7 τρόποι να τρώμε υγιεινά κατά τη διάρκεια των γιορτών

Μπορεί να έχουμε πέσει ήδη πάνω στα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες και να νομίζουμε ότι έχουμε χάσει και το φετινό παιχνίδι της προσεκτικής διατροφής,

7 τρόποι να τρώμε υγιεινά κατά τη διάρκεια των γιορτών

Μπορεί να έχουμε πέσει ήδη πάνω στα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες και να νομίζουμε ότι έχουμε χάσει και το φετινό παιχνίδι της προσεκτικής διατροφής, αλλά αυτό δεν ισχύει. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορούμε να προσέχουμε τι και πόσο καταναλώνουμε στα γιορτινά τραπέζια, χωρίς να χάσουμε το «χριστουγεννιάτικο δώρο» της απόλαυσης.

«Πολλοί άνθρωποι υποθέτουν πως είναι αναπόφευκτα τα παραπάνω κιλά των γιορτών», αναφέρει η Shoshana Bennett, κλινική ψυχολόγος. Όμως, είναι κάτι που φυσικά και μπορεί να αποφευχθεί με λίγη ενσυνειδητότητα και σχεδιασμό.

Advertisment

7 τρόποι να τρώμε υγιεινά κατά τη διάρκεια των γιορτών

Τρώμε πριν από τα πάρτι

Είναι καλύτερα να μην εμφανιστείτε σε ένα πάρτι πεινασμένοι. Επιλέξτε ένα μικρό γεύμα που περιλαμβάνει πρωτεΐνη πριν φύγετε από το σπίτι. Η πρωτεΐνη βοηθά στην εξισορρόπηση του σακχάρου στο αίμα, οπότε χωρίς αυτή, θα έχετε την τάση να καταναλώνετε περισσότερα γλυκά σε ένα πάρτι ή τραπέζι.

Μένουμε ενυδατωμένοι

Οι ειδικοί επισημαίνουν πως η ενυδάτωση είναι στοιχείο ζωτικής σημασίας για ν’ αποφύγουμε την υπερφαγία, επειδή συχνά συγχέουμε τη δίψα με την πείνα. Πιείτε λοιπόν ένα γεμάτο ποτήρι νερό με το μικρό γεύμα που προαναφέραμε και δεν θα νιώθετε έντονη λιγούρα στο γιορτινό τραπέζι ή πάρτι.

Έχουμε επίγνωση του τι καταναλώνουμε

Όταν βρεθείτε μπροστά από ένα γεμάτο τραπέζι με τεράστια ποικιλία, να θυμάστε ότι χρειάζεται να έχετε συνειδητή επίγνωση του τι καταναλώνετε. Αν αποφασίσετε να φάτε κάτι, κάντε το αργά και ήρεμα, απολαμβάνοντας κάθε μπουκιά. Ένα χαρακτηριστικό της ασυνείδητης υπερκατανάλωσης είναι όταν σπάνια θυμόμαστε τι έχουμε φάει. Επιπλέον, αν τρώτε ασυλλόγιστα, δεν θα απολαμβάνετε την ξεχωριστή νοστιμιά του κάθε φαγητού.

Advertisment

Επιτρέπουμε στον εαυτό μας να απολαύσει το φαγητό και μετά κάνουμε ένα διάλειμμα

Αν προσπαθείτε να ξεκινήσετε δίαιτα πριν τις διακοπές, ο περιορισμός των θερμίδων και των γευμάτων – ώστε στο γιορτινό τραπέζι να αφεθείτε πλήρως – το πιθανότερο είναι μη δουλέψει. Αυτό που χρειάζεται είναι κατά τη διάρκεια των γιορτών να απολαμβάνετε ήρεμα το φαγητό, ύστερα να δίνετε χρονικό περιθώριο 20 λεπτών στον εγκέφαλο να πάρει το σήμα του κορεσμού από το στομάχι. Με αυτό τον τρόπο, θα αποφύγετε να ξανακαταναλώσετε μεγάλες ποσότητες.

Δοκιμάζουμε σε μικρές δόσεις

Μπορεί να νιώθουμε ικανοποίηση όσο περισσότερο καταπίνουμε, αλλά στην πραγματικότητα είναι η γεύση που μας ικανοποιεί. Με αυτό κατά νου, μην πέφτετε με ταχύτητα πάνω στο φαγητό που έχετε επιλέξει. Πάρτε χρόνο να δοκιμάσετε λίγο από το καθένα, αντί να εστιάσετε σε μια μεγάλη ποσότητα. Άλλωστε, αυτή η τακτική δίνει χρόνο στο στομάχι σας να χωνέψει χωρίς πόνο και δυσφορία.

Συγχωρούμε τον εαυτό μας

Αν σε κάποια περίπτωση λυγίσετε και τελικά το παρακάνετε, ξεχάστε το προχωρήστε παρακάτω. Μία από τις μεγαλύτερες παγίδες είναι οι τύψεις μετά από ένα γιορτινό τραπέζι. Αρχίζουμε συχνά να λέμε πόσο το μετανιώσουμε και ότι από «Δευτέρα» θα αρχίσουμε αυστηρή δίαιτα. Αντί να υπεραναλύουμε μία μας αποτυχία, είναι καλύτερο να αναπλαισιώσουμε τις σκέψεις μας και να οργανώσουμε πώς θα κάνουμε υγιεινότερες (όχι ακραίες) επιλογές στο μέλλον. Οι τύψεις δεν είναι ποτέ η απάντηση.

Δεν ακολουθούμε αυστηρές δίαιτες, προσπαθούμε να διατηρήσουμε το βάρος μας

Οι γιορτές και ειδικά τα Χριστούγεννα δεν ενδείκνυνται για δίαιτες. Αντί να παλεύετε να χάσετε κιλά, προσπαθήστε απλά να διατηρήσετε το βάρος που έχετε, χωρίς να σημαίνει ότι χρειάζεται να στερείστε τις νόστιμες χαρές των γιορτών.

Διαβάστε επίσης: Πώς να ανακάμψετε μετά από ένα μεγάλο γεύμα

[toggle title="Πηγές"]

https://www.newswise.com/articles/view/704114/?sc=dwhr&xy=10020971

https://www.healthline.com/health-news/heres-how-to-approach-eating-during-the-holidays?fbclid=IwAR1iyF6q4nlr2o3GK4PS9NGwWThWCQRQgrJjo0zCqRkzC9LSE6LFMzBMCtU#Think-about-what-you-eat

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Comfort food: Γιατί τρώμε ανθυγιεινά όταν είμαστε θλιμμένοι
11 λόγοι για τους οποίους είναι τόσο δύσκολο να αντιμετωπιστεί η ψυχαναγκαστική υπερφαγία
Πρωτεΐνη: Οι 9 καλύτερες και χειρότερες πηγές
Διατροφικές διαταραχές: Είναι συχνές σε έναν στους τέσσερις εφήβους με αυτή την πάθηση

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση