, , ,

Δαλάι Λάμα: Με περισσότερες γυναίκες σε ηγετικές θέσεις, ο κίνδυνος και η βία θα μειωθούν στον κόσμο μας

«Οι εποχές αλλάζουν, η πραγματικότητα αλλάζει», είπε ο Δαλάι Λάμα. Οι κοινωνικοί κανόνες και η πολιτισμική κληρονομιά έχουν παρακωλύσει την πρόοδο των γυναικών· αλλά

Δαλάι Λάμα: Με περισσότερες γυναίκες σε ηγετικές θέσεις, ο κίνδυνος και η βία θα μειωθούν στον κόσμο μας

«Οι εποχές αλλάζουν, η πραγματικότητα αλλάζει», είπε ο Δαλάι Λάμα. Οι κοινωνικοί κανόνες και η πολιτισμική κληρονομιά έχουν παρακωλύσει την πρόοδο των γυναικών· αλλά ήρθε πια «η ώρα να αλλάξουν αυτά τα πράγματα. Φύλο, χρώμα, καμιά διαφορά. Στην σύγχρονη εποχή, ισότητα».

Ωστόσο οι αριθμοί των γυναικών που βρίσκονται σε ηγετικές θέσεις δεν αντανακλούν ούτε κατά διάνοια τη δικαιοσύνη σε αυτό τον τομέα. Τώρα λοιπόν που «η εκπαίδευση έχει φέρει περισσότερη ισότητα, χρειαζόμαστε πιο πολλές γυναίκες οι οποίες θα αναλάβουν υπεύθυνες ηγετικές θέσεις».

Advertisment

Ο Δαλάι Λάμα υποστηρίζει ότι η εποχή μας απαιτεί ηγέτες με μεγαλύτερη ευαισθησία στις ανθρώπινες ανάγκες, ενδιαφέρον για τους άλλους και προπάντων ζεστή καρδιά· και οι γυναίκες είναι βιολογικά πιο συντονισμένες με τον πόνο των άλλων από ό,τι οι άνδρες.

Εδώ η επιστήμη μας παρέχει ένα κρίσιμο εύρημα. Οι μαγνητικές τομογραφίες ανθρώπων αποκαλύπτουν ότι, στη θέα του πόνου ενός ατόμου, τα κέντρα πόνου του εγκεφάλου τους αντιδρούν με κατοπτρικό τρόπο, καθρεφτίζουν δηλαδή την κατάσταση του ανθρώπου που υποφέρει.

Κι αυτή η ευαισθησία στον πόνο του άλλου – η ουσία της συμπόνιας – είναι πιο έντονη στις γυναίκες παρά στους άνδρες. Η επιστήμη άλλωστε διαπιστώνει ότι οι γυναίκες μπορούν να διαβάσουν τα συναισθήματα με μεγαλύτερη ακρίβεια από ό,τι οι άνδρες.

Advertisment

Σε αυτά τα δεδομένα ο Δαλάι Λάμα βλέπει μια ένδειξη ότι οι γυναίκες είναι από τη φύση τους καλύτερα προετοιμασμένες για συμπόνια, «επειδή είναι πιο ευαίσθητες στον πόνο του άλλου – έχουν πιο αυξημένη ενσυναίσθηση. Βιολογικά λοιπόν οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερη δυνατότητα να επιδείξουν συμπόνια».

«Στις μέρες μας, αυτοί που εργάζονται στον τομέα της νοσηλείας και σε άλλα επαγγέλματα φροντίδας είναι κατά κύριο λόγο γυναίκες», είπε ο Δαλάι Λάμα, προσθέτοντας κάπως συνεσταλμένα: «Οι περισσότεροι χασάπηδες, από την άλλη, είναι άνδρες».

Με το ίδιο σκεπτικό, οι «πολύ αρσενικοί» πολιτικοί ηγέτες είναι πιο πιθανό να δημιουργούν κρίσεις για να επιδείξουν τη δύναμή τους. Κρίνοντας από την ιστορία, ο Δαλάι Λάμα υποθέτει ότι ο κίνδυνος και η βία θα μειωθούν στο μέλλον αν υπάρχουν περισσότερες γυναίκες ηγέτες. Και περισσότερες γυναίκες ηγέτες, υποστηρίζει, θα μπορούσαν να έχουν πιο ενεργό ρόλο στην προαγωγή ανθρώπινων αξιών όπως η συμπόνια.

Αυτό το είδος ηγεσίας, που διακρίνεται από μεγαλύτερο ενδιαφέρον και φροντίδα για τους ανθρώπους, μπορεί φυσικά να ασκηθεί και από άνδρες – άλλωστε ο Δαλάι Λάμα διαθέτει αυτά τα χαρακτηριστικά. Σε γενικές όμως γραμμές, ο ίδιος, όπως πολλοί από εμάς, θεωρεί ότι αυτού του είδους η συμπόνια προκύπτει πιο φυσικά στις γυναίκες.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Daniel Goleman «Δύναμη για το Καλό» από τις εκδόσεις Πεδίο

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Θυμάμαι πράγματα που δεν έζησα... Θυμάμαι και πράγματα που έζησα, αν είναι αλήθεια...
Αν δεν το πεις εσύ, θα το πει το σώμα σου
Κάποιες φορές δεν μπορείς να πιστέψεις αυτό που βλέπεις, πρέπει να πιστέψεις αυτό που αισθάνεσαι
Υπάρχει το «για πάντα»... κι είναι ωραίο να το λες

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση