,

Οδηγός διατροφής για άτομα που πάσχουν από διαβήτη

Τι πρέπει να τρώνε και τι να προσέχουν τα άτομα με διαβήτη.

Οδηγός διατροφής για άτομα που πάσχουν από διαβήτη

Οδηγός διατροφής για άτομα που πάσχουν από διαβήτη

Ο διαβήτης είναι μια μεταβολική ασθένεια η οποία χαρακτηρίζεται από αύξηση της συγκέντρωσης του σακχάρου στο αίμα (υπεργλυκαιμία) και διαταραχή του μεταβολισμού της γλυκόζης, είτε ως αποτέλεσμα ελαττωμένης έκκρισης ινσουλίνης είτε λόγω ελάττωσης της ευαισθησίας των κυττάρων του σώματος στην ινσουλίνη. Τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη είναι πολύ σημαντικό να ακολουθούν ένα πρόγραμμα διατροφής που να βελτιώνει την ποιότητα ζωής τους.

Advertisment

Διαβάστε: Ο διαβήτης μπορεί να αποφευχθεί, να θεραπευτεί και να αντιστραφεί

Το πρόγραμμα διατροφής για άτομα με διαβήτη είναι ένας οδηγός, ο οποίος περιλαμβάνει υγιεινές επιλογές τροφίμων, ταιριάζει με το πρόγραμμα, τις συνήθειες και την κουλτούρα του κάθε ατόμου. Πρόκειται για ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην βελτίωση των τιμών του σακχάρου, της αρτηριακής πίεσης, της χοληστερόλης, καθώς επίσης στην διατήρηση ή στην επίτευξη ενός σωστού σωματικού βάρους. Και όλα αυτά, πάντοτε, με τη βοήθεια και επίβλεψη του γιατρού και του κλινικού διαιτολόγου που παρακολουθεί τον εκάστοτε ασθενή.

Τι πρέπει να τρώνε τα άτομα με διαβήτη

Μπορούν να τρώνε ό,τι τρώει και η υπόλοιπη οικογένεια με τη διαφορά πως πρέπει να γνωρίζουν ποια φαγητά είναι σε θέση να επηρεάσουν τις τιμές του ζαχάρου και με τη βοήθεια του κλινικού διαιτολόγου, να γίνεται ο κατάλληλος προγραμματισμός. Τα φαγητά που επηρεάζουν περισσότερο το διαβήτη είναι οι υδατάνθρακες, σε σχέση με τις πρωτεΐνες και τα λίπη. Για αυτό είναι σημαντικό να έχουν γνώση του τι τρώνε και σε ποιες ποσότητες.

Advertisment

Παρόλα αυτά, οι υδατάνθρακες είναι απαραίτητοι, όπως και όλες οι ομάδες τροφίμων, αλλά στην κατάλληλη ποσότητα ανάλογα με την περίπτωση και τις διατροφικές ανάγκες του κάθε οργανισμού. Έτσι, δεν χρειάζεται, τα άτομα με διαβήτη, να στερούνται τις θρεπτικές ουσίες των τροφών. Χρειάζεται όμως να ακολουθούν πιστά το πρόγραμμα που έχουν φτιάξει με τον ειδικό διατροφολόγο.

Μπορούν τα άτομα με διαβήτη να τρώνε ζάχαρη;

Όσο και αν ακούγεται παράλογο, μπορούν. Τρώγοντας ένα γλυκό θα ανέβει το ζάχαρο του αίματος, το ίδιο όμως θα συμβεί και με την κατανάλωση ψωμιού ή πατάτας ή άλλων τροφών, οι οποίες περιέχουν υδατάνθρακες. Η κατανάλωση μικρής ποσότητας στην θέση του ψωμιού ή της πατάτας είναι δυνατή στα περισσότερα άτομα με διαβήτη.

Προσοχή όμως διότι τα γλυκά δεν περιέχουν θρεπτικά συστατικά. Η υπερκατανάλωση οδηγεί σε ψηλές τιμές ζαχάρου και αύξηση του σωματικού βάρους.

https://enallaktikidrasi.com/2016/07/odigos-diatrofis-atoma-pasxoun-diaviti/

Τι ρόλο παίζει η απώλεια βάρους;

Η απώλεια βάρους βοηθά στην μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη, αυτό βοηθά στην βελτίωση των τιμών του ζαχάρου σε άτομα με διαβήτη τύπου 2. Παράλληλα, η απώλεια βάρους, αν παίρνετε φάρμακα ή ινσουλίνη, μπορεί να σας βοηθήσει στην καλύτερη ρύθμιση ή ακόμα και στην μείωση ή διακοπή των φαρμάκων.

Προτάσεις υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής

1. Τρώτε πολλά φρούτα και λαχανικά, επιλέγοντας από όλα τα χρώματα για να αυξήσετε την ποικιλία

2. Καταναλώστε προϊόντα ολική άλεσης. (Μαύρο ψωμί, καστανό ρύζι, μακαρόνια ολικής άλεσης κλπ)

3. Επιλέξτε όσπρια για τα γεύματα σας

4. Προτιμήστε άπαχα κρέατα

5. Τρώτε ψάρι τουλάχιστον δυο φορές την εβδομάδα

6. Επιλέξτε άπαχα γαλακτοκομικά προϊόντα

7. Πίνετε νερό αντί αναψυκτικά, τα οποία έχουν πολλές θερμίδες

8. Χρησιμοποιήστε ελαιόλαδο, αλλά προσοχή στις θερμίδες!

9. Τέλος, προσοχή στην ποσότητα! Τρώγοντας μεγάλες ποσότητες, ακόμα και από τα υγιεινά φαγητά, μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

5 τρόφιμα που μας κάνουν να ιδρώνουμε πιο εύκολα – Ποια μας ξεδιψούν
4 είδη ουσιών στα τρόφιμα που «ξεγελούν» τον εγκέφαλό μας
Οι ιδανικοί χυμοί φρούτων για να δροσιστείτε τις ημέρες του καύσωνα
Χρήσιμα διατροφικά tips για να επιβιώσουμε στον καύσωνα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση