, ,

Τα περιττά κιλά συνδέονται με συρρίκνωση του εγκεφάλου, σύμφωνα με νέα έρευνα

Η παρουσία υπερβολικού λίπους, ειδικά στην περιοχή της μέσης, φαίνεται να συνδέεται με συρρίκνωση του εγκεφάλου, σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιευμένη έρευνα στο επιστημονικό περιοδικό

Τα περιττά κιλά συνδέονται με συρρίκνωση του εγκεφάλου, σύμφωνα με νέα έρευνα

Η παρουσία υπερβολικού λίπους, ειδικά στην περιοχή της μέσης, φαίνεται να συνδέεται με συρρίκνωση του εγκεφάλου, σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιευμένη έρευνα στο επιστημονικό περιοδικό Neurology. Οι επιστήμονες ερεύνησαν 9.652 συμμετέχοντες με μέσο όρο ηλικίας τα 55 έτη. Από όλη την ομάδα, το 19% κατηγοριοποιήθηκε ως υπέρβαρο σύμφωνα με τον δείκτη μάζας σώματος.

«Έρευνες έχουν συνδέσει τη συρρίκνωση του εγκεφάλου με την αποδυνάμωση της μνήμης και τον αυξημένο κίνδυνο άνοιας, ωστόσο έρευνες σχετικά με το εάν το επιπλέον σωματικό λίπος προστατεύει ή βλάπτει το μέγεθος του εγκεφάλου, δεν οδήγησαν σε συμπεράσματα», εξηγεί ο Mark Hamer κύριος ερευνητής της Βρετανικής μελέτης από το Πανεπιστήμιο του Λάφμπορο στο Λέστερσαϊρ. Και προσθέτει, «Η έρευνά μας εξέτασε έναν μεγάλο αριθμό ανθρώπων και διαπίστωσε πως η παχυσαρκία, ειδικά γύρω από τη μέση, ίσως να συνδέεται με τη συρρίκνωση του εγκεφάλου».

Advertisment

Όσοι λοιπόν προσδιορίστηκαν ως παχύσαρκοι, είχαν χαμηλότερο όγκο γκρίζας ύλης στον εγκέφαλο σε σύγκριση με όσους είχαν φυσιολογικά επίπεδα βάρους. Στην γκρίζα ύλη περιέχονται τα περισσότερα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου.

Μάλιστα, το φαινόμενο ήταν πιο έντονο σε άτομα που διέθεταν επιπλέον λίπος στην κοιλιακή περιοχή, που άλλωστε έχει αποδειχθεί και στο παρελθόν πως συνδέεται με πιθανότητα εμφάνισης άλλων κινδύνων, όπως καρδιαγγειακά προβλήματα. Οι υπάρχουσες έρευνες έχουν συνδέσει την εγκεφαλική συρρίκνωση με την αποδυνάμωση της μνήμης και τον αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης άνοιας.

Ωστόσο, δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο αν η παχυσαρκία είναι αυτή που οδηγεί σε δομικές ανωμαλίες του εγκεφάλου ή συμβαίνει το αντίθετο. Περαιτέρω έρευνα θα ρίξει περισσότερο φως σε αυτή την ομολογουμένως περίεργη συσχέτιση και στο λόγο και φύση αυτής της σχέσης. Επιπλέον, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η έρευνα είχε ορισμένους περιορισμούς (όπως το ότι ένα μικρό ποσοστό συμμετεχόντων ολοκλήρωσε την έρευνα).

Advertisment

Γι’ αυτό και η σχέση αυτή μπορεί να μην εμφανίζεται στον ευρύτερο πληθυσμό. Παρ’ όλα αυτά, δεν χρειαζόμαστε περισσότερες αποδείξεις για να προσέχουμε ακόμα περισσότερο τη διατροφή, αλλά και τη φυσική μας κατάσταση.

[toggle title="Πηγές"]

https://www.eurekalert.org/pub_releases/2019-01/aaon-seb010719.php

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Κακή αναπνοή: Οι αιτίες που την προκαλούν και οι τροφές που την καταπολεμούν
Προβλήματα στο έντερο: Πώς συνδέονται με τη νόσο του Πάρκινσον
Πόσο καθυστερεί την ανάπτυξη των παιδιών ο χρόνος μπροστά στις οθόνες
Καρκίνος: 7 πρωτοπόροι Έλληνες δημιουργούν εργαλείο AI που ανιχνεύει μεταστάσεις

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση