,

Μας μαθαίνουν τι να σκεφτόμαστε, αλλά όχι πώς να σκεφτόμαστε

Νομίζουμε πως το συνειδητό έχει τον έλεγχο, μα κάνουμε λάθος. Κουμάντο κάνει το υποσυνείδητο, αυτό δίνει τις κατευθύνσεις και παίρνει τις αποφάσεις. Ο συνειδητός

Μας μαθαίνουν τι να σκεφτόμαστε, αλλά όχι πώς να σκεφτόμαστε

Νομίζουμε πως το συνειδητό έχει τον έλεγχο, μα κάνουμε λάθος. Κουμάντο κάνει το υποσυνείδητο, αυτό δίνει τις κατευθύνσεις και παίρνει τις αποφάσεις. Ο συνειδητός νους είναι η έδρα της κριτικής, αναλυτικής σκέψης ενώ το υποσυνείδητο καταγράφει και θυμάται τα πάντα και δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στις αρνητικές σκέψεις και πεποιθήσεις στην προσπάθειά του να μας κρατήσει ασφαλείς.

Όταν δεν είμαστε σε θέση να ελέγξουμε το νου μας μοιάζουμε με σκάφος χωρίς πηδάλιο, που ο άνεμος και τα ρεύματα το στριφογυρνούν και το πετούν από ‘δω κι από ‘κει χωρίς κατεύθυνση και σκοπό. Μέχρι να πάρουμε στα χέρια μας τον έλεγχο, καμία αλλαγή δεν θα είναι μόνιμη και αργά ή γρήγορα θα επιστρέφουμε στα παλιά μοτίβα.

Advertisment

Πώς μπορούμε να πάρουμε τον έλεγχο;

Όλα τα προβλήματα ξεκινούν σαν σκέψη. Το πρόβλημα δεν είναι πώς σκεφτόμαστε, αλλά πως οι σκέψεις μας είναι μολυσμένες από επώδυνες παρελθοντικές μνήμες. Η κάθε σκέψη και πεποίθησή μας δημιουργεί συγκεκριμένα συναισθήματα. Οτιδήποτε κι αν είναι αυτό που κάνουμε, το κάνουμε για να νιώσουμε κάτι, για να νιώσουμε μ’ έναν συγκεκριμένο τρόπο. Χρειάζεται, λοιπόν, να έχουμε επίγνωση των συναισθημάτων μας και να γνωρίζουμε πώς μπορούμε να επιλέξουμε τι θέλουμε να νιώσουμε την κάθε στιγμή.

Όταν το συνειδητό και το ασυνείδητο συνεργάζονται, αντί να αντιμάχονται το ένα το άλλο, μπορούμε να πετύχουμε οτιδήποτε θέλουμε. Για να υπάρξει, όμως, αυτή η συνεργασία χρειάζεται να αντικαταστήσουμε τις υποσυνείδητες περιοριστικές σκέψεις και πεποιθήσεις μας με νέες, ενδυναμωτικές.

Η λειτουργία του υποσυνείδητου μου θυμίζει το παιχνίδι Jenga, όταν αφαιρούμε ένα τουβλάκι, το οικοδόμημα γίνεται ασταθές, μέχρι τελικά να καταρρεύσει. Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί για το υποσυνείδητο, δεν μπορούμε να αφαιρέσουμε απλά την αρνητική σκέψη, θα πρέπει να την αντικαταστήσουμε με μια νέα θετική. Και η νέα σκέψη θα δημιουργήσει τη νέα θετική πεποίθηση, η οποία θα μας οδηγήσει σε μόνιμη θετική αλλαγή. Και ο ευκολότερος τρόπος να το πετύχουμε αυτό είναι να επιλέξουμε το συναίσθημα που θέλουμε να βιώσουμε.

Advertisment

«Ποιανού τη ζωή ζεις;»

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να ζούμε τη ζωή που εμείς επιλέγουμε για τον εαυτό μας και όχι αυτή που οι άλλοι προσδοκούν από μας. Παρατηρήστε τις σκέψεις που κάνετε, αυτά που πιστεύετε για τον εαυτό σας, τους άλλους, τον κόσμο. Είναι πραγματικά δικά σας; Κι αν όχι, γιατί τα διατηρείτε και τα διαιωνίζετε;

Εμπιστευτείτε τη διαίσθησή σας, συνδεθείτε με την καρδιά σας και θα βρείτε τη δική σας αλήθεια. Και από αυτή την αλήθεια θα γεννηθούν νέες σκέψεις και πεποιθήσεις που θα σας στηρίξουν και θα σας ενδυναμώσουν.

Για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε και να επιφέρουμε την οποιαδήποτε αλλαγή, χρειάζεται να γνωρίζουμε πού βρισκόμαστε και πού θέλουμε να πάμε. Είναι όπως ακριβώς και με το GPS, για να φτάσουμε κάπου, πρέπει να δώσουμε το σημείο εκκίνησης και προορισμού. Πού θέλετε να πάτε και πώς θα νιώσετε μόλις φτάσετε εκεί; Οραματιστείτε τώρα τα συναισθήματα που θα σας υποδεχτούν μόλις φτάσετε στον προορισμό σας. Βιώστε τώρα αυτά τα συναισθήματα σαν να είστε εκεί. Και νιώστε ευγνωμοσύνη που φτάσατε.

Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν πως το παρόν ενημερώνεται και είναι αποτέλεσμα του παρελθόντος. Αν όμως το παρόν ενημερώνεται και διαμορφώνεται και από το μέλλον; Αν το άτομο που πρόκειται να γίνουμε, χρειάζεται από μας να κάνουμε πράγματα τώρα; Τι θα σήμαινε αυτό για σας;

Για μένα σημαίνει πως είμαστε ελεύθεροι να επιλέξουμε ποιοι είμαστε σήμερα με βάση αυτό που επιθυμούμε να γίνουμε αύριο. Σημαίνει πως επιλέγουμε το πεπρωμένο μας από έναν ωκεανό άπειρων πιθανών πεπρωμένων. Ας επιλέξουμε με σοφία.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Κανείς δεν βρίσκει τον δρόμο της αποστολής του παρά μόνο μέσα απ' την μοναδική δική του εσωτερική φωνή..
Manterruption: Διεκδικώντας χώρο και χρόνο για τις γυναίκες σε μία επαγγελματική συζήτηση
Κάποτε ήταν ένα παιδί...
«Παντρεύτηκα ένα “καλό παιδί” αλλά έκανα μεγάλο λάθος»

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση