, ,

Ο καφές μπορεί να προστατεύσει από τη νόσο του Πάρκινσον, σύμφωνα με νέα μελέτη

Ο καφές θεωρείται ότι προστατεύει τον εγκέφαλο από τη νόσο του Πάρκινσον. Μια πρόσφατη μελέτη διερευνά ποιες είναι εκείνες οι ουσίες του που διαθέτουν

Ο καφές μπορεί να προστατεύσει από τη νόσο του Πάρκινσον, σύμφωνα με νέα μελέτη

Ο καφές θεωρείται ότι προστατεύει τον εγκέφαλο από τη νόσο του Πάρκινσον. Μια πρόσφατη μελέτη διερευνά ποιες είναι εκείνες οι ουσίες του που διαθέτουν νευροπροστατευτικές ιδιότητες. Τα ευρήματα μπορούν να οδηγήσουν σε καινοτόμες νέες θεραπείες.

Περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι ζουν με τη νόσο του Πάρκινσον στην Ευρώπη και αυτός ο αριθμός αναμένεται να διπλασιαστεί μέχρι το 2030. Τα άτομα με νόσο του Πάρκινσον έχουν προβλήματα με τον έλεγχο των μυών του σώματος, της ισορροπίας και του συγχρονισμού.

Advertisment

Αποτελεί μια προοδευτική, νευροεκφυλιστική νόσος και μέχρι σήμερα δεν υπάρχει θεραπεία. Οι σύγχρονες θεραπείες βοηθούν μόνο στη διαχείριση των συμπτωμάτων. Οι επιστήμονες δεν καταλαβαίνουν γιατί ορισμένοι άνθρωποι αναπτύσσουν Πάρκινσον, ενώ άλλοι όχι. Ωστόσο, έχουν ανακαλύψει ορισμένες από τις νευρολογικές αλλαγές που λαμβάνουν χώρα.

Μία από τις πιο σημαντικές αλλαγές φαίνεται να είναι η συσσώρευση ενός συγκεκριμένου τύπου πρωτεΐνης, μη φυσιολογικά αναδιπλούμενης στον εγκέφαλο. Αυτή φαίνεται ότι προκαλεί κυτταρικό θάνατο, που τελικά οδηγεί στην εμφάνιση συμπτωμάτων του Πάρκινσον.

Η πρωτεΐνη αυτή είναι η άλφα-συνουκλεΐνη, η οποία συσσωρεύεται και ενώνεται με άλλες ουσίες για να δημιουργήσει τα σωμάτια Lewy. Η άλφα-συνουκλεΐνη μπορεί να μεταφερθεί από νευρώνα σε νευρώνα, εξαπλώνοντας τη βλάβη σε διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου.

Advertisment

Πάρκινσον και καφές

Διάφορες έρευνες έχουν επανειλημμένως συμπεράνει ότι ο καφές έχει τη δυνατότητα να προστατεύσει ενάντια στη νόσο Πάρκινσον. Αν και η καφεΐνη φαίνεται να παίζει έναν ρόλο σε αυτό, άλλα μόρια μπορεί επίσης να εμπλέκονται εδώ. Σε ορισμένες μελέτες, για παράδειγμα, ο ντεκαφεινέ καφές επίσης προσέφερε προστασία ενάντια στον νευροεκφυλισμό του Πάρκινσον.

Ο καφές περιέχει εκατοντάδες ουσίες που θα μπορούσαν να αλληλεπιδρούν με τη χημεία του σώματος. Κατά την αναζήτηση ουσιών που μπορούν να επιβραδύνουν την πρόοδο της νόσου, ερευνητές πρόσφατα εστίασαν σε μια ουσία που ονομάζεται εικοσανοϋλ-5-υδροξυτρυπταμίνης (ΕΗΤ). Η ΕΗΤ αποτελεί ένα λιπαρό οξύ, παράγωγο της σεροτονίνης που βρίσκουμε στο εξωτερικό στρώμα των σπόρων του καφέ. Δεν σχετίζεται με την καφεΐνη και προηγούμενες έρευνες έχουν αποδείξει τις νευροπροστατευτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του.

Η ένωση των μοριακών δυνάμεων

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές θέλησαν να καταλάβουν αν η καφεΐνη και η ΕΗΤ θα μπορούσαν να συνεργαστούν για να προστατεύσουν από τη νόσο του Πάρκινσον. Χορήγησαν σε εργαστηριακά ποντίκια δόσεις καφεΐνης ή ΕΗΤ• κάποια τα έλαβαν ξεχωριστά, άλλα μαζί. Στη συνέχεια, οι επιστήμονες αξιολόγησαν την ικανότητα να μειώνουν τη συσσώρευση της άλφα-συνουκλεΐνης που σχετίζεται με τη νόσο.

Βρήκαν ότι καμία ουσία δεν είχε ευεργετική επίδραση από μόνη της. Όμως, όταν τα ποντίκια κατανάλωσαν και τις δύο, υπήρξε μια σημαντική μείωση τη συσσώρευση πρωτεΐνης. Οι ερευνητές έδειξαν επίσης πως ο συνδυασμός αυτός βελτίωνε την απόδοση των ποντικιών σε συμπεριφορικά τεστ. Και καθώς δεν υπάρχουν μέχρι σήμερα μοντέλα πλήρους θεραπείας που να επιβραδύνουν την πρόοδο του Πάρκινσον, αυτά τα ευρήματα προσφέρουν νέα χρήσιμα δεδομένα για περαιτέρω έρευνες.

Η M. Maral Mouradian εξηγεί πως η ΕΗΤ είναι μια ουσία που βρίσκουμε σε διάφορα είδη καφέ, αλλά η ποσότητα ποικίλει. Είναι σημαντικό να καθορίζουμε την κατάλληλη ποσότητα και αναλογία, ώστε να μην το παρακάνουμε. Επίσης, εξηγεί πως ο κάθε καφές μπορεί να διαθέτει διαφορές ποσότητες από τις δύο ουσίες.

Διαβάστε επίσης – Νόσος του Πάρκινσον: Γιατί τα εγκεφαλικά κύτταρα πεθαίνουν;

[toggle title="Πηγές"]

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10819950

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20410106

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20182023

https://www.pnas.org/content/115/51/E12053

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

4 «αθώες» τροφές που δεν γνωρίζατε ότι σας παχαίνουν
Οι top 16 πιο υγιεινοί σπόροι ή κόκκοι δημητριακών
Berliner Wine Trophy | Το καλύτερο κρασί στον κόσμο είναι ελληνικό και είναι από τη Σάμο!
Νηστεία: Αποφύγετε 6 παγίδες που παχαίνουν και μειώστε χοληστερόλη και τριγλυκερίδια

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση