, ,

Πριν πάρεις οποιαδήποτε απόφαση…

Πριν πάρεις οποιαδήποτε απόφαση, δες πώς νιώθεις. Χαλάρωσε, ανέπνευσε βαθιά και σκέψου το λιγάκι. Όταν η ζωή μας κινείται υπερβολικά γρήγορα, δεν μπορούμε να

Πριν πάρεις οποιαδήποτε απόφαση...

Πριν πάρεις οποιαδήποτε απόφαση, δες πώς νιώθεις. Χαλάρωσε, ανέπνευσε βαθιά και σκέψου το λιγάκι. Όταν η ζωή μας κινείται υπερβολικά γρήγορα, δεν μπορούμε να αισθανθούμε και η τάση μας είναι να ενεργούμε παρορμητικά.

Όταν θέλεις να κάνεις μια επιλογή, σταμάτα, πάρε μια βαθιά αναπνοή και παρατήρησε πώς νιώθεις. Υπάρχουν σημάδια έντασης; Πού τη νιώθεις; Είναι κάτι που θέλεις πραγματικά να κάνεις;

Advertisment

Η αναπνοή θα σε φέρει μέσα στο σώμα σου και θα σε βοηθήσει να συνδέσεις το νου με την καρδιά σου. Το σώμα δεν λέει ποτέ ψέματα και μπορεί να γίνει ένας χρήσιμος οδηγός όταν χρειάζεται να πάρεις αποφάσεις, αν του το επιτρέψεις. Δώσε χρόνο στον εαυτό σου να αισθανθεί αληθινά τι θα ήθελε να κάνει.

Η φίλη μου η Έλεν έχει μια προσωπική πολιτική που λειτουργεί καλά. Όταν χρειάζεται να πάρει αποφάσεις, τις παίρνει μετά από έναν καλό ύπνο. Οι φίλοι και οι δικοί της ξέρουν αυτή της την πολιτική, κι αυτό της δίνει άφθονο χώρο για να αποφασίσει. Με αυτό τον τρόπο, ξέρει ότι έχει κάνει τη σωστή επιλογή.

Πέρνα την επόμενη εβδομάδα παρατηρώντας συνειδητά πώς αντιδρά το σώμα σου σε διαφορετικές εμπειρίες. Για παράδειγμα, παρατήρησε πώς αισθάνεσαι όταν κουβεντιάζεις με κάποιον, όταν παρακολουθείς μια ταινία ή όταν διαβάζεις την εφημερίδα σου.

Advertisment

Εξασκήσου στη σύνδεση του νου με την καρδιά σου, δίνοντας στον εαυτό σου άφθονο χρόνο για να αναπνέει βαθιά, ενώ παράλληλα παρατηρείς το πώς νιώθεις. Ισχυροποιώντας αυτή τη σύνδεση με καθημερινή εξάσκηση, θα αρχίσεις ενστικτωδώς να ξέρεις τι πραγματικά θέλεις και θα παίρνεις ευκολότερα αποφάσεις που βασίζονται στη φροντίδα του εαυτού σου.

Είναι δύσκολο να νιώθεις οτιδήποτε όταν τρέχεις διαρκώς. Μην αφήνεις μια κοινωνία που τρέχει φρενιασμένα να σε αναγκάζει να ζεις μέσα στο νου σου. Άρχισε να επιβραδύνεις συνειδητά τους ρυθμούς σου και παρατήρησε πώς νιώθεις στη διάρκεια της μέρας.

Όταν τρως, φάε αργά και εστίασε την προσοχή σου στο παρόν, σ’ αυτό που κάνεις. Όταν περπατάς μέχρι τη στάση του λεωφορείου, «κόψε ταχύτητα» και παρατήρησε πώς αισθάνεσαι. Μίλα πιο αργά, γράφε πιο αργά, σταμάτα να τρέχεις από το ένα επαγγελματικό ραντεβού στο άλλο. Φέρε τον εαυτό σου στο τώρα, στην παρούσα στιγμή, κάνοντάς την πιο κάτω απλή άσκηση. Την ώρα που πιάνεις τον εαυτό σου να βιάζεται και να τρέχει δεξιά και αριστερά, σταμάτα και πες στον εαυτό σου:

(Το όνομά σου), σταμάτα και γύρνα στο παρόν.
Πάρε μια βαθιά αναπνοή (και κάν’το).
(Το όνομά σου), κόψε ταχύτητα και κοίτα γύρω σου.
(Ρώτα τον εαυτό σου): Πώς νιώθεις τώρα;

Μπορείς να κάνεις αυτή την άσκηση οποτεδήποτε θέλεις, για να διδάξεις στον εαυτό σου να κινείται με πιο αργούς ρυθμούς. Ίσως μάλιστα να θέλεις να καταγράψεις στο ημερολόγιό σου κάποια από τα συναισθήματά σου με τα οποία ήρθες σε επαφή. Θα ανακαλύψεις με έκπληξη ότι η ζωή σου γίνεται πολύ πιο πλούσια όταν σταματάς και την απολαμβάνεις.

Καθώς αρχίζεις να επιβραδύνεις τους ρυθμούς σου και να συνδέεσαι με τα συναισθήματά σου, είσαι έτοιμος για ένα άλλο σημαντικό συστατικό της εξαιρετικής φροντίδας του εαυτού σου – την αφύπνιση της σύνδεσης με το «σοφό εαυτό» σου. Έχεις μια εσωτερική φωνή που, όταν την ακούς, σε οδηγεί σε αποφάσεις που είναι πάντα προς το συμφέρον σου.

Κάποιοι ονομάζουν αυτή τη φωνή ανώτερο εαυτό, εσωτερική σοφία ή διαίσθηση. Μ’ αρέσει να πιστεύω ότι αυτή η φωνή είναι η φωνή της ψυχής σου, του σοφού εαυτού σου. Είναι το μέρος σου που έχει περισσότερη σοφία απ’ όση γνωρίζεις συνειδητά. Είναι ο θεμελιώδης δεσμός σου με το θείο και, όταν την ακούς και ενεργείς σύμφωνα με τη σοφία της, η ζωή σου γίνεται ένα μαγικό ταξίδι.

Απόσπασμα από το βιβλίο της Cheryl Richardson «Βρες χρόνο για τη ζωή σου!» από τις εκδόσεις Η Δυναμική της Επιτυχίας – Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ο Σκαντζόχοιρος που ήθελε | Ένα βιβλίο για την ανακάλυψη του εαυτού και την αναμέτρηση με τη μοναξιά
Ανάμεσα σε βαμπίρ: Ποιοι σας κλέβουν την ενέργεια; Αναγνωρίστε τους και νικήστε τους
Να ακούτε δύο φορές περισσότερο απ’ ό,τι μιλάτε
Τι είναι τελικά οι πεποιθήσεις και πως επηρεάζουν τη ζωή μας;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση