Στο κλείσιμο της μέρας είναι ωραίο να κάνουμε έναν σύντομο απολογισμό. Έναν σύντομο εσωτερικό μονόλογο για να σκεφτούμε τα πράγματα για τα οποία νιώσαμε περήφανοι, τα οποία μας έκαναν να χαρούμε και να χαμογελάσουμε, τα οποία μας στενοχώρησαν και μας έκαναν να κλάψουμε ή να δακρύσουμε, για τα οποία μετανιώσαμε.

Μην εστιάζεις όμως στον εσωτερικό σου μονόλογο στις συμπεριφορές των άλλων. Σε σένα πρέπει να εστιάζεις, γιατί ο καθένας μας επιλέγει τις συμπεριφορές του και είναι υπεύθυνος γι’ αυτές.

Αλήθεια, εσύ τι σκέφτηκες για τον εαυτό σου σήμερα; Ποια επιθυμία σου υλοποίησες; Ποια πράγματα σκέφτηκες για σένα; Ποια χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς σου σκέφτηκες και για ποια ένιωσες όμορφα;

Ξέρεις, συχνά κάνουμε πράγματα για τους άλλους. Συμπεριφερόμαστε όπως θέλουν οι άλλοι και στο τέλος ξεχνάμε τα δικά μας θέλω. Εστιάζουμε στις προσδοκίες των άλλων, ακόμα και αν ερχόμαστε σε δύσκολη θέση, ακόμα κι αν νιώθουμε άβολα, ακόμα κι αν πληγωνόμαστε.

Ίσως πίσω από αυτό να κρύβεται ο φόβος μας για την απώλεια, την απόρριψη, ή ακόμα και η χαμηλή μας αυτo-εικόνα. Ίσως πάλι και να έχουμε μάθει να δικαιολογούμε την επιλογή μας και την συμπεριφορά μας αυτήν, σκεπτόμενοι ότι δεν είχαμε άλλη επιλογή.

Αλήθεια, σκέφτηκες τι θα ήθελες να κάνεις σήμερα; Μικρό ή μεγάλο, δεν έχει σημασία. Βάλε έναν στόχο μέσα σου και προσπάθησε να τον υλοποιήσεις. Να τον υλοποιήσεις για σένα όμως. Γιατί η αλήθεια είναι ότι κάποια πράγματα πρέπει να τα κάνουμε για μας.

Δεν μπορούμε να εστιάζουμε μόνο στους άλλους, γιατί μακροπρόθεσμα αυτό έχει τις συνέπειές του πάνω μας. Μας κάνει να συμπεριφερόμαστε με βάση τους άλλους, ξεχνώντας εμάς. Εξάλλου, στο τέλος της μέρας, όλο αυτό δεν έχει να κάνει με κανέναν άλλον. Έχει να κάνει μόνο με όλο αυτό που εμείς φανταστήκαμε για τον εαυτό μας.

Ελένη Σολταρίδου

Συγγραφέας Ελένη Σολταρίδου

Η Ελένη Σολταρίδου είναι ψυχολόγος, εξειδικευμένη στη Γνωσιακή και Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία. Είναι υποψήφια διδάκτωρ Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Κάνει συνεδρίες στα γραφεία της (ένα στην Θεσσαλονίκη και ένα στην Αθήνα) και μέσω skype. Ασχολείται με την παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών στο αντικείμενο της Ψυχολογίας και της Διοίκησης Ανθρώπινων Πόρων.
Είναι υπεύθυνη συγγραφής άρθρων σε θέματα ψυχολογίας για το Γραφείο Διασύνδεσης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και επιστημονική συνεργάτης ιστοσελίδων εξειδικευμένων σε θέματα παροχής συμβουλών για την ποιότητα ζωής, τις διαπροσωπικές σχέσεις, την μητρότητα.

Δείτε όλα τα άρθρα

Λάβετε τα άρθρα που σας ενδιαφέρουν στο e-mail σας

Διαβάστε επίσης
Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε