, ,

Το φάρμακο που σου προσφέρει η ζωή είναι τα συναισθήματά σου

Δες τον εαυτό σου σαν μαθητή στη σχολή της Γης. Σε αυτήν τη σχολή σου δίνονται διαρκώς ευκαιρίες να ανακαλύψεις τις δυναμικές των συναισθημάτων

Το φάρμακο που σου προσφέρει η ζωή είναι τα συναισθήματά σου

Δες τον εαυτό σου σαν μαθητή στη σχολή της Γης. Σε αυτήν τη σχολή σου δίνονται διαρκώς ευκαιρίες να ανακαλύψεις τις δυναμικές των συναισθημάτων σου και να μάθεις από αυτά.

Έχεις προϋπάρχουσες κλίσεις προς συγκεκριμένες εμπειρίες υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Αυτές οι κλίσεις είναι πρότυπα συναισθηματικών αντιδράσεων, τα οποία υπάρχουν ανεξάρτητα από τις συνθήκες που τα ενεργοποιούν. Αυτό που σε διδάσκει η σχολή της Γης είναι να παραμείνεις εστιασμένος σε αυτά τα συναισθηματικά πρότυπα τη στιγμή που ενεργοποιούνται και καθ΄όλη τη διάρκεια που ενεργούν. Αυτό δεν μπορείς να το κάνεις, όταν εστιάζεις στις συνθήκες που τα δημιουργούν. Αυτές οι συνθήκες είναι απλώς τα εναύσματα που θέτουν σε λειτουργία τα πρότυπα αντιδράσεων τα οποία εσύ βιώνεις ως συναισθήματα.

Advertisment

Όταν στρέφεις την προσοχή σου προς τα μέσα και προς αυτά τα πρότυπα συναισθηματικής αντίδρασης, αρχίζεις να βλέπεις τα ίδια επώδυνα συναισθήματα να επαναλαμβάνονται ξανά και ξανά, παρότι τα εναύσματα που τα ενεργοποιούν είναι διαφορετικά. Η συναισθηματική αντίδραση – όχι το έναυσμα – παραμένει η ίδια. Η εξάλειψη του εναύσματος δεν λύνει το πρόβλημα. Οι περισσότεροι άνθρωποι σπαταλούν την ενέργειά τους προσπαθώντας να αλλάξουν τις συνθήκες οι οποίες προκαλούν επώδυνα συναισθήματα. Αλλάζουν δουλειές, φίλους και συζύγους. Διαλέγουν νέες καριέρες και σπίτια. Η αλλαγή των εξωτερικών συνθηκών δεν αλλάζει τα αυστηρά πρότυπα των συναισθηματικών αντιδράσεων. Αυτό απαιτεί να μελετήσεις τα ίδια τα πρότυπα.

Με αυτούς τους τρόπους αποσπάται η προσοχή από τα συναισθήματα και στρέφεται προς άλλους ανθρώπους, συνθήκες και δραστηριότητες. Με αυτούς τους τρόπους αποφεύγουν επίσης τη θεραπεία που χρειάζεται για να εξαλείψουν εντελώς τα επώδυνα συναισθήματα, όπως ένα παιδί βρίσκει τρόπους να αποφύγει ένα φάρμακο που δεν του αρέσει. Το φάρμακο που σου προσφέρει η ζωή είναι τα συναισθήματά σου. Η χρήση αυτού του φαρμάκου απαιτεί να αποκτήσεις μεγάλη οικειότητα με τα συναισθήματά σου – με τις αισθήσεις που νιώθεις στο σώμα σου και τις σκέψεις που τις συνοδεύουν. Με άλλα λόγια, το φάρμακο που θα σε θεραπεύσει είναι να παρακολουθείς το ενεργειακό σου σύστημα κάθε στιγμή.

Σε αυτό το τμήμα θα αναγνωρίσεις τους τρόπους που χρησιμοποιείς για να αποφύγεις τα συναισθήματά σου, όπως επίσης και τρόπους που ίσως απλά νομίζεις πως δεν εφαρμόζεις. Διάβασέ τους όλους. Μελέτησε τους τρόπους που χρησιμοποιείς εσύ. Αυτό θα σε βοηθήσει να στρέψεις την προσοχή σου στους τρόπους με τους οποίους εμποδίζεις τον εαυτό σου να νιώσει τα συναισθήματά του.

Advertisment

Μελέτησε επίσης τους τρόπους που δεν εφαρμόζεις. Αυτό θα σε βοηθήσει να αναγνωρίσεις τους τρόπους που χρησιμοποιούν άλλοι άνθρωποι για να μη βιώνουν τα συναισθήματά τους. Όταν καταλάβεις τη συναισθηματική δυναμική κάποιου άλλου ανθρώπου και πώς εκείνος προσπαθεί να την αποφύγει, θα μπορέσεις να έχεις μια πιο αντικειμενική άποψη για το πώς αντιμετωπίζεις εσύ τη συναισθηματική δυναμική σου. Μπορεί επίσης να εκπλαγείς, όταν αντιληφθείς πως ορισμένους τρόπους αποφυγής των συναισθημάτων που νόμιζες ότι δεν εφαρμόζεις ο ίδιος, στην πραγματικότητα τους χρησιμοποιείς.

Οι ψυχολόγοι ονομάζουν τους τρόπους αποφυγής των συναισθημάτων αμυντικούς μηχανισμούς ή μορφές άρνησης. Δεν χρειάζεται να ξοδέψεις χρόνια για να εξερευνήσεις τους αμυντικούς μηχανισμούς σου ή τις μορφές άρνησης. Μπορείς να μάθεις να τους αναγνωρίζεις κι έπειτα να χρησιμοποιήσεις αυτήν τη γνώση για να στρέψεις την προσοχή σου προς τα μέσα, προς τα πρότυπα αντίδρασης – τα επώδυνα συναισθήματα – που σου παρουσιάζονται επανειλημμένα. Τα πρότυπα συναισθηματικής αντίδρασης λειτουργούν ανεξάρτητα από την εκάστοτε εξωτερική συνθήκη.

Η παρακολούθηση αυτών των προτύπων είναι το πρώτο βήμα προς την πνευματική ανάπτυξη. Αυτό σημαίνει να προσπερνάς όλα όσα σου αποσπούν την προσοχή, προκειμένου να δεις καθαρά την ουσία του ζητήματος, η οποία είναι η πνευματική σου ανάπτυξη. Οι συνθήκες που σου προκαλούν επώδυνα συναισθήματα είναι ατέλειωτες. Θα εξακολουθήσεις να συναντάς συνθήκες οι οποίες σου προκαλούν επώδυνα συναισθήματα, μέχρις ότου κοιτάξεις πέρα από αυτές και αντιληφθείς την εσωτερική δύναμη που σου δημιουργεί συναισθηματικό πόνο. Όταν το κάνεις αυτό, ξεκινάς το ταξίδι για το οποίο γεννήθηκες.

“Η καρδιά της ψυχής” Gary Zukav – Linda Francis εκδόσεις Κέδρος / Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Τι έχει πραγματικά αξία στη ζωή;
Πως οι τελειομανείς ξυπνούν μέσα μας τον έφηβο!
Αφαντασία και υπερφαντασία: Δύο παράξενα φαινόμενα που επηρεάζουν έως και το 9% του πληθυσμού
«Πρέπει να χαθώ μέσα στη δράση, αλλιώς θα μαραθώ από την απελπισία» | Alfred Tennyson

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση