Γιατί είναι καλό να θυμόμαστε πως ό,τι και αν κάνουμε, το κάνουμε για τον εαυτό μας

Ό,τι κάνουμε, το κάνουμε για τον εαυτό μας. Όλα ξεκινούν από μέσα μας. Γιατί γίνεται αυτό; Γιατί ό,τι και αν κάνουμε, κινητοποιούμαστε από το

Γιατί είναι καλό να θυμόμαστε πως ό,τι και αν κάνουμε, το κάνουμε για τον εαυτό μας

Ό,τι κάνουμε, το κάνουμε για τον εαυτό μας. Όλα ξεκινούν από μέσα μας. Γιατί γίνεται αυτό; Γιατί ό,τι και αν κάνουμε, κινητοποιούμαστε από το εγώ μας. Από αυτά που θέλουμε, από τις ανάγκες μας. Ακόμα κι αν η ζωή μας είναι μόνο προσφορά, πάλι από το εγώ μας κινητοποιούμαστε, από κάποιο εσωτερικό κίνητρο.
Είτε πρόκειται για συντροφική είτε για ερωτική αγάπη, είτε για φιλικές σχέσεις είτε για σχέσεις γονιού παιδιού, πάντα κάτι περιμένουμε, πάντα κάποιο κίνητρο υπάρχει για τη συμπεριφορά μας.

Καλό όμως είναι να το αναγνωρίζουμε και να το θυμόμαστε αυτό. Γιατί; Γιατί τότε μπορούμε να δώσουμε πολλά περισσότερα και να κάνουμε περισσότερες υποχωρήσεις. Γιατί αν αναγνωρίζουμε ότι δεν προσφέρουμε μόνο για τον άλλον αλλά κυρίως για τον εαυτό μας, τότε δεν απογοητευόμαστε αφού δεν περιμένουμε ανταλλάγματα. Και είμαστε σε θέση να προσφέρουμε περισσότερα εφόσον γνωρίζουμε πως ό,τι κάνουμε, το κάνουμε κυρίως για τον εαυτό μας.

Ας σκεφτούμε για παράδειγμα πόσο ευτυχισμένους μπορεί να μας κάνει η αγορά ενός δώρου. Όλη η διαδικασία, η βόλτα στα μαγαζιά, η επιλογή του δώρου μπορεί να μας δώσει μεγάλη χαρά. Άρα τις περισσότερες φορές το να προσφέρουμε ένα δώρο σε κάποιο αγαπημένο πρόσωπο, μας κάνει και μας τους ίδιους χαρούμενους.

Αλλά και μόνο τότε έχει σπουδαιότητα η προσφορά μας, οποιαδήποτε κι αν είναι αυτή, όταν δεν γίνεται με σκοπό να μας ανταμείψουν γι\ αυτήν. Και όταν συνειδητοποιούμε ότι προσφέρουμε κυρίως για μας, τότε και πιο ευτυχισμένοι θα είμαστε εφόσον η ίδια η πράξη της προσφοράς μας γεμίζει. Χωρίς να περιμένουμε ανταλλάγματα.

Και ό,τι και αν έρθει σαν αντάλλαγμα, καλό και ευπρόσδεκτο θα είναι. Και τότε και η χαρά θα είναι μεγαλύτερη αφού θα έρθει κάτι που δεν περιμέναμε ούτε αγωνιούσαμε γι’ αυτό. Πολλές φορές αγαπάμε με λάθος τρόπο. Και πότε γίνεται αυτό; Όταν δεν συνειδητοποιούμε ότι είμαστε πλασμένοι για να προσφέρουμε αγάπη. Όταν δεν αναγνωρίζουμε ότι ο σκοπός της ζωής μας είναι να προσφέρουμε στους άλλους αλλά και σε μας μέσα από τη διαδικασία της αγάπης.

Όταν δεν το γνωρίζουμε αυτό, θεωρούμε ότι αγαπάμε για τον άλλον, πράγμα που μπορεί να μας κάνει πολύ δυστυχισμένους όταν δεν εκπληρώνονται δικές μας προσδοκίες ή απαιτήσεις. Αλλά η αγάπη δεν απαιτεί. Η αγάπη δίνει.

Και μέσα από την αγάπη ολοκληρωνόμαστε και σαν άνθρωποι καθώς νοιώθουμε ασφαλείς και γεμάτοι, καθώς νοιώθουμε ότι είμαστε σε ένα χώρο που μας περιβάλλει η αγάπη και η φροντίδα. Όπως τα λουλούδια που χρειάζονται φροντίδα για να μεγαλώσουν και να ανθίσουν, έτσι και ο άνθρωπος ανθίζει μέσα σε ένα κλίμα αγάπης και προσφοράς.

Οπότε ας μην φοβόμαστε να δώσουμε, ας μην τσιγκουνευόμαστε την αγάπη. Ας δώσουμε στον άλλον ό,τι έχουμε μέσα μας και ας μην περιμένουμε οπωσδήποτε την ανταπόδοση. Και θεωρώ ότι η ανταπόδοση θα έρθει καθώς και οι άλλοι γύρω μας εκτιμούν τις μικρές ή μεγαλύτερες πράξεις αγάπης.

Βέβαια, καλό είναι να προστατεύουμε και τον εαυτό μας βάζοντας όρια. Τα όρια που επιθυμούμε εμείς. Το να βάζουμε τα όρια μας, προστατεύει τόσο εμάς όσο και τους γύρω μας. Προστατεύει εμάς καθώς όταν βάζουμε όρια, δίνουμε στο μέτρο που μπορούμε αλλά και τους άλλους καθώς τους είναι ξεκάθαρο μέχρι ποιο σημείο μπορούμε να τους προσφέρουμε.

Το να προσφέρουμε την αγάπη που έχουμε μέσα μας θεωρώ ότι μόνο καλά αποτελέσματα μπορεί να έχει τόσο και για μας όσο και για τους άλλους. Και μέσα σε ένα κλίμα αγάπης έρχεται και η πολυπόθητη σε όλους μας ευτυχία αφού μέσα σε ένα κλίμα αγάπης ο άνθρωπος μπορεί να εξελιχθεί ομαλά, να ξεδιπλώσει την προσωπικότητά του και ακόμα και να φτάσει τον ιδεατό εαυτό του.

Γιατί “Η αγάπη είναι ο μόνος τρόπος” (Νίκος Εγγονόπουλος). Και είναι ο μόνος τρόπος. Ο τρόπος για να αλλάξουμε, να σωθούμε, να προχωρήσουμε και να φτάσουμε πιο κοντά στον Θεό. Δεν μπορώ να βρω άλλον τρόπο για να σε σώσω, άλλον τρόπο για να σωθώ. Εκτός από το να σε αγαπάω με όλη τη δύναμη της ψυχής μου

Συντάκτης | Εμμανουέλα Ζώη

Είμαι πτυχιούχος Κοινωνική Λειτουργός και εργάζομαι επί σειρά ετών με νεαρά παραβατικά άτομα. Η πολυετής προσφορά μου σε ανθρώπους που χρήζουν υποστήριξης και βοήθειας με μια παράλληλη προσωπική αναζήτηση της βαθύτερης κατανόησης του εαυτού και της εύρεσης της ευτυχίας με έκαναν να θέλω να μοιραστώ μαζί σας κάποιες σκέψεις μου μέσα από τη συγγραφή κειμένων.

Δείτε όλα τα άρθρα

Συντάκτης | Εμμανουέλα Ζώη

Είμαι πτυχιούχος Κοινωνική Λειτουργός και εργάζομαι επί σειρά ετών με νεαρά παραβατικά άτομα. Η πολυετής προσφορά μου σε ανθρώπους που χρήζουν υποστήριξης και βοήθειας με μια παράλληλη προσωπική αναζήτηση της βαθύτερης κατανόησης του εαυτού και της εύρεσης της ευτυχίας με έκαναν να θέλω να μοιραστώ μαζί σας κάποιες σκέψεις μου μέσα από τη συγγραφή κειμένων.

Δείτε όλα τα άρθρα

Αξίζει να διαβάσετε

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε