«Οπτικοποιήστε αυτό το πράγμα που θέλετε, δείτε το, νιώστε το, πιστέψτε το. Κάντε νοερά το σχέδιο κατασκευής του, κι αρχίστε να το χτίζετε» – Ρόμπερτ Κόλιερ
Να έχετε θετικές προσδοκίες, που θα ‘λεγε κι ο Στίβεν Κόβεϊ. Πρόκειται για τον ιδιαίτερα επιτυχημένο συγγραφέα του βιβλίου «Οι εφτά συνήθειες των εξαιρετικά αποτελεσματικών ανθρώπων». Ακούστε μια ιστορία σχετική με αυτό το βιβλίο. Για την ακρίβεια, σχετικά με τα DVD της σειράς με τον ίδιο τίτλο.
Advertisment
Την πρώτη φορά που τα είδα, δεν εντυπωσιάστηκα. Ένιωσα ότι το περιεχόμενό τους ήταν βαρετό. Τα ξαναείδα πάλι έπειτα από κάποια χρόνια. Πω πω, σκέφτηκα, ο κος Κόβεϊ βελτιώθηκε πολύ.
Σύντομα συνειδητοποίησα την αλήθεια: Εκείνος που είχε αλλάξει ήμουν εγώ. Είχα ωριμάσει αρκετά για να τον καταλάβω καλύτερα. Σας λέω αυτή την ιστορία επειδή πιστεύω ότι η οπτικοποίηση παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη ζωή ενός επιτυχημένου ανθρώπου.
Το πράγμα συνοψίζεται ως εξής: Φανταστείτε ποιο θέλετε να είναι το τελικό αποτέλεσμα κάποιου γεγονότος, δραστηριότητας ή εγχειρήματος. Κάντε το αυτό το συντομότερο δυνατόν και όσο συχνότερα γίνεται, και οπωσδήποτε αρκετά πριν αρχίσετε καν να συμμετέχετε στη συγκεκριμένη πρόκληση. Είναι τόσο απλό.
Advertisment
Μιλήστε με οποιοδήποτε επιτυχημένο άτομο και θα σας πει ότι οραματιζόταν τη μέρα της επιτυχίας του ξανά και ξανά, πολύ προτού αυτή έρθει. Φυσικά, πολλοί επιτυχημένοι δεν βιώνουν μόνο μία μέρα επιτυχίας – και το ίδιο θα συμβεί και μ’ εσάς αν χρησιμοποιήσετε αποτελεσματικά την τεχνική της οπτικοποίησης.
Οι Τζακ Κάνφιλντ και Μαρκ Βίκτορ Χάνσεν είναι δύο πασίγνωστοι και επιτυχημένοι συγγραφείς, οι οποίοι δημιούργησαν τη σειρά βιβλίων «Βάλσαμο για την Ψυχή». Σήμερα, που πλέον απολαμβάνουν εκπληκτική επιτυχία, πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι έγιναν επιτυχημένοι μέσα σε μια νύχτα.
Αλλά αυτό απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Εξήντα οκτώ εκδότες – όλη η λίστα με τους βασικούς εκδότες και τις θυγατρικές τους – είπαν «δεν μας κάνει», «δεν θέλουμε», ή ξερά «όχι» προτού ένας μικρός εκδοτικός οίκος είναι σήμερα ένας μεγάλος εκδοτικός οίκος. Την εποχή που δέχονταν συνεχείς απορρίψεις, θα ήταν πολύ απλό για τους Κάνφιλντ και Χάνσεν να τα παρατήσουν, θεωρώντας ότι δεν ήταν γραφτό να γίνουν συγγραφείς.
Αντί όμως γι’ αυτό, εκείνοι έκαναν κάτι εκπληκτικό: Κάθε εβδομάδα έκοβαν τη στήλη με τα μπεστ σέλερ από την εφημερίδα Νιου Γιορκ Τάιμς και την κολλούσαν στον τοίχο του γραφείου τους. Και κατόπιν έκαναν την κίνηση που δημιούργησε τη διαφορά: Με έναν κόφτη έκοβαν από τη λίστα των μπεστ σέλερ το νούμερο ένα βιβλίο, και το αντικαθιστούσαν με ένα χαρτάκι που έγραφε τον τίτλο του δικού τους βιβλίου.
Αυτό συνέχισαν να το κάνουν για πολύ καιρό, ενόσω συνέχιζαν να λαμβάνουν απορριπτικές απαντήσεις. Θα πρέπει να ένιωθαν και στιγμιαίες κρίσεις αμφιβολίας κάποιες στιγμές, αλλά δεν αποθαρρύνθηκαν ποτέ. Ήταν εντελώς αποφασισμένοι.
Και όλοι μας γνωρίζουμε τη συνέχεια της ιστορίας. Το βιβλίο τους δεν είχε απλώς επιτυχία – έκανε θραύση. Υπήρξαν περίοδοι όπου είχαν ταυτόχρονα πολλά βιβλία τους στη λίστα της Νιου Γιορκ Τάιμς με τα μπεστ σέλερ.
Απόσπασμα από το βιβλίο του John J. DiPietro «Μπορείς να μεγαλουργήσεις κι ας μην είσαι τέλειος!» από τις εκδόσεις Θέσις