, ,

Τα χαμηλά επίπεδα IQ συνδέονται με το ρατσισμό, σύμφωνα με νέα έρευνα

Υπάρχει περίπτωση να συνδέεται το I.Q. μας με το φαινόμενο του ρατσισμού; Είναι δυνατόν η μονάδα μέτρησης του I.Q. μας να καθορίζει το αν

Τα χαμηλά επίπεδα IQ συνδέονται με το ρατσισμό, σύμφωνα με νέα έρευνα

Υπάρχει περίπτωση να συνδέεται το I.Q. μας με το φαινόμενο του ρατσισμού; Είναι δυνατόν η μονάδα μέτρησης του I.Q. μας να καθορίζει το αν αποδεχόμαστε ή όχι τη διαφορετικότητα και το πώς αντιδρούμε σε αυτή; Αν αυτό ισχύει, για ποιους λόγους συμβαίνει; Υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και αλλαγής;

Σύμφωνα πλέον με τους επιστήμονες, υπάρχει σύνδεση του I.Q και της γνωστικής ευελιξίας με τον ρατσισμό που εμφανίζει ένας άνθρωπος και θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας τις γνωστικές ικανότητες του ατόμου όταν εμφανίζει ρατσιστικές πεποιθήσεις.

Advertisment

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη στο Psychological Science και με στην οποία εξετάστηκαν συγκεντρωτικά τα αποτελέσματα πληθώρας ερευνών, το πόρισμα που προέκυψε δεν αφήνει χώρο για αμφιβολίες. Με βάση ένα σεβαστό ποσοστό ανθρώπων που συμμετείχαν σε έρευνα στη Μ. Βρετανία, το αποτέλεσμα που προέκυψε δείχνει πως όσο χαμηλότερο είναι το I.Q του ατόμου στην παιδική του ηλικία, τόσο περισσότερο αυξάνονται όλες οι πιθανότητες να εμφανίσει ρατσιστική συμπεριφορά ως ενήλικας.

Η ρατσιστική συμπεριφορά του ατόμου ως ενήλικας μπορεί να συμπεριλαμβάνει συντηρητικές ιδεολογίες, προκαταλήψεις και αντιδράσεις κατά των ατόμων που ανήκουν σε διαφορετικές κοινωνικές ομάδες από εκείνο με βάση την καταγωγή τους, το φύλο τους, τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις ή τις σεξουαλικές τους προτιμήσεις.

Μια ακόμη έρευνα σε μεγάλο ποσοστό ατόμων στις ΗΠΑ αυτή τη φορά, ανέδειξε ελλιπή επιχειρήματα των ερωτηθέντων σχετικά με την απόρριψη της ομοφυλοφιλίας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό συμβαίνει από την ελλιπή επικοινωνία των πολιτών με τις κοινωνικές ομάδες αλλά και την απολυτότητα και τα αυταρχικά πρότυπα που επικρατούν στη χώρα.

Advertisment

Σε όλες τις έρευνες, οι επιστήμονες έλαβαν ως βασικό γνώμονα το μορφωτικό επίπεδο και την κοινωνικοοικονομική κατάσταση των ανθρώπων που συμμετείχαν και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το I.Q σχετίζεται άρρηκτα με τις προοδευτικές αντιλήψεις του ανθρώπου για την κοινωνία. Γιατί όμως οι άνθρωποι με χαμηλότερο I.Q. έλκονται από τέτοιες ιδεολογίες; Αυτό συμβαίνει καθώς ο τρόπος που αντιλαμβάνονται τον κόσμο είναι δομημένος με λιγότερο δημιουργικό και ευέλικτο τρόπο ώστε να μπορούν να τον αποκωδικοποιήσουν.

[toggle title="Πηγές"]

https://journals.sagepub.com/home/pss

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η πρώτη νίκη σε υπόθεση για την κλιματική αλλαγή με την βούλα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Θερινή ώρα: Πώς καθιερώθηκε και πότε γυρνάμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά
Σχολή Ευελπίδων: Στην έκτη θέση της λίστας με τις 25 καλύτερες στρατιωτικές σχολές στον κόσμο
Δωρεά Οργάνων: Μέσω SMS στο κινητό θα δηλώνουμε αν θέλουμε να γίνουμε δωρητές οργάνων

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση