, , ,

12 πιθανοί λόγοι που εξηγούν την απώλεια όρεξης

Όταν νιώθουμε ότι δεν τρώμε όπως συνηθίζουμε – και ίσως παρατηρούμε ότι είμαστε κουρασμένοι και χάνουμε βάρος χωρίς να το θέλουμε – το σώμα

12 πιθανοί λόγοι που εξηγούν την απώλεια όρεξης

Όταν νιώθουμε ότι δεν τρώμε όπως συνηθίζουμε – και ίσως παρατηρούμε ότι είμαστε κουρασμένοι και χάνουμε βάρος χωρίς να το θέλουμε – το σώμα μας προσπαθεί να μας πει κάτι. Μπορεί να χρειαστεί να εξερευνήσουμε τις πιθανές αιτίες για να βρούμε τη σωστή, καθώς αυτή η αλλαγή θα μπορούσε να οφείλεται σε κάποιο οργανικό, ψυχολογικό ή άλλο λόγο. Σε αυτή την περίπτωση ιδιαίτερα έχει σημασία να ακολουθήσουμε μια πιο ολιστική προσέγγιση για να ανακαλύψουμε τι είναι αυτό που μας λέει το σώμα μας.

12 πιθανές αιτίες που εξηγούν την απώλεια όρεξης

1. Παρενέργειες από φάρμακο

Πολλά φάρμακα προκαλούν απώλεια όρεξης. Οι κοινοί ένοχοι είναι συνήθως ορισμένα αντιβιοτικά, φάρμακα για την αρτηριακή πίεση, κάποια οπιούχα ή ηρεμιστικά και οποιοδήποτε φάρμακο διαταράσσει το στομάχι, όπως η ιβουπροφαίνη.

Advertisment

2. Κρυολόγημα και ίωση

Οι κοινές ιώσεις μπορεί να προκαλέσουν μια προσωρινή απώλεια όρεξης, ειδικά οι γαστρεντερικές, τα συμπτώματα των οποίων περιλαμβάνουν τη ναυτία ή τη δυσκοιλιότητα και φυσικά οι τροφικές δηλητηριάσεις.

3. Ανισορροπία του θυρεοειδή

Τόσο ένας υπολειτουργικός θυρεοειδής, όσο κι ένας υπερλειτουργικός μπορεί να μας κόψουν την όρεξη. Ο θυρεοειδής αδένας εκκρίνει ορμόνες στην κυκλοφορία του αίματος που ρυθμίζουν τον μεταβολισμό μας, και μια αλλαγή στην παραγωγή ορμονών επηρεάζει κατά πολύ την όρεξή μας.

4. Εγκυμοσύνη

Πολλές γυναίκες εμφανίζουν ναυτία στο πρώτο τρίμηνο που μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια όρεξης. Και αν μια γυναίκα δεν κάνει το τεστ εγκυμοσύνης και δεν υποπτευθεί κάτι τέτοιο, τότε μπορεί να αγχωθεί βλέποντας τα συμπτώματα της ανορεξίας και των στομαχικών διαταραχών.

Advertisment

5. Κάπνισμα

Το κάπνισμα είναι διεγερτικό, αλλά με την αρνητική έννοια. Ενεργοποιεί γαστρικές διαδικασίες που μας κάνουν να νιώθουμε ζαλάδα και ναυτία. Ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων που κόβει το κάπνισμα παρατηρεί αύξηση της όρεξης και συνήθως το βάρος τους αυξάνεται κατά 10%. Ωστόσο, νιώθουν καλύτερα, κάνουν οικονομία, και ακολουθούν μια πιο υγιεινή διατροφή.

6. Κατανάλωση αλκοόλ/ Χρήση ναρκωτικών

Όσοι πίνουν συχνά γεμίζουν το σώμα τους με άδειες θερμίδες. Νιώθουν συνεχώς φουσκωμένοι. Και το αλκοόλ διαταράσσει τη λειτουργία του παγκρέατος και του ήπατος, προκαλώντας κατακράτηση υγρών στην κοιλιακή περιοχή. Εκτός από αυτά τα συμπτώματα χάνουν εντελώς την όρεξή τους, ειδικά για οτιδήποτε υγιεινό.

7. Στρες

Κάθε διαταραχή προσαρμογής – από οικογενειακό στρες μέχρι απόλυση και θάνατο ενός αγαπημένου – μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στην όρεξη. Τέτοια γεγονότα που δυσκολευόμαστε να διαχειριστούμε μπορεί να μας κάνουν επίσης να υπερβάλλουμε στις ποσότητες που τελικά καταναλώνουμε χωρίς όμως να πεινάμε.

8. Κατάθλιψη

Η μειωμένη ενέργεια και η ανορεξία είναι κοινά συμπτώματα σε άτομα με όλα τα είδη κατάθλιψης, συμπεριλαμβανομένης της επιλόχειας και της εποχιακής. Ακόμα και η διπολική διαταραχή στις πιο καταθλιπτικές τις φάσεις εμφανίζεται έντονα το πρόβλημα της ανορεξίας.

9. Άνοια

Ως αποτέλεσμα της σύγχυσης και της απώλειας μνήμης, άτομα που εμφανίζουν νόσο Αλτσχάιμερ ή κάποιο άλλο είδος άνοιας μπορεί να ξεχνούν να φάνε – και δυσκολεύονται συχνά να διαχειριστούν τις καθημερινές εργασίες που αφορούν στην αγορά και προετοιμασία φαγητού. Άλλωστε, άλλος ένας λόγος της ανορεξίας σε τέτοιες περιπτώσεις είναι η κατάθλιψη, η οποία συνοδεύει την άνοια.

10. Αφυδάτωση

Όταν δεν λαμβάνουμε αρκετά υγρά, νιώθουμε ναυτία. Όταν αφυδατωνόμαστε, ο οργανισμός μας προσπαθεί να ανταποκριθεί σε ό,τι διαθέτει και αυτό του προκαλεί ανορεξία.

11. Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Το σύνδρομο αυτό αποτελεί μια γαστρεντερική πάθηση που μπορεί να μας κάνει να χάσουμε τελείως την όρεξή μας. Οι άνθρωποι που το εμφανίζουν βιώνουν επίμονη καούρα – και το περιεχόμενο του στομαχιού τους ανεβαίνει μέχρι τον οισοφάγο και προκαλεί μια δυσάρεστη εμπειρία. Αυτό το σύμπτωμα συχνά προκαλεί μια πικρή και ξινή γεύση στο στόμα που σίγουρα αποθαρρύνει τον καθένα από το να βρει όρεξη να φάει.

12. Θεραπεία καρκίνου

Διάφορα είδη θεραπείας του καρκίνου, όπως η χημειοθεραπεία – εστιάζουν στο στομάχι και στο γαστρεντερικό σύστημα και φυσικά αυτό οδηγεί σε ανορεξία. Οι παρενέργειες των ανάλογων φαρμάκων, όπως η ξηροστομία, η ναυτία κλπ. – κάνουν το φαγητό μη ελκυστικό.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Μικροβίωμα εντέρου: Πώς επηρεάζει τη συμπεριφορά μας
Αιμορροΐδες: Γαστρεντερολόγος δίνει 5 σωτήρια tips που ανακουφίζουν | Οι συνήθειες που πρέπει να «κόψετε»
Εμμηνόπαυση: Εναλλακτικοί τρόποι να νικήσετε το στρες χωρίς φάρμακα
Επιστήμονες εντόπισαν γονίδιο που προστατεύει τον εγκέφαλο από το Αλτσχάιμερ

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση