,

Κάθε ανάσα και βήμα μπορούν να μας φέρουν πιο κοντά στην υλοποίηση των ονείρων μας

Μερικές φορές αγκιστρωνόμαστε σε μεγάλα αλλά στην ουσία κενά όνειρα, ίσως επειδή μας απασχολεί τόσο πολύ η καθημερινότητα που δεν πιστεύουμε ότι υπάρχει περίπτωση

Κάθε ανάσα και βήμα μπορούν να μας φέρουν πιο κοντά στην υλοποίηση των ονείρων μας

Μερικές φορές αγκιστρωνόμαστε σε μεγάλα αλλά στην ουσία κενά όνειρα, ίσως επειδή μας απασχολεί τόσο πολύ η καθημερινότητα που δεν πιστεύουμε ότι υπάρχει περίπτωση να ζήσουμε σύμφωνα με τις πιο βαθιές, πιο γνήσιες επιθυμίες μας. Αλλά η αλήθεια είναι ότι ακριβώς εκεί, στην καθημερινή μας ζωή, κάθε ανάσα και κάθε βήμα μπορούν να μας φέρουν πιο κοντά στην υλοποίηση των ονείρων μας.

Αν όμως, αντί γι’ αυτό, εμείς επιλέξουμε τα προκατασκευασμένα όνειρα που μας πουλάνε, αν πειστούμε ότι το να αποκτήσουμε π.χ. ένα δαχτυλίδι είναι το νόημα, τότε θυσιάζουμε τον πολύτιμο χρόνο που μας έχει δοθεί για να ζήσουμε και να αγαπήσουμε, με αντάλλαγμα κενές φιλοδοξίες χωρίς αληθινό νόημα. Μπορεί να ξεπουλήσουμε ολόκληρη τη ζωή μας για τέτοια πράγματα.

Πολλοί άνθρωποι φτάνουν σε μια θλιβερή συνειδητοποίηση στο νεκροκρέβατό τους ή στα ύστερα χρόνια της ζωής τους. Ξαφνικά αναρωτιούνται τι έχει μείνει από όλες εκείνες τις δεκαετίες δουλειάς και άγχους. Ίσως έγιναν «θύματα της επιτυχίας», με την έννοια ότι κέρδισαν τον πλούτο και τη δόξα που επιδίωξαν, αλλά δεν είχαν ποτέ το χρόνο και τον χώρο να απολαύσουν τη ζωή τους, να συνδεθούν ουσαστικά με τα πρόσωπα που αγαπούσαν. Έπρεπε καθημερινά να τρέχουν συνεχώς, απλώς και μόνο για να διατηρήσουν όσα είχαν αποκτήσει.

Όμως κανείς ποτέ δεν γίνεται θύμα της ευτυχίας του. Όταν προτεραιότητά σου γίνει το να ακολουθείς το μονοπάτι της ευτυχίας, θα είσαι και πιο επιτυχημένος στη δουλειά σου, επειδή όταν είσαι πιο χαρούμενος και πιο γαλήνιος η ποιότητα της δουλειάς σου βελτιώνεται.

Αλλά πρέπει να αποφασίσεις ποια είναι πραγματικά η βαθύτερη επιδίωξή σου. Υπάρχουν κάποιοι που θέλουν να χρησιμοποιήσουν την ενσυνείδηση με στόχο να είναι πιο επιτυχημένοι στην επιχείρηση ή στην καριέρα τους, κι όχι με στόχο να είναι πιο χαρούμενοι και να βοηθούν τους άλλους. Πολλοί άνθρωποι με έχουν ρωτήσει: «Μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει την ενσυνείδηση για να κερδίσει περισσότερα χρήματα;»

Εάν ασκείσαι αληθινά στην ενσυνείδηση, ποτέ δεν πρόκειται να προκαλέσεις κακό. Αν η άσκηση δεν σε κάνει περισσότερο συμπονετικό, τότε δεν είναι πραγματική ενσυνείδηση. Αν νιώθεις ότι τα όνειρά σου δεν πραγματοποιούνται, ίσως θεωρήσεις ότι χρειάζεται να κάνεις περισσότερα ή να σκεφτείς περισσότερο και να σχεδιάσεις καλύτερα τη στρατηγική σου.

Στην πραγματικότητα, μπορεί αυτό που χρειάζεσαι να είναι λιγότερο – λιγότερος θόρυβος να σε κατακλύζει, τόσο από μέσα όσο και απ’ έξω -, ώστε να δημιουργηθεί χώρος για να βλαστήσει και να ανθίσει η πιο αληθινή επιθυμία της καρδιάς σου.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Thich Nhat Hanh «Σιωπή» από τις εκδόσεις Αιώρα

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε