, , ,

Ποια λαχανικά και φρούτα περιέχουν τα περισσότερα φυτοφάρμακα και ποια τα λιγότερα

Κάθε χρόνο, η Αμερικανική Περιβαλλοντική Ομάδα Εργασίας δημοσιεύει έναν κατάλογο φρούτων και λαχανικών, τα οποία περιέχουν και απορροφούν τα περισσότερα φυτοφάρμακα, τα οποία και

Ποια λαχανικά και φρούτα περιέχουν τα περισσότερα φυτοφάρμακα και ποια τα λιγότερα

Κάθε χρόνο, η Αμερικανική Περιβαλλοντική Ομάδα Εργασίας δημοσιεύει έναν κατάλογο φρούτων και λαχανικών, τα οποία περιέχουν και απορροφούν τα περισσότερα φυτοφάρμακα, τα οποία και είναι γνωστά ως «12 βρώμικα» (The Dirty Dozen). Η συγκεκριμένη λίστα προτείνει ουσιαστικά να προτιμάμε να αγοράζουμε αυτά τα είδη βιολογικά, ώστε να αποφεύγουμε την υψηλή δυνατότητα έκθεσης και κατανάλωσης παρασιτοκτόνων.

Επιπλέον, η Ομάδα προσφέρει και μια λίστα, η οποία περιέχει λαχανικά και φρούτα τα οποία δεν είναι ιδιαίτερα επιβλαβή, δηλαδή είναι πιθανότερο να περιέχουν ελάχιστη ή και καθόλου ίχνη φυτοφαρμάκων. Έτσι δεν χρειάζεται να τα αγοράζουμε βιολογικά. Αυτή η λίστα αναφέρεται ως τα «15 καθαρά» (The Clean 15). Παρακάτω αναφέρονται οι δύο λίστες.

Advertisment

Τα «12 βρώμικα» λαχανικά και φρούτα για το 2019

1. Φράουλες

2. Σπανάκι

3. Κάλε

Advertisment

4. Νεκταρίνια

5. Μήλα

6. Σταφύλια

7. Ροδάκινα

8. Κεράσια

9. Ντομάτες

10. Σέλερι

11. Πατάτες

12. Αχλάδια

Η EWG ανέλυσε δεδομένα από το Αμερικάνικο Υπουργείο Γεωργίας και οι μεταβλητές τις οποίες έλεγξε ήταν πολλές εκτός από τα φυτοφάρμακα. Η ανάλυση συμπεριλάμβανε περίπου 41.000 δείγματα, τα οποία ελέγχθηκαν αφού πέρασαν από οποιαδήποτε διαδικασία μέχρι να φτάσουν στο πιάτο μας (δηλαδή λίγο πριν φαγωθούν). Αυτό σημαίνει ότι πλύθηκαν και ορισμένα ξεφλουδίστηκαν.

Τα «15 καθαρά» λαχανικά και φρούτα για το 2019

1. Αβοκάντο

2. Ανανάς

3. Κρεμμύδια

4. Λάχανο

5. Αρακάς (κατεψυγμένος)

6. Σπαράγγια

7. Παπάγια

8. Πεπόνι

9. Μελιτζάνα

10. Ακτινίδιο

11. Κουνουπίδι

12. Grapefruit

13. Mango

14. Μπρόκολο

15. Μανιτάρια

Σίγουρα δεν μπορούμε να γνωρίζουμε απ’ έξω τις δύο παραπάνω διαφορετικές λίστες. Ωστόσο, αυτό που μπορείτε ευκολότερα να θυμάστε είναι πως τα φρούτα και λαχανικά με λεπτότερη φλούδα είναι πιθανότερο να έχουν απορροφήσει περισσότερα φυτοφάρμακα.

Επίσης, η παραπάνω λίστα δεν αναιρεί το γεγονός ότι τόσο τα παιδιά, όσο και οι ενήλικες χρειάζεται να καταναλώνουμε περισσότερα φρούτα και λαχανικά στην καθημερινότητά μας, λόγω των πλούσιων θρεπτικών συστατικών που μας προσφέρουν. Τέλος, η λίστα αυτή δημιουργήθηκε στην Αμερική. Αν και η χώρα κάνει αρκετές εισαγωγές από την Ευρώπη και όχι μόνο, στην Ελλάδα τα πράγματα μπορεί να είναι ελαφρώς διαφορετικά, χωρίς όμως ιδιαίτερες αποκλίσεις.

[toggle title="Πηγές"]

https://www.prevention.com/food-nutrition/healthy-eating/a26873528/dirty-dozen-foods-2019/

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Το απόλυτο στη Σκανδιναβία για τους ελαιώνες Σακελλαρόπουλου | 7 στα 7, με 5 Χρυσά και 2 Ασημένια βραβεία
Άνοια: Το μεσογειακό ελιξίριο που μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου
Πίνουν απαστερίωτο γάλα μολυσμένο με H5N1 για να αποκτήσουν ανοσία στον ιό
Διατροφικές διαταραχές: Είναι συχνές σε έναν στους τέσσερις εφήβους με αυτή την πάθηση

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση