6 πράγματα που αξίζει να θυμόμαστε, όταν δεν είμαστε σίγουροι τι να κάνουμε στη ζωή μας

Φανταστείτε ότι είστε 40 ετών και ακόμα δεν έχετε ολοκληρώσει το πτυχίο σας. Υποθέτω ότι σε μερικούς ανθρώπους μπορεί να ακούγεται τρομερό, αλλά ειλικρινά,

6 πράγματα που αξίζει να θυμόμαστε, όταν δεν είμαστε σίγουροι τι να κάνουμε στη ζωή μας

Φανταστείτε ότι είστε 40 ετών και ακόμα δεν έχετε ολοκληρώσει το πτυχίο σας. Υποθέτω ότι σε μερικούς ανθρώπους μπορεί να ακούγεται τρομερό, αλλά ειλικρινά, δεν είναι και το τέλος του κόσμου. Εάν δεν είστε σίγουροι τι να κάνετε στη ζωή σας, τότε αυτό σημαίνει ότι είναι ευκαιρία να καταλάβετε κάποια παραπάνω πράγματα για τον εαυτό σας.

Τι πρέπει να έχετε κατά νου

Εάν δεν είστε σίγουροι τι να κάνετε στη ζωή σας, θα μπορούσατε να το αντιμετωπίσετε ως ένα αδιέξοδο. Από την άλλη πλευρά, θα μπορούσατε να είστε σε ένα σταυροδρόμι που προσφέρει διαφορετικές επιλογές για όσα έχετε επιτύχει μέχρι στιγμής. Είναι καλύτερο να βλέπετε αυτό το σημείο ως θετικό παρά ως αρνητικό. Παρακάτω δίνονται μερικές χρήσιμες συμβουλές που είναι καλό να θυμάστε κατά τη διάρκεια μιας τέτοιας περιόδου.

Advertisment

1. Αισθανθείτε άνετα με την «άβολη» θέση σας

Η «άβολη» αυτή θέση του να μην ξέρετε τι να κάνετε με τη ζωή σας μπορεί να σας κάνει να αισθανθείτε ότι δεν βρίσκεστε στο σωστό δρόμο. Αυτό συμβαίνει γιατί την έλλειψη της γνώσης αυτής την αντιλαμβανόμαστε συχνά σαν κάτι αρνητικό. Αν και η δυσφορία δεν είναι ευχάριστη, είναι πραγματικά πιο θετική από ό,τι νομίζετε. Πράγματι, η «άβολη» θέση μερικές φορές σημαίνει ότι είστε στο σωστό δρόμο! Ενώ η άνεση σας κρατά σε μια γνωστή ζώνη, η «άβολη» θέση σημαίνει ότι αλλάζετε. Όπως έχουμε μάθει μέχρι στιγμής, η αλλαγή μπορεί να είναι για καλό.

2. Δοκιμάστε νέα πράγματα

Όταν αισθάνεστε κολλημένοι, σκεφτείτε. Η ύπαρξη ενός αδιεξόδου στη ζωή σάς δίνει την ευκαιρία να δοκιμάσετε πράγματα που δεν έχετε κάνει ποτέ. Όταν δοκιμάζετε νέα πράγματα, συνειδητοποιείτε συχνά πολλές από τις κρυφές ικανότητες σας. Εάν δεν δοκιμάσετε νέα πράγματα, ίσως δεν θα περπατήσετε και σε νέα μονοπάτια. Έτσι, αν δεν είστε σίγουροι για τη ζωή σας ή για το σκοπό σας, τότε η μετάβαση σε νέες «περιπέτειες» θα μπορούσε να είναι μια καλή ιδέα. Όταν τα πράγματα φαίνονται δύσκολα, τότε ίσως ήρθε η ώρα να πειραματιστείτε.

3. Να είστε επιλεκτικοί

Εάν η ζωή σας φαίνεται αδιευκρίνιστη αυτή τη στιγμή, απλά αφήστε την να είναι έτσι. Μην πιέζετε τον εαυτό σας στον καθορισμό των στόχων που σχετίζονται με το πού βρίσκεστε στη ζωή. Πολλές φορές, οι άνθρωποι δέχονται έναν ρόλο που μπορεί να είναι αποδεκτός από την κοινωνία αλλά όχι από τους ίδιους. Αυτή ακριβώς η κίνηση είναι που τους κρατά στάσιμους. Εάν δεν είστε σίγουροι τι να κάνετε, τότε βεβαιωθείτε ότι δεν έχετε αναλάβει ρόλους που σας κάνουν δυστυχισμένους μόνο και μόνο επειδή αυτοί οι ρόλοι προσδοκώνται από εσάς.

Advertisment

4. Ο χρόνος είναι σημαντικός

Αν δεν είστε ακριβώς όπου νομίζετε ότι πρέπει να είστε, τότε μην ανησυχείτε. Όλα τα πράγματα έρχονται στο χρόνο τους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η υπομονή είναι τόσο σημαντική. Αν βιάζεστε για κάποια πράγματα, τότε θα μπορούσατε να τοποθετήσετε τον εαυτό σας σε όνειρα και στόχους άλλου ατόμου και όχι δικούς σας. Είναι σημαντικό να περιμένετε όσο χρειαστεί ώστε να κάνετε σωστές κινήσεις. Όταν θα έρθει αυτή η ώρα, πιθανότατα θα το γνωρίζετε.

5. Ελέγξτε την αναβλητικότητά σας

Τι θέση έχει η αναβλητικότητα στη ζωή σας; Η αναβολή είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της πραγματοποίησης του σκοπού σας στη ζωή. Δεν μπορείτε να προχωρήσετε παρακάτω σκεφτόμενοι πόσο επιτυχημένη μπορεί να είναι η επιλογή που πρόκειται να κάνετε. Η επιτυχία είναι πολύ σημαντική και γι’ αυτό το λόγο η πιθανότητα αποτυχίας είναι ένας λόγος για τον οποίο ίσως διστάζετε να πάρετε τη ζωή στα χέρια σας. Ήρθε η ώρα να σταματήσετε να αναβάλλετε τα σημαντικά πράγματα και να αρχίσετε να θέτετε προτεραιότητες.

6. Μη χάσετε τον εαυτό σας

Σε αυτό το σημείο, θέλω να θυμάστε ένα τελευταίο πράγμα. Μην ξεχνάτε ποιοι είστε. Είναι απίστευτα εύκολο να προσπερνάμε τις επιθυμίες μας και να κρίνουμε σημαντικότερες τις ανάγκες των άλλων. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να βάλετε ένα όριο στον εαυτό σας και να πείτε ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορείτε να το κάνετε αυτό.

Είναι εντάξει αν δεν είστε σίγουροι τι να κάνετε με τη ζωή σας

Είναι πραγματικά εντάξει. Παρόλο που η ζωή περνάει, μπορείτε ακόμα να επιλέξετε αυτά που σας ευχαριστούν και σας φέρνουν ένα βήμα πιο κοντά στους δικούς σας στόχους. Πριν τα παρατήσετε, κάντε μια προσπάθεια ακόμα.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Θετικές δηλώσεις και αυτοπεποίθηση: Μια ψυχολογική προσέγγιση
Η διαίσθησή σας είναι αληθινή. Να πώς να την αναπτύξετε προς όφελός σας
Το κόστος που «πληρώνουμε» όταν αποφεύγουμε να θέσουμε υγιή όρια στους άλλους
Η Δύναμη της ενσυνειδητότητας: Οι εφαρμογές στην ψυχοθεραπεία και τα οφέλη στην ψυχική υγεία

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση