, ,

Όταν νιώθουμε ότι δεν αξίζουμε την ευτυχία…

Ζωή, ελευθερία και επιδίωξη ευτυχίας – όλοι γνωρίζουμε ότι αποτελούν θεμελιώδη δικαιώματά μας – αν και πολλοί έχουν εγκαταλείψει το τελευταίο εδώ και πολύ

Όταν νιώθουμε ότι δεν αξίζουμε την ευτυχία…

Ζωή, ελευθερία και επιδίωξη ευτυχίας – όλοι γνωρίζουμε ότι αποτελούν θεμελιώδη δικαιώματά μας – αν και πολλοί έχουν εγκαταλείψει το τελευταίο εδώ και πολύ καιρό. Ορισμένοι μπορούν να θυμηθούν την ώρα και τη στιγμή που άλλαξαν η νοοτροπία και η άποψη για τη ζωή τους.

Αλλά για πολλούς άλλους, οι στιγμές αυτές είναι λιγότερο καθορισμένες. Αντιθέτως, αυτή η πεποίθηση ότι δεν αξίζουν την ευτυχία βρίσκεται πολύ βαθιά και μέσα από εκεί καταφέρνει να σαμποτάρει την αυτοπραγμάτωση και ευτυχία τους. Παλεύουν με ήπια επίπεδα χρόνιας κατάθλιψης, δεν βγαίνουν ραντεβού, δεν κυνηγούν τα όνειρά τους και δεν μιλούν ποτέ γι’ αυτά. Ή ζουν σε μια συνεχή κατάσταση άγχους, αν και δεν μπορούν να εντοπίσουν την πηγή. Να ορισμένες πηγές που προκαλούν αυτοσαμποτάζ:

Advertisment

– Λάθη του παρελθόντος: Σε αυτή την περίπτωση εστιάζουμε μόνο στο πόσα λάθη έχουμε κάνει στο παρελθόν και στο ότι μπορεί να έχουμε πληγώσει κάποιον. Έτσι, η δυστυχία μας είναι η «τιμωρία» μας.

– Σύνδρομο του επιζώντα: Πρόκειται για ιδιαίτερες περιπτώσεις κατά τις οποίες κάποιος νιώθει ενοχές και ότι δεν αξίζει να ευτυχήσει, γιατί ήταν εκείνος που επέζησε και όχι οι άλλοι μετά από κάποιο για παράδειγμα δυστύχημα.

– Τραύμα: Πολλές φορές, γυναίκες που έχουν κακοποιηθεί σεξουαλικά, νιώθουν ότι είναι «βρώμικες» ή ανίκανες να κάνουν παιδιά και έτσι δεν αξίζουν να ευτυχήσουν. Το παιδικό τραύμα δεν αφήνει μόνο συναισθηματικές ουλές, αλλά κληρονομεί στο παιδί διαστρεβλωμένες απόψεις για τον εαυτό του.

Advertisment

– Γονική ανησυχία: Πολλοί γονείς νιώθουν πως πρέπει να είναι πάντα εκεί για τα παιδιά τους, για να είναι εκείνα πάντα ευτυχισμένα. Έτσι, δεν επιζητούν τη δική τους ξεχωριστή ευτυχία.

Έχετε ενοχές όταν νιώθετε ευτυχισμένοι;

Όταν η δυστυχία σας έχει γίνει η «φυσιολογική» και συνηθισμένη σας κατάσταση, μπορεί να νιώσετε άβολα και να συγχυστείτε όταν μπροστά σας εμφανιστεί μια ευκαιρία ή μια εμπειρία που να μπορούν να σας χαρίσουν ευτυχία. Και αυτό γιατί δεν επιτρέπετε στον εαυτό σας να χτίσει πάνω σε αυτές τις ευκαιρίες και τις στιγμές ευτυχίες, επειδή νιώθετε ενοχές και άγχος.

Κι όμως… όλοι αξίζουμε την ευτυχία

Αυτό που σας κρατά μακριά από την ευτυχία είναι οι εσωτερικές πληγές του παρελθόντος ή και του παρόντος. Για να μπορέσετε να αρχίσετε να τις επουλώνετε και να αποδεχτείτε την ευτυχία στη ζωή σας:

Κάντε τροποποιήσεις

Αν υπάρχει μεταμέλεια, ενοχή, κάποια πληγή που σας έχει στοιχειώσει και υποτιμά την ευτυχία σας, βρείτε έναν τρόπο να βάλετε μια τελεία. Γράψτε ένα γράμμα σε κάποιον που έχετε πληγώσει ή δημιουργήστε μια τελετουργία κλεισίματος της παρελθοντικής ιστορίας, κάτι που να σηματοδοτεί το τέλος της.

Αναγνωρίστε ότι κάνατε το καλύτερο που μπορούσατε εκείνη την εποχή

Μπορεί να είναι κάτι που καταπίνεται δύσκολα. Όταν δεν μπορούμε να αλλάξουμε άμεσα αυτό που νιώθουμε, μπορούμε να αλλάξουμε αυτό που σκεφτόμαστε. Χαλαρώστε την αυτοκριτική σας, γιατί η αυστηρότητά της έρχεται ξεκάθαρα από τον έντονο συναισθηματισμό σας, ο οποίος δεν σας αφήνει να δείτε τα πράγματα ξεκάθαρα.

Επιλύστε το τραύμα σας

Ήρθε η ώρα να επουλώσετε την πληγή σας και να αλλάξετε τη σελίδα. Το τραύμα συνήθως διαθέτει στρώσεις και εδώ θα σας βοηθήσει να επισκεφθείτε έναν ψυχοθεραπευτή, με τον οποίο θα συμμαχήσετε για να περπατήσετε μαζί στο μονοπάτι της επούλωσης.

Δουλέψτε άμεσα την αυτοκριτική σας

Ο νους σας λέει πάντα ότι αυτό που κάνατε ή δεν κάνατε είναι το πρόβλημα. Οπότε ο μόνος τρόπος να επιλύσετε το πρόβλημα είναι να προσπαθήσετε σκληρότερα. Αλλά το πραγματικό πρόβλημα δεν είναι οι επαναλαμβανόμενες «αποτυχίες» σας αλλά η διεργασία της αυτοκακοποίησης που διαπερνά τη ζωή σας.

Η ευτυχία είναι το παραπροϊόν μιας ζωής την οποία ζούμε στο μέγιστο, μιας ζωής που βασίζεται στην αυτοφροντίδα και στη συγχώρεση που συνοδεύονται από νέες προθέσεις, εμπρόθετη δράση και φυσικά στήριξη.

Robert Taibbi, ψυχολόγος – Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Σημειωματάριο συναισθημάτων | Μέσα στην αγάπη, η ζωή θα αφηγηθεί την ιστορία μας
Το ευτυχισμένο τέλος που δεν έρχεται ποτέ…
Επίκουρος: «Κούφια είναι τα λόγια του φιλόσοφου που προσφέρει θεραπεία χωρίς ανθρώπινα δεινά»
Θεραπείες με τις Δυνάμεις του Νου στη Σύγχρονη Εποχή

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση