέω αποτέλεσμα, αρχικά εννοώ τι έχει καταφέρει ο δημιουργός ή οι δημιουργοί του Προγράμματος, τι επίδραση έχουν, σε πόσους ανθρώπους, ποιες είναι οι κατακτήσεις τους, οι βραβεύσεις τους, οι συνεργασίες τους, και τι ζωή διάγουν; Αυτό θα πείσει τον μελλοντικό πελάτη (η φήμη του coaching οργανισμού δηλαδή που συνδέεται με τις κατακτήσεις των δημιουργών και αποφοίτων του) αλλά κυρίως θα επιτρέψει στον μελλοντικό coach να μάθει από τους καλύτερους πώς να βοηθήσει πραγματικά έναν άνθρωπο να βοηθήσει τον εαυτό του.

Δεν μπορεί κάποιος να σε παρακινήσει να κόψεις το κάπνισμα με ένα τσιγάρο στο χέρι. Ούτε να σου δείξει πώς να γίνεις οικονομικά ανεξάρτητος ενώ εκείνος φυτοζωεί. Οι περισσότεροι που επιλέγουν ένα πρόγραμμα δεν ξέρουν καν ποιος είναι ο δημιουργός του και τι έχει καταφέρει. Μένουν στο βαρύγδουπο όνομα και στις υποσχέσεις. Δεν είναι εκεί όμως η ουσία.

Σε προσωπικό, συναισθηματικό, επαγγελματικό, οικονομικό επίπεδο, πού βρίσκεται ο δημιουργός ή οι δημιουργοί; Άλλωστε, δεν μπορείς να διδάξεις κάτι που δεν κάνεις. Σε επόμενο επίπεδο, οι απόφοιτοι του προγράμματος, τι έχουν καταφέρει; Πολλοί που έρχονται σε επαφή μαζί μας σε δεύτερο χρόνο, μας λένε, “παρακολούθησα το τάδε πρόγραμμα αλλά έχω ακόμα χαμηλή αυτοπεποίθηση”. “Κάτι δεν πάει καλά με το πρόγραμμα, τις στρατηγικές τις οποίες ακολούθησες ή στον τρόπο που εσύ εφάρμοσες όσα έμαθες, αν τα εφάρμοσες ποτέ”, είναι η απάντηση.

Κάτι από όλα αυτά ή όλα αυτά μαζί. Η πρώτη προτεραιότητα ενός coaching οργανισμού πρέπει να είναι η ουσιαστική εξέλιξη του μαθητή. Η ουσιαστική αλλαγή του, που θα φέρει μετρήσιμα αποτελέσματα, σε όλους τους τομείς της ζωής του. Στη διαχείριση των σκέψεων, των συναισθημάτων του, στις σχέσεις του, στα επαγγελματικά – οικονομικά του, στην ποιότητά ζωής του.

Άλλη μια σκέψη που πολλοί κάνουν είναι η εξής: Δεν είναι λογικό ότι πρέπει να επιλέξω το πιο φθηνό πρόγραμμα αφού όλα, πάνω κάτω, τα ίδια προσφέρουν; Αυτό είναι μια τεράστια παγίδα. Δεν προσφέρουν όλα τα προγράμματα τα ίδια, όπως δεν είναι το MBA του Harvard ίδιο με το MBA οποιουδήποτε άλλου πανεπιστημίου. Το φθηνό καμιά φορά το πληρώνεις ακριβά. Και βλέπουμε ανθρώπους που τελειώνουν ένα φθηνό πρόγραμμα που κρατά 2,3 μήνες, δεν νιώθουν την απαιτούμενη αυτοπεποίθηση και έπειτα αναγκάζονται να ενταχθούν σε νέο, καλύτερο πρόγραμμα.

Εκτός από τις γνώσεις και τις στρατηγικές που διδάσκει κάποιος, έχει τεράστια σημασία ο τρόπος που διδάσκονται, η μεταδοτικότητα του εκπαιδευτή αλλά και η δύναμη της ομάδας στην οποία μπαίνει ο εκπαιδευόμενος. Είναι πολύ σημαντικό κάποιος να νιώσει ότι η ομάδα στην οποία θα ενταχθεί θα τον βοηθήσει να αναπτυχθεί αλλά και ότι θα τον στηρίξει στα πρώτα βήματά του αφού ολοκληρώσει το πρόγραμμα.

Άλλοι πάλι κολλάνε στο εξής: “Μα πώς θα βοηθήσω κάποιον άλλον αν εγώ δυσκολεύομαι ακόμα σε τόσους τομείς;”. Το θέμα είναι να επιλέξεις ένα πρόγραμμα που θα σε βοηθήσει να γίνεις καλύτερος από ότι ήσουν πριν ξεκινήσεις. Και θα εξηγήσω τι εννοώ: Αν όταν ξεκίνησες ήσουν στο δύο, και μετά το πρόγραμμα πας στο τέσσερα, σημαίνει ότι προόδευσες. Μπορείς πια σαν coach, βγαίνοντας εκεί έξω, να βοηθήσεις κάποιον να πάει στο τέσσερα. Δεν έχεις το δικαίωμα πρακτικά να τον βοηθήσεις να πάει στο εφτά, γιατί δεν ξέρεις τον τρόπο. Αν ήξερες θα το είχες κάνει για εσένα πρώτα.

Από τη στιγμή λοιπόν, που θα βοηθήσεις κάποιον άλλον να πάει στο τέσσερα, εσύ σαν coach φτάνεις στο πέντε. Και μετά, μπορείς να βοηθήσεις κάποιον να πάει στο πέντε. Έτσι, εσύ πας στο έξι, αν φυσικά συνεχίζεις να αναζητάς τη γνώση και να βελτιώνεσαι. Και μετά, μπορεί να βοηθήσεις μία ομάδα ανθρώπων να πάει στο έξι και έτσι εσύ πας στο εξήμισι ή στο εφτά. Με αυτό τον τρόπο, μεγεθύνεις τα δικά σου αποτελέσματα μέσα από την εμπειρία σου και μέσα από την αύξηση της αυτοπεποίθησής σου που σου επιτρέπει να ανοιχτείς ακόμα περισσότερο στη γνώση αλλά και να κάνεις θαρραλέες κινήσεις. Άρα το ερώτημα δεν είναι: “Ποια θα είναι η δυναμική μου μετά το πρόγραμμα coaching, αλλά ποια θα είναι η δυναμική μου μετά το πρόγραμμα σε σχέση με τη δυναμική μου όταν το ξεκίνησα;”.

Το Coaching είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι δεν είναι θεωρίες, πόσο μάλλον εύκολες θετικές δηλώσεις κενής παρακίνησης. “Πάμε να πετύχουμε, μπορούμε, όλα είναι θετικά”. Αυτά είναι αστεία πράγματα και όσοι το αντιμετωπίζουν έτσι κάνουν ζημιά στην έννοια του coaching και σε όσους επικοινωνούν αυτές τις ιδέες. Το coaching είναι πρακτικές, ασκήσεις, τεχνικές, στρατηγικές, βασισμένες προφανώς σε θεωρίες. Ούτε καν συμβουλές δεν είναι. Στο Coaching, βοηθάμε κάποιον να βοηθήσει τον εαυτό του, να δώσει ο ίδιος συμβουλές στον εαυτό του, γιατί έτσι θα μπορέσει να έχει μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα αλλά και να το διατηρήσει.

Πάμε τώρα σε μία ακόμη ερώτηση: Ποιος είναι ο πρώτος πελάτης ενός νέου coach; Ο εαυτός του είναι η απάντηση. Αν καταφέρει να βοηθήσει τον εαυτό του, είναι κερδισμένος. Αν καταφέρει να βοηθήσει έναν από το περιβάλλον του, είναι κερδισμένος. Ακόμα και ποτέ να μην το εξασκήσει επαγγελματικά, αν μπορέσει να βοηθήσει κάποιους φίλους, την οικογένειά του, είναι κερδισμένος. Γιατί αυτό που μένει σε αυτή τη ζωή, δεν είναι πόσα χρήματα δώσαμε, πήραμε, πόσο σπουδαίοι γίναμε, ποιες θέσεις κατακτήσαμε. Το λέει και το Harvard (στη μακροβιότερη έρευνα που έγινε ποτέ για την ευτυχία) ότι δεν φέρνουν αυτά την ευτυχία, αλλά το ποιοι άνθρωποι γίναμε, ποιες σχέσεις δημιουργήσαμε, πόσο καλύτεροι γίναμε σαν άνθρωποι.

Άλλωστε: Ήρθαμε σε αυτόν τον κόσμο για να εκπληρώσουμε τον σκοπό της ζωής μας. Στο ταξίδι μας αυτό να προοδεύουμε, να δίνουμε, να παίρνουμε αγάπη και να κάνουμε τον κόσμο ομορφότερο. Και αυτή η αλλαγή ξεκινάει από εμάς.

Το επόμενο σημαντικό ερώτημα, το οποίο ακούω πολύ συχνά και νομίζω έχει αξία να το απαντήσουμε, είναι: “Με βάση ποια κριτήρια επιλέγω πρόγραμμα coaching;”. Όλα όσα διάβασες μέχρι τώρα, είναι κριτήρια. Το σημαντικότερο είναι τα αποτελέσματα των δημιουργών και η θετική αλλαγή του ανθρώπου που παρακολουθεί το πρόγραμμα. Αυτό θα τον ωθήσει να εξασκήσει το επάγγελμα του coach για να μοιραστεί με τους πελάτες του στο μέλλον τη δική του ιστορία η οποία θα εμπνέει και εκείνους να κάνουν τις δικές τους υπερβάσεις.

Είναι υπέροχο όταν βλέπεις ανθρώπους να κάνουν στροφή 180 μοιρών στη ζωή τους. Για να καταθέσω μια προσωπική μου εμπειρία, ο πρώτος δικός μας μαθητής ξεκίνησε συνεργασία μαζί μας πριν καν ολοκληρώσει το πρόγραμμα. Είναι full time coach και ήδη βοηθάει ανθρώπους σε προσωπικό, ομαδικό επίπεδο και συμμετέχει σε μεγάλα σεμινάρια. Τι σπουδαίο όταν όσοι αποφοιτούν από ένα πρόγραμμα καταλήγουν να είναι part time ή full time coaches.

Είπαμε πριν ότι είναι πολύ σημαντικό ο coach ο οποίος έχει δημιουργήσει τις τεχνικές, στρατηγικές, τη μέθοδο, να έχει το αποτέλεσμα που εμείς επιθυμούμε. Να είναι εκεί που εμείς θα θέλαμε να φτάσουμε. Και πώς μαθαίνουμε τι αποτελέσματα έχει ο coach που έχει δημιουργήσει το πρόγραμμα; Ξέρεις, όποιος καταφέρνει σημαντικά πράγματα, συνήθως τα επικοινωνεί. Αν, με μια γρήγορη αναζήτηση δεν τα μάθεις, είναι γιατί πιθανότατα, δεν έχει καταφέρει κάτι που αφορά άλλους και είναι άξιο να δημοσιευτεί από εκείνον ή από όσους ευεργέτησε.

Άρα λοιπόν, διαδικτυακά μπορείς να βρεις πώς ένας άνθρωπος, μία ομάδα, μία μέθοδος, ένας coaching οργανισμός έχει επιδράσει θετικά σε άλλους ανθρώπους, ποιοι είναι οι πελάτες του, τι αποτελέσματα έχουν φέρει οι άνθρωποι με τους οποίους συνεργάστηκε, όσοι παρακολούθησαν το πρόγραμμα ή τα σεμινάριά του. Και αν ψάξεις, θα βρεις τέτοιο υλικό και στο διαδίκτυο και στα sites των διαφόρων προγραμμάτων, βίντεο στο YouTube κτλ. Ή μπορείς να παρακολουθήσεις ένα από τα σεμινάρια και να δεις πώς ο coach λειτουργεί, τι ανταπόκριση έχει από όσους είναι εκεί και προφανώς τι συμμετοχή.

Αλλά να σου πω κάτι; Μην μένεις στο δικό μου λόγο. Ψάξε, ρώτα το «πραγματικό εγώ» σου, το ένστικτό σου αλλά και τη λογική σου, κάνε τη δική σου έρευνα δίνοντας έμφαση στην ουσία και όχι στο περιτύλιγμα. Αν πραγματικά το όνειρό σου, ο σκοπός της ζωής σου είναι να γίνεις coach, επίλεξε αυτό που σου ταιριάζει και αυτό που θεωρείς ότι μακροπρόθεσμα θα σε βοηθήσει να αγγίξεις ψυχές άλλων ανθρώπων, να δώσεις αγάπη, δηλαδή να ικανοποιήσεις την ανάγκη σου για πληρότητα που σημαίνει εκπλήρωση ενός ανώτερου σκοπού ζωής που συμπεριλαμβάνει και άλλους ανθρώπους μέσα από την προσφορά αγάπης. Ε, αυτό σημαίνει ευτυχία και, κατά τη γνώμη μου πάντα, είναι η ουσία της ζωής. Η μεγαλύτερη επιτυχία είναι η ευτυχία.

Σε αυτό το σημείο, θέλω να σου ευχηθώ να έχεις μία αριστουργηματική ζωή γιατί την αξίζεις και γιατί μπορείς να την αποκτήσεις. Μην αφήσεις κανέναν να σου πει το αντίθετο. Πολλοί προσπάθησαν να με απομακρύνουν από τα δικά μου όνειρα. Χρησιμοποίησα τις νουθεσίες τους ως προωθητική δύναμη, ως παρακίνηση για να μπω ακόμα πιο δυναμικά στο δρόμο του σκοπού της ζωής μου. Και για αυτό το λόγο θα τους είμαι για πάντα ευγνώμων. Διάψευσέ τους και θα ανοιχτεί μπροστά σου ένας δρόμος χαράς, ευτυχίας, ευδαιμονίας και πληρότητας.

Κι αν κανείς στο περιβάλλον σου δεν πιστεύει σε εσένα, πιστεύω εγώ σε εσένα. Πιστεύω εγώ σε εσένα, μα και πάλι, μη μείνεις ούτε σε αυτό. Μπες στη διαδικασία να κάνεις τις πράξεις που θα επιβεβαιώσουν την δική μου πίστη και θα δημιουργήσουν τη δική σου. Αν το όνειρό σου είναι να γίνεις coach, βρες τη σωστή ομάδα, μπες στη διαδικασία να μελετήσεις πολύ και αν επιμείνεις, είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρεις. Θα χαρώ πολύ αν κάποια στιγμή ακούσω ή μάθω τη δική σου ιστορία και πώς πιθανότατα αυτό το κείμενο, σε ενέπνευσε, έστω και λίγο, να κάνεις το όνειρό σου πραγματικότητα.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα εκπαίδευσης coaching του “IslandofMan Success Coaching Academy” μπορείτε να βρείτε εδώ https://www.islandofman.me/success-coaching/pistopiimenos-success-coach/

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Μπορούμε να αποφύγουμε την άνοια αν μάθουμε μια νέα γλώσσα;
Αν δεν το πεις εσύ, θα το πει το σώμα σου
Κάποιες φορές δεν μπορείς να πιστέψεις αυτό που βλέπεις, πρέπει να πιστέψεις αυτό που αισθάνεσαι
Έρευνα: Το «αντικοινωνικό» χαρακτηριστικό που θεωρείται σημάδι ευφυίας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση