, ,

5 + 3 χαρακτηριστικά των ανθεκτικών ανθρώπων

Αποσπάσματα από το βιβλίου της Brene Brown “Ευτυχώς που Δεν Είμαι Τέλειος” από τις Εκδόσεις Η Δυναμική της Επιτυχίας Ποια στοιχεία δημιουργούν την ανθεκτικότητα;Advertisment

Αποσπάσματα από το βιβλίου της Brene Brown “Ευτυχώς που Δεν Είμαι Τέλειος” από τις Εκδόσεις Η Δυναμική της Επιτυχίας

Ποια στοιχεία δημιουργούν την ανθεκτικότητα;

Advertisment

Σύμφωνα με τις πρόσφατες έρευνες, τα πέντε πιο συνηθισμένα χαρακτηριστικά των “ανθεκτικών” ανθρώπων είναι τα εξής:

1. Είναι επινοητικοί και έχουν καλές δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων.

2. Είναι πιο πιθανό να ζητήσουν βοήθεια.

Advertisment

3. Έχουν την πεποίθηση ότι μπορούν να κάνουν κάτι που θα τους βοηθήσει να διαχειριστούν τα συναισθήματα τους και να τα βγάλουν πέρα.

4. Έχουν την κοινωνική υποστήριξη στη διάθεση τους.

5. Είναι συνδεδεμένοι με άλλους, όπως με φίλους ή συγγενείς

Ασφαλώς, ανάλογα με τους ερευνητές, συμπεριλαμβάνονται και άλλοι παράγοντες σε αυτή τη λίστα, αλλά αυτοί που αναφέρονται εδώ είναι οι κυριότεροι.
Στην αρχή ήλπιζα ότι τα μοτίβα που παρατηρούσα στην ερευνά μου θα με οδηγούσαν σε ένα απλό και ξεκάθαρο συμπέρασμα, όπως έγινε και με τις άλλες Οδικές Πινακίδες – ότι η ανθεκτικότητα απέναντι στις αντιξοότητες είναι βασικό συστατικό της Ολόψυχης ζωής. Όμως, αντιλαμβανόμουν ότι υπήρχε κάτι παραπάνω σε αυτά που άκουγα. Οι ιστορίες είχαν και κάτι άλλο κοινό πέρα από το στοιχείο της ανθεκτικότητας: όλες τους είχαν να κάνουν με την πνευματικότητα.

Σύμφωνα με τους ανθρώπους που μου μίλησαν, το βασικό θεμέλιο των προστατευτικών παραγόντων —εκείνων που τους βοήθησαν να ανακάμψουν— ήταν η πνευματικότητα. Και όταν λέω πνευματικότητα, δεν εννοώ τη θρησκεία ή τη θεολογία, αλλά μια κοινή και βαθιά ριζωμένη πεποίθηση της οποίας τον ορισμό διαμόρφωσα, με βάση αυτές τις συνεντεύξεις, ως εξής:

Πνευματικότητα είναι να αναγνωρίζουμε ότι είμαστε όλοι άρρηκτα συνδεδεμένοι μεταξύ μας από μια δύναμη μεγαλύτερη από όλους μας, και ότι η σύνδεση μας με αυτή τη δύναμη, όπως και η μεταξύ μας σύνδεση, βασίζονται στην αγάπη και τη συμπόνια. Η άσκηση της πνευματικότητας δίνει μια αίσθηση νοήματος, προοπτικής και σκοπού στη ζωή μας.

Από αυτό το θεμέλιο αναδύθηκαν τρία άλλα σημαντικά χαρακτηριστικά που ήταν ζωτικής σημασίας για την ανθεκτικότητα. Οι άνθρωποι αυτοί:

1. Καλλιεργούσαν την ελπίδα.

2. Ασκούσαν συνειδητή επίγνωση στους φόβους τους.

3. Απέφευγαν να ναρκώνουν τα δύσκολα συναισθήματα ή να αγωνίζονται να μειώσουν την επίδρασή τους

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Αν θέλουμε να νιώσουμε ευτυχία, πρέπει να σταματήσουμε να την αναζητάμε διαρκώς
Πώς αλλάζει ο εγκέφαλος όταν θυμώνουμε;
Dale Carnegie: Πώς να κερδίζετε φίλους και να επηρεάζετε τους ανθρώπους
hand the sleeping baby in the hand of mother  close-up

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση