,

Χορτοφαγική συνταγή: Μελιτζάνα με ρύζι, κάρι, ντομάτα και βασιλικό

Η μελιτζάνα είναι ένα αρκετά χορταστικό λαχανικό. Είναι πλούσια σε χλωρογενικό οξύ, που προστατεύει τις αρτηρίες της καρδιάς, μειώνοντας τη χοληστερόλη. Έχει επίσης αντικαρκινική

Χορτοφαγική συνταγή: Μελιτζάνα με ρύζι, κάρι, ντομάτα και βασιλικό

Η μελιτζάνα είναι ένα αρκετά χορταστικό λαχανικό. Είναι πλούσια σε χλωρογενικό οξύ, που προστατεύει τις αρτηρίες της καρδιάς, μειώνοντας τη χοληστερόλη. Έχει επίσης αντικαρκινική δράση, αν καταναλώνεται τακτικά μαζί με πολλά άλλα λαχανικά. Τα αντιοξειδωτικά της προστατεύουν από πολλές παθήσεις της σύγχρονης εποχής.

Εδώ η μελιτζάνα συνδυάζεται υπέροχα με ρύζι και φρέσκα, γλυκά ντοματίνια σε μια εύκολη, γρήγορη συνταγή. Μπορεί να αντικαταστήσει γευστικά πλήρως το κρέας, ειδικά σε συνδυασμό με τα ρεβίθια. Το γιαούρτι που προαιρετικά μπορείτε να προσθέσετε συνδυάζεται γευστικά με τη ψημένη μελιτζάνα. Μάλιστα, στην ελληνική παραδοσιακή και πολίτικη κουζίνα, η μελιτζάνα τις περισσότερες φορές συνδυάζεται με την ντομάτα και με το φρέσκο γιαούρτι.

Advertisment

Χορτοφαγική συνταγή: Μελιτζάνα με ρύζι, κάρι, ντομάτα και βασιλικό

Υλικά

– 1 μεσαία μελιτζάνα

– 1 φλιτζάνι ρύζι μπασμάτι

– Λίγο αλάτι και μαύρο φρέσκο πιπέρι

Advertisment

– 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο

– 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

– Λίγα ντοματίνια, κομμένα στη μέση

– 1 ½ κουταλάκι του γλυκού σκόνη κάρι

– 30 γραμμάρια ρεβίθια σε κονσέρβα (μπορείτε να βράσετε κι εσείς)

– ½ φλιτζάνι φρέσκος βασιλικός

– ½ φλιτζάνι γιαούρτι με λίγα λιπαρά (προαιρετικό)

Μέθοδος παρασκευής

1. Σε ένα τηγάνι μεσαίου μεγέθους, ρίξτε το ρύζι, 1 ½ φλιτζάνι νερού και ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι και αφήστε να βράσει. Ανακατέψετε μία φορά το ρύζι, καλύψτε και χαμηλώστε τη φωτιά. Αφήστε να σιγοβράσει για 18 λεπτά. Αφαιρέστε από τη φωτιά και καλύψτε το για 5 λεπτά, ώστε να κρυώσει λίγο.

2. Παράλληλα, ζεστάνετε το λάδι σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το κρεμμύδι και ανακατέψτε, μέχρι να μαλακώσει, 4 με 6 λεπτά.

3. Προσθέστε τις ντομάτες, τη μελιτζάνα, τη σκόνη κάρι, 1 κουταλάκι αλάτι και ¼ μαύρο πιπέρι. Αφήστε το ανακατεύοντας ανά κάποια δευτερόλεπτα για περίπου 2 λεπτά.

4. Προσθέστε 2 φλιτζάνια νερού και αφήστε το να σιγοβράσει μειώνοντας τη φωτιά, μέχρι να μαλακώσει η μελιτζάνα, 12 με 15 λεπτά.

5. Προσθέστε τα βρασμένα ρεβίθια και ανακατέψτε για περίπου 3 λεπτά.

6. Αφαιρέστε τα λαχανικά από τη φωτιά και προσθέστε το βασιλικό. Σερβίρετε τα λαχανικά πάνω από το ρύζι και στην κορυφή το γιαούρτι, προαιρετικά.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Συνταγή | Το απόλυτο smoothie για αποτοξίνωση του οργανισμού
Συνταγή | Παραδοσιακή σκορδαλιά με ψωμί (βίντεο)
Εύκολη συνταγή για λαγάνα | Με υλικά που έχουμε όλοι στην κουζίνα μας
4 φαγητά που δεν είχατε σκεφτεί ότι μπορείτε να προσθέσετε ρίγανη για extra γεύση

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση