, ,

H Ευρώπη ενέκρινε κονδύλι 1.5 εκατομμυρίων ευρώ για να ανακαλύψει έργα ξεχασμένων γυναικών συγγραφέων

Ερώτηση γνώσεων: Ποια γυναίκα του 16ου αιώνα θεωρείται η πρώτη γυναίκα συγγραφέας και ποιήτρια της Μ.Βρετανίας; Δεν γνωρίζετε; Μια άλλη ερώτηση τότε: Ποια γυναίκα

H Ευρώπη ενέκρινε κονδύλι 1.5 εκατομμυρίων ευρώ για να ανακαλύψει έργα ξεχασμένων γυναικών συγγραφέων

Ερώτηση γνώσεων: Ποια γυναίκα του 16ου αιώνα θεωρείται η πρώτη γυναίκα συγγραφέας και ποιήτρια της Μ.Βρετανίας; Δεν γνωρίζετε; Μια άλλη ερώτηση τότε: Ποια γυναίκα και σύζυγος του Βρετανού Πρόξενου στην Τουρκία, έγραψε κάποιες από τις πιο λεπτομερείς αναφορές που έχουμε από την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας; Να κι ένα στοιχείο: Στην επιστροφή της στην πατρίδα της ήταν εκείνη που εισηγήθηκε για τους εμβολιασμούς ανεμοβλογιάς, σώζοντας εκατομμύρια ανθρώπους.

Εντάξει, μπορεί να μη το γνωρίζουμε αυτό, αλλά να και μια τελευταία ερώτηση: Ποια Γαλλίδα συγγραφέας του 17ου αιώνα χρησιμοποίησε τον όρο «παραμύθι» για να περιγράψει τις ιστορίες της, πολλές από τις οποίες ακούμε ακόμα και σήμερα;

Advertisment

Αν δεν απαντήσατε σε καμία από τις παραπάνω ερωτήσεις, μη νιώθετε άσχημα. Δεν είναι καθόλου ασυνήθιστο να αποκτά κάποιος πτυχίο λογοτεχνίας ή φιλολογίας χωρίς να μάθει έστω και μία γυναίκα συγγραφέα από τον 16ο, 17ο ή 18ο αιώνες. Σε όλη την πορεία της ιστορίας, οι γυναίκες έγραφαν – γράμματα, ποιήματα, νουβέλες, ιστορίες, σκέψεις, φιλοσοφία – αλλά το έργο τους σχεδόν πάντα θαβόταν ή ξεχνιόταν λόγω του φύλου τους.

Ένα νέο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα ελπίζει να το αλλάξει αυτό, παρέχοντας στην Ισπανίδα ακαδημαϊκό Carme Font Paz, από το Universitat Autonoma της Βαρκελώνης 1.5 εκατομμύρια ευρώ για ερευνητικούς σκοπούς. Για τα επόμενα πέντε χρόνια, η Font θα εργάζεται με μια μικρή ομάδα για να αποκαλύψει ξεχασμένες Ευρωπαίες γυναίκες συγγραφείς από το 1500 έως το 1780.

Θα τις αναζητήσουν σε βιβλιοθήκες, αρχεία και προσωπικές συλλογές, θα συλλέξουν γράμματα, ποιήματα, σκέψεις και θεωρίες. Ο στόχος δεν είναι τόσο το να βρουν νέες γυναίκες συγγραφείς όσο το να «φωτίσουν« τις αγνοημένες ή παραμελημένες σημαντικές φιγούρες της κουλτούρας μας.

Advertisment

Η Font, καθηγήτρια Αγγλικής λογοτεχνίας αναζητά συγκεκριμένα έργα γυναικών που μπορεί να είχαν λάβει επίσημη εκπαίδευση, αλλά παρ’ όλα αυτά προσέφεραν στους σύγχρονους αναγνώστες τους πολύτιμα στοιχεία για τη ζωή εκείνης της εποχής και όχι μόνο – για οικογενειακά προβλήματα, σεξουαλικά ζητήματα, προσωπικές και υπαρξιακές κρίσεις – και πώς αυτές συνδέονταν με τον κόσμο γύρω τους.

Η ίδια αναφέρει πως θέλει να ξεπληρώσει για όσα έχουν προσφέρει στον κόσμο μας αυτές οι γυναίκες και να αλλάξει το πώς τις αντιλαμβανόμαστε, αυτές και την πολύτιμη λογοτεχνική συνεισφορά τους. Οι ερευνητές θα ταξιδέψουν σε όλη την Ευρώπη για να αναζητήσουν αυτά τα πολύτιμα έγγραφα. Χρειάζεται να αλλάξουμε τον τρόπο που διαβάζουμε τα «γυναικεία» κείμενα και να τους δώσουμε πίσω την αξία τους και τη θέση τους στην κουλτούρα.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου σήμερα: Με περίπατο βιβλίου και 50+2 εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα
Μιλάνο | Μία απίστευτη οπτική παραίσθηση φτιάχτηκε στον κεντρικό σταθμό (εικόνες + βίντεο)
Ίος: Μαθητές γύρισαν τη δική τους ταινία στο πλαίσιο προγράμματος της Cinemathesis
Φλώρινα: Έργα τέχνης κοσμούν τις στάσεις των λεωφορείων

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση