Ο ψυχολογικός πόνος μπορεί να διαλυθεί, και μόνο ο ψυχολογικός πόνος μπορεί να διαλυθεί. Ο άλλος πόνος, ο σωματικός, είναι μέρος της ζωής και του θανάτου· δεν υπάρχει τρόπος να τον διαλύσεις. Αλλά ποτέ δεν δημιουργεί πρόβλημα.
Το παρατηρήσατε ποτέ; Το πρόβλημα υπάρχει μόνον όταν το σκέφτεσαι. Αν σκέφτεσαι τα γεράματα, φοβάσαι – αλλά οι ηλικιωμένοι δεν τρέμουν. Αν σκέφτεσαι την αρρώστια, φοβάσαι – αλλά όταν η αρρώστια έχει ήδη εμφανιστεί δεν υπάρχει φόβος, δεν υπάρχει πρόβλημα. Την αποδέχεται κάποιος ως γεγονός.
Advertisment
Το πραγματικό πρόβλημα είναι πάντα ψυχολογικό. Ο σωματικός πόνος είναι μέρος της ζωής. Όταν αρχίζεις να τον σκέφτεσαι, δεν είναι καθόλου σωματικός πόνος, έχει γίνει ψυχολογικός.
Σκέφτεσαι τον θάνατο και υπάρχει φόβος – αλλά όταν ο θάνατος πραγματικά συμβαίνει, δεν υπάρχει φόβος. Ο φόβος έχει πάντα να κάνει με κάτι στο μέλλον. Ο φόβος δεν υπάρχει ποτέ στην παρούσα στιγμή.
Αν πηγαίνεις στο μέτωπο σε έναν πόλεμο, θα φοβάσαι, θα είσαι πολύ ανήσυχος. Θα τρέμεις, δεν θα μπορείς να κοιμηθείς· θα σε στοιχειώνουν πολλοί εφιάλτες. Αλλά μόλις βρεθείς στο μέτωπο, τα ξεχνάς όλα. Μπορεί να περνάνε οι σφαίρες πάνω από το κεφάλι σου κι εσύ να απολαμβάνεις το μεσημεριανό σου· μπορεί να πέφτουν βόμβες κι εσύ να παίζεις χαρτιά.
Advertisment
Η πραγματικότητα δεν έρχεται ποτέ ως πρόβλημα· είναι μόνο οι ιδέες για την πραγματικότητα που δημιουργούν το πρόβλημα. Επομένως, το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι, αν μπορέσεις να διαλύσεις τον ψυχολογικό φόβο, δεν απομένει κανένα πρόβλημα. Από κει κι έπειτα αρχίζεις να ζεις τη στιγμή.
Ο ψυχολογικός πόνος είναι του παρελθόντος, του μέλλοντος, ποτέ του παρόντος. Ο νους δεν υπάρχει ποτέ στο παρόν. Στο παρόν, υπάρχει η πραγματικότητα, όχι ο νους. Ο νους υπάρχει στο παρελθόν και το μέλλον, αλλά στο παρελθόν και το μέλλον δεν υπάρχει η πραγματικότητα.
Στην ουσία, ο νους και η πραγματικότητα ποτέ δεν συναντιούνται. Ποτέ δεν έχουν δει ο ένας το πρόσωπο του άλλου. Η πραγματικότητα παραμένει άγνωστη για τον νου και ο νους παραμένει άγνωστος για την πραγματικότητα.
Απόσπασμα από το βιβλίο του Osho «Φόβος – Κατανοώντας και υπερβαίνοντας τις ανασφάλειες της ζωής» από τις εκδόσεις Ιβίσκος