, , ,

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά να χειριστούν τη μελαγχολία μετά τις γιορτές

Ακόμα κι όταν είναι ευχαριστημένα με τα δώρα και τα παιχνίδια που έλαβαν, ακόμα κι αν χόρτασαν παιχνίδι, κάποια παιδιά μπορεί να νιώσουν μια

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά να χειριστούν τη μελαγχολία μετά τις γιορτές

Ακόμα κι όταν είναι ευχαριστημένα με τα δώρα και τα παιχνίδια που έλαβαν, ακόμα κι αν χόρτασαν παιχνίδι, κάποια παιδιά μπορεί να νιώσουν μια απογοήτευση μετά τις διακοπές. Ακόμα κι εμείς άλλωστε νιώθουμε αυτό το κενό μέσα μας. Είναι όταν αναρωτιόμαστε «και τώρα τι;». Εβδομάδες προσδοκιών και σχεδίων τελείωσαν, τόσο γρήγορα.

Αυτό το συναίσθημα μπορεί να εμφανιστεί ως θλίψη, άγχος ή κατάθλιψη. Τα παιδιά, ειδικά τα μικρότερα μπορεί να μη συνειδητοποιούν καν πως νιώθουν έτσι. Υπάρχουν όμως στρατηγικές για να τα βοηθήσουμε να ξεπεράσουν το συναίσθημα της μελαγχολίας μετά τις γιορτές.

Advertisment

5 στρατηγικές για να βοηθήσετε τα παιδιά να αντιμετωπίσουν τη μελαγχολία μετά τις γιορτές

1. Δωρίστε και εκτιμήστε

Δημιουργήστε στιγμές για τα παιδιά σας ώστε να μάθουν για τον κόσμο γύρω τους. Διδάξτε τα ότι πολλοί άνθρωποι παλεύουν για τα βασικά ώστε να νιώσουν χαρά για την ασφάλεια που εκείνα έχουν στη ζωή τους. Ετοιμάστε ένα γεύμα για μια οικογένεια σε ανάγκη. Συμμετέχετε σε κάποια εθελοντική τοπική πράξη. Η ιδέα είναι να τοποθετήσετε το παιδί σε μια κατάσταση όπου θα νιώσει περισσότερο τυχερό και θα εκτιμήσει την καθημερινότητά του, βοηθώντας παράλληλα.

2. Γράψτε απαντήσεις σε γράμματα και καρτ ποστάλ

Αν το παιδί σας άνοιξε τα δώρα από τους συγγενείς και τους φίλους, ήρθε η ώρα να γράψει ευχαριστήρια γράμματα. Βάλτε λίγη δημιουργικότητα σε αυτή την εργασία, λέγοντάς τους να ζωγραφίσουν κάτι από τις γιορτές.

3. Υπενθυμίστε τις δυνατότητες

Αν και αυτές οι διακοπές έφτασαν στο τέλος τους, μπροστά μας υπάρχει μια ολοκαίνουρια χρονιά γεμάτη δυνατότητες. Περάστε τους αυτό το όραμα για το μέλλον ώστε να αποδιώξετε την αίσθηση κενότητας.

Advertisment

4. Δημιουργήστε ποιοτικό χρόνο μαζί ως οικογένεια

Παίξτε εκείνο το νέο επιτραπέζιο, κάντε μια μεγάλη βόλτα και φτιάξτε λίγο ζεστό κακάο, διαβάστε μαζί ένα παραμύθι, ολοκληρώστε μια χειροτεχνία. Δημιουργήστε ευχάριστες αναμνήσεις και μετά τις διακοπές. Δεν χρειάζεται να τελειώσουν μαζί με τις διακοπές.

5. Επιστρέφοντας στη ρουτίνα του σχολείου

Αν και αυτό είναι λιγότερο διασκεδαστικό, πολλοί από εμάς θα συμφωνήσουν ότι τα παιδιά χρειάζονται τη ρουτίνα. Βάλτε τα στο πνεύμα της ξανά αλλά σταδιακά, χωρίς να τα τρομάξετε. Θυμίστε τους τους στόχους που είχαν πριν τις γιορτές, τους συμμαθητές τους και τις ασχολίες τους. Τις πρώτες μέρες μπορεί να τα βοηθήσετε λίγο με την οργάνωση της ημέρας και του διαβάσματός τους, επειδή μπορεί να το βρουν δύσκολο.

Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

leaderman
spiliotis2
acropolis
IFS: Η θεραπεία Εσωτερικών Οικογενειακών Συστημάτων είναι μια επαναστατική προσέγγιση του ανθρώπινου ψυχισμού

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση