, ,

Κουνουπίδι: 6 πειστικοί λόγοι να το προσθέσουμε στη διατροφή μας

Δεν μπορούμε να πούμε ότι το κουνουπίδι είναι ακριβώς το αγαπημένο μας χειμωνιάτικο λαχανικό• κυρίως λόγω της έντονης μυρωδιάς του. Είναι όμως ομολογουμένως λίγο

Κουνουπίδι: 6 πειστικοί λόγοι να το προσθέσουμε στη διατροφή μας

Δεν μπορούμε να πούμε ότι το κουνουπίδι είναι ακριβώς το αγαπημένο μας χειμωνιάτικο λαχανικό• κυρίως λόγω της έντονης μυρωδιάς του. Είναι όμως ομολογουμένως λίγο παρεξηγημένο και γι΄αυτό το λόγο εδώ αναλαμβάνουμε το χρέος της διόρθωσης αυτής της παρεξήγησης.

Το κουνουπίδι ανήκει στην ποικιλία των βρώσιμων λουλουδιών και στην οικογένεια των σταυρανθών. Κατάγεται κυρίως από χώρες της ανατολικής Μεσογείου και υπάρχουν αναφορές ακόμα και από την Αρχαία Ελλάδα και Κύπρο. Και αν και τα προηγούμενα χρόνια το τυχερό ξαδελφάκι του, το μπρόκολο ήταν αυτό που λάμβανε όλη την προσοχή, τα τελευταία χρόνια το κουνουπίδι λαμβάνει σταδιακά τη θέση που του αξίζει δεδομένων των πολλών θρεπτικών στοιχείων που περιλαμβάνει και των οφελών που μας προσφέρει.

Advertisment

6 πειστικοί λόγοι να προσθέσουμε το κουνουπίδι στη διατροφή μας

1. Υψηλή διατροφική αξία

Μια κανονική μερίδα κουνουπιδιού περιέχει το 77% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε βιταμίνη C. Αποτελεί επίσης καλή πηγή βιταμίνης Κ, θειαμίνης, ριβοφλαβίνης, νιασίνης, μαγγανίου, φωσφόρου, φυτικών ινών, βιταμίνης Β6, παντοθενικού οξέος και καλίου. Έχει ελάχιστα λιπαρά και όσα περιλαμβάνει είναι ακόρεστα και ωμέγα-3. Τέλος, περιέχει ένα μικρό ποσοστό φυσικών σακχάρων.

2. Αντιοξειδωτική δράση

Οι βιταμίνες C και Κ, αλλά και το μαγγάνιο αποτελούν αντιοξειδωτικές ουσίες που μπορούν να αδρανοποιήσουν τις ελεύθερες ρίζες πριν προκαλέσουν ζημιά στα υγιή κύτταρα και προκαλέσουν καρδιακές παθήσεις και καρκίνο.

3. Καρδιακή υγεία

Ορισμένες μελέτες έχουν συμπεράνει ότι η κατανάλωση υψηλότερων ποσοστών σταυρανθών λαχανικών συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων. Η σουλφοραφάνη που περιέχει το κουνουπίδι σχετίζεται με υγιή αιμοφόρα αγγεία και μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Μάλιστα, οι αντιφλεγμονώδεις ικανότητές της εκτείνονται και στην προστασία κατά της υπέρτασης και της αθηροσκλήρωσης.

Advertisment

4. Πεπτική υγεία

Όπως και τα υπόλοιπα σταυρανθή, έτσι και το κουνουπίδι περιέχει ένα υψηλό ποσοστό φυτικών ινών και ένα φλιτζάνι μαγειρεμένου κουνουπιδιού περιέχει το 10% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας σε φυτικές ίνες. Μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες προλαμβάνει κατά της δυσκοιλιότητας, καθώς διατηρεί τη φυσική ενεργοποίηση και λειτουργικότητα του εντέρου.

5. Αποτοξίνωση του οργανισμού

Ένα από τα οφέλη του κουνουπιδιού είναι ότι βοηθά τον οργανισμό στη διαδικασία αποτοξίνωσής του. Οι γλυκοζινολικές ενώσεις μαζί με τα ένζυμα που βρίσκονται στα άνθη του κουνουπιδιού βοηθούν στην αδρανοποίηση τοξικών ουσιών στο σώμα μας.

6. Εύκολος τρόπος μαγειρέματος

Μπορεί να μη σας αρέσει πολύ η μυρωδιά του όσο μαγειρεύεται, αλλά αν το βράσετε στον ατμό, γίνεται ιδιαίτερα νόστιμο. Προσθέστε λίγο λεμόνι και ελάχιστο αλάτι και σερβίρετέ το με άλλα λαχανικά, όπως πατάτες και καρότα. Αν δεν το προτιμάτε ολόκληρο, κόψτε το σε κομματάκια και σοτάρετέ το μαζί με κρέας ή προσθέστε το στις σούπες σας. Το κουνουπίδι δεν έχει έντονη γεύση και είναι ελαφρά γλυκό, οπότε συνδυάζεται εύκολα.

[toggle title="Πηγές"]

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26583056

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10736624

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Θαλασσινά: Πως θα καταλάβετε αν είναι φρέσκα ή αποψυγμένα
Προβιοτικά: 13 top τροφές για καλύτερη υγεία του εντέρου
ΕΦΕΤ: Τρεις κανόνες για να απολαύσουμε με ασφάλεια το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας
Ο γλυκός χυμός – ελιξίριο για οστά, άμυνα, καρδιά και πεπτικό σύστημα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση