, , ,

Έρευνα: Η διατροφή επηρεάζει άμεσα τη μνήμη μας μέσω μιας ορμόνης

Αμερικάνοι επιστήμονες επέλεξαν να διερευνήσουν μια περίεργη σύνδεση: τη σχέση μνήμης και διατροφής. Και αν και υπάρχουν αρκετές έρευνες που μας αποκαλύπτουν ποιες τροφές

Έρευνα: Η διατροφή επηρεάζει άμεσα τη μνήμη μας μέσω μιας ορμόνης

Αμερικάνοι επιστήμονες επέλεξαν να διερευνήσουν μια περίεργη σύνδεση: τη σχέση μνήμης και διατροφής. Και αν και υπάρχουν αρκετές έρευνες που μας αποκαλύπτουν ποιες τροφές ενισχύουν τις γνωστικές μας ικανότητες, μία εκ των οποίων είναι και μνήμη, οι επιστήμονες από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Αϊόβα αποκάλυψαν μια τελείως διαφορετική σχέση.

Εντόπισαν μια ορμόνη που συνδέεται με τον κορεσμό και ταυτόχρονα μειώνει τις πιθανότητες ανάπτυξης της νόσου Αλτσχάιμερ. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία από 287 συμμετέχοντες. Τα στοιχεία τους βρίσκονταν σε μια βάση δεδομένων, η οποία είχε δημιουργηθεί λόγω της μελέτης Alzheimer’s Disease Neuroimaging Initiative – ADN. Σκοπός τους ήταν η μελέτη μιας ορμόνης κορεσμού, της χολεκυστοκινίνης (CCK).

Advertisment

Η χολεκυστοκινίνη αποτελεί μια ορμόνη που εντοπίζεται στο λεπτό έντερο και επιτρέπει την απορρόφηση των λιπών και των πρωτεϊνών. Τη βρίσκουμε επίσης στον ιππόκαμπο, σε μια εγκεφαλική δηλαδή δομή, η οποία σχετίζεται με τον σχηματισμό της μνήμης, σύμφωνα με τον δρ Οριελ Γουιλέτ, επίκουρο καθηγητή του Τμήματος Επιστήμης Διατροφής από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Αϊόβα. Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Neurobiology of Aging.

Τα ευρήματά τους αποκάλυψαν πως τα άτομα που παρουσίαζαν υψηλότερα επίπεδα CCK είχαν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης κάποιας γνωστικής διαταραχής, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ και συγκεκριμένα 65% λιγότερες πιθανότητες. Αυτή η ανακάλυψη θα βοηθήσει τώρα τους επιστήμονες να καταλάβουν πώς οι ορμόνες του κορεσμού δημιουργούν συνδέσεις και μεταφέρονται μέσω του αίματος στον εγκέφαλο.

Μία εκ των συγγραφέων της έρευνας, η Αλεξάντρα Πλάγκμαν, τόνισε πως η συγκεκριμένη ορμόνη επιλέχθηκε καθώς εκφράζεται σε μεγάλο βαθμό σε ό,τι έχει σχέση με το σχηματισμό της μνήμης. Έτσι, προσπάθησαν να δουν ποια είναι η σύνδεση των επιπέδων της με τη μνήμη, αλλά και τη φαιά ουσία στον ιππόκαμπο και σε άλλες εγκεφαλικές δομές.

Advertisment

Οι ερευνητές μελέτησαν επίσης μια σημαντική πρωτεΐνη, την ταυ. Η συσσώρευση της συγκεκριμένης πρωτεΐνης θεωρείται τοξική και έχει συνδεθεί με τη νόσο Αλτσχάιμερ. Θέλησαν λοιπόν να δουν αν η ταυ επιδρά στην ορμόνη CCK και στη μνήμη. Η ανάλυσή τους έδειξε ότι όσο υψηλότερα τα επίπεδα της ταυ, τόσο τα επίπεδα της CCK σταματούν να συνδέονται με τη φθορά της μνήμης.

Η Πλάγκμαν αναφέρει σε σχέση με τη διατροφή: «Μελετώντας την παράμετρο της θρεπτικής αξίας της διατροφής, θα μπορούμε μελλοντικά να πούμε αν ένας συγκεκριμένος τύπος διατροφής μπορεί να λειτουργήσει προληπτικά ενάντια στο Αλτσχάιμερ ή να βάλει φρένο στην εξέλιξη της νόσου».

Οι Αμερικάνοι ερευνητές προσθέτουν ότι το πότε, το πόσο και το είδος της διατροφής που κάνουμε σχετίζεται έως έναν βαθμό με το πόσο καλή είναι η μνήμη μας. Επομένως, η διατροφή μας επηρεάζει άμεσα και με ξεκάθαρο τρόπο τον εγκέφαλό μας.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Νηστεία: Αποφύγετε 6 παγίδες που παχαίνουν και μειώστε χοληστερόλη και τριγλυκερίδια
Σιμιγδαλένιος χαλβάς: 3 συχνά λάθη στο μαγείρεμά του και πώς να τα αποφύγετε
Θαλασσινά: Πως θα καταλάβετε αν είναι φρέσκα ή αποψυγμένα
Προβιοτικά: 13 top τροφές για καλύτερη υγεία του εντέρου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση