, ,

3 επιστημονικά αποδεδειγμένοι λόγοι να ξεκινήσουμε διαλογισμό

Ο διαλογισμός κρατά το μυαλό και την καρδιά μας ήρεμα σύμφωνα με όλους τους διδάσκοντες της τεχνικής αυτής. Και πράγματι, οι περισσότεροι άνθρωποι που

3 επιστημονικά αποδεδειγμένοι λόγοι να ξεκινήσουμε διαλογισμό

Ο διαλογισμός κρατά το μυαλό και την καρδιά μας ήρεμα σύμφωνα με όλους τους διδάσκοντες της τεχνικής αυτής. Και πράγματι, οι περισσότεροι άνθρωποι που ξεκινούν το διαλογισμό, αναφέρονται συχνά στα οφέλη που τους παρέχει όπως για παράδειγμα τη διαχείριση του στρες.

Ο διαλογισμός είναι μια πρακτική εκατοντάδων ετών και είναι μέρος διαφόρων πολιτισμών ενώ στην αρχή αποτελούσε θρησκευτικό τελετουργικό όσο μόνο στο Βουδισμό αλλά και στο Χριστιανισμό και στις μέρες μας εφαρμόζεται από ανθρώπους ανεξαρτήτως θρησκείας. Πλέον ο διαλογισμός χρησιμοποιείται από τη Δύση ως τεχνική χαλάρωσης και θεραπείας ψυχικών νοσημάτων, ενώ υπάρχουν πολλά είδη πρακτικής του.

Advertisment

3 επιστημονικά αποδεδειγμένοι λόγοι να ξεκινήσουμε διαλογισμό

1. Διαχείριση του στρες

Ένα από τα πιο σημαντικά οφέλη του διαλογισμού είναι η διαχείριση του στρες και ότι μας βοηθά να πετάξουμε από τη σκέψη μας όλα όσα μας ασκούν πολλή συναισθηματική πίεση. Μία έρευνα από το Center for Wellness and Achievement in Education στο Σαν Φρανσίσκο, έδειξε ότι όσοι εξασκούν καθημερινά το διαλογισμό εμφανίζουν πολύ λιγότερο άγχος. Μια άλλη έρευνα του 2017, αποκαλύπτει ότι ο διαλογισμός επηρεάζει και τις ουσίες που δημιουργούνται στον εγκέφαλό μας και συνδέονται με το στρες μειώνοντας την εμφάνιση της κυτονίνης, της ορμόνης του άγχους.

3. Διατροφή

Έχει αποδειχθεί ότι ο διαλογισμός βελτιώνει και τη συνολική ψυχική υγεία του ατόμου. Για παράδειγμα σύμφωνα με μια έρευνα αποδείχθηκε ότι όσοι έπασχαν από στρες και κατάθλιψη κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, με τη βοήθεια του διαλογισμού μειώθηκαν τα συμπτώματα και η αρνητική επίδραση στον ψυχισμό τους. Αυτά με τη σειρά τους επηρεάζουν και άλλους τομείς στην καθημερινότητα του ατόμου, όπως για παράδειγμα τη διατροφή, τις σεξουαλικές σχέσεις και τις γενικότερες σχέσεις μας με τους άλλους.

3. Υγεία του εγκεφάλου

Σύμφωνα με τον Dr. Sanam Hafeez, ψυχολόγο, ο διαλογισμός μπορεί να κρατήσει “νέο” τον εγκέφαλό μας. Μόλις 20 λεπτά διαλογισμού τη μέρα για λίγες εβδομάδες, είναι αρκετά για να αρχίσουμε να βλέπουμε τα οφέλη καθώς βοηθά στη διατήρηση της πλαστικότητας των νευρώνων του εγκεφάλου ενώ σύμφωνα με 7ετή έρευνα, όσοι διαλογίζονται καθημερινά, τείνουν να μην εμφανίζουν προβλήματα που σχετίζονται με την ηλικία όπως για παράδειγμα άνοια.

Advertisment

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ύπνωση και υπνοθεραπεία | Που χρησιμεύει η κάθε τεχνική και ποιες οι διαφορές τους
Γιόγκα: 3 απλές ασκήσεις που βοηθούν στην καταπολέμηση των φλεγμονών
Διαλογισμός: «Έξυπνοι» τρόποι για να αυξήσουμε τη συγκέντρωσή μας κατά τη διάρκειά του

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση